I dag på DN debatt skriver Ylva Thörn och Illija Batljan om problemet med alla deltider och visstidsanställningar, särskilt bland kommunal- och landstingsanställda, och särskilt bland kvinnor:
"Otrygga anställningar och deltidsarbete tillhör de viktigaste jämställdhetsfrågorna i vårt samhälle. Deltid är betydligt vanligare i vissa kvinnodominerade branscher och av de deltidsarbetande är tre fjärdedelar kvinnor. LO-kvinnorna arbetar mest deltid, nästan hälften av dem har en deltidsanställning jämfört med 9 procent av LO-männen. LO har visat att 100 000 fler kvinnor än män har en tidsbegränsad anställning."
De allra flesta av de som är missnöjda med sin deltid är kvinnor. I DN-artikeln nämns till exempel att det bara inom Kommunal finns 65 000 deltidsarbetslösa som vill arbeta mer.
Och inte tjänar de så bra heller...
"Medlemmar i Kommunal hade 2008 en genomsnittslön för heltid på 20 000 kronor. Det är ingen stor lön. Men i genomsnitt arbetar medlemmarna 83 procent av heltid. Genast krymper månadslönen till 16 600 kronor. Före skatt.Då är det inte särskilt konstigt att 44 procent av de deltidsarbetande inom Kommunal anser att de inte kan leva på sin lön. Enbart 40 procent av de deltidsarbetande kan få fram 5 000 kronor till en oförutsedd utgift på 14 dagar."
Häromdagen kritiserade till och med FN Sverige för bland annat att kvinnor i snitt tjänar 20 procent mindre än män.
Ta alla dessa ofrivilliga deltider + alla låga kvinnorlöner + att kvinnor får lägre ingångslön för samma tjänst som män och lägg till att de har sämre villkor när de anställs eller söker högre tjänster - därför att de anses vara riskarbetskraft på grund av att de tar 80 procent av föräldraledigheten och 60 procent av vabben. Och dessutom går ner på deltid efter att barnen fötts (de som hade heltid från början). Då är det inte särskilt svårt att se varför inte kvinnor och män har lika mycket pengar eller möjligheter eller villkor på arbetsmarknaden. Ett av de vanligaste skälen till varför det är kvinnan i familjen som tar det mesta av föräldradagar och vab är just ekonomin. Om vi inte blir jämställda hemma kommer vi aldrig bli det på arbetsmarknaden. Om det är ekonomin som styr - vad är det då för valfrihet? Och varför använder man aldrig valfriheten åt andra hållet? Som det så smart står i debattartikeln:
"Många argumenterar för valfrihet i olika sammanhang. Vi vill slå ett slag för att deltid ska vara ett frivilligt val för anställda. Det är bekymmersamt att vi så sällan i debatten hör röster för att även lågavlönade kvinnor ska kunna göra detta val för att styra sitt liv."
onsdag 11 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Hur vet man att de är ofrivilliga? Många kvinnor kanske vill jobba deltid. Och varför är det så viktigt att tjäna lika mycket pengar? Man kan väl dela på pengarna i en familj? Jag bryr mig inte ett dugg om att det är min man som drar in pengarna i vår familj. Vi är ett team.
/E
Med dagens skilsmässostatistik kanske man inte ska lita så mycket på att man alltid kommer att vara en team... Får dagligen brev till min redaktion där kvinnor 50+ blivit lämnade eller lämnat - och nu är urfattiga! För barnens skull är det ju också säkrare om även mamma kan försörja dem. Vid en eventuell skilsmässa eller en olycka.
Hej Anonym,
visst kan det vara så att det finns de som jobbar deltid frivilligt, men på många arbetsplatser inom kommun och landsting är det faktiskt så att många vill jobba heltid, men arbetsgivaren erbjuder inte denna möjlighet, det kan tom vara så att de sätts press på de som har heltid att gå ned i tid pga besparingar samt att det underlättar schemaläggning med fler deltidare. Min mamma tillhör en av de som jobbar på heltid inom vården som ofta får hintar från sin chef om att hon kanske borde fundera på deltid.
Jag förstår att det kan vara svårt att schemalägga heltider på arbetsplatser som är som mest intensivt belastade morgon och kväll med lugna timmar mitt på dagen, men jag tror ändå att med ett lite mer flexiblare tänk än idag så skulle det vara möjligt att ha fler heltider. Detta är en viktig fråga för att yrken inom vård, habilitering mm ska vara attraktiva och för att de som väljer den yrkesbanan ska kunna försörja sig och få vettiga pensioner.
Anonym:
Ofrivillig deltid kallas just den deltid som är ofrivillig (alltså personen i fråga vill hellre jobba heltid, men får inte det pga administrativa skäl).
Jag tycker att fler mäön borde jobba deltid. Det är inte rimligt att två föräldrar ska jobba hletid och hinna med allt som familjen kräver. Det är inte meningen att man ska gå omlott för barnens skull, turas om att börja snortidigt respektive jobba sena kvällar, och aldrig träffa varandra.
Jag köper inte snacket om att LO-kvinnorna egentligen vill jobba heltid. Tänk bara vilka ramaskrin det blev när det inte längre skulle vara tillåtet att jobba deltid, och stämpla upp till heltid. Vad de vill ha, och förtjänar att få, är bättre betalt!
Skicka en kommentar