söndag 1 november 2009

Hänger Sälen med i svängarna?


Läste ni Metro-artikeln "Rosa gräddfil för alla tjejer" häromdagen? Den där Lindvallens marknadsansvariga Linda Morell sa följande på tal om Sälens nya satsning barnvagnspassning:

"Det är vanligt att vi tyvärr tar med oss de traditionella könsrollerna till fjälls, och mammorna får ofta stå för markservicen. Då kan en timmes åkning på egen hand eller med de större syskonen vara värd varenda krona."

Suck.
Dubbelsuck. Vad är det som händer?
Linda Morell har i och för sig säkert rätt, men hjälper ett sånt här uttalande till? Ska familjen behöva betala en barnvakt för att mamsen ska få åka skidor? Ungefär samma sak som att familjen ska behöva betala städhjälp för att mamsen ska slippa städa.

Och den nya rosa pisten ("enklare än grön", med andra ord knapp lutning), "specialanpassad för kvinnor" är ett fall för Jämo. Nä just det, JämO finns ju inte mer.

PS: På bilden Sara Orrensjö, 29-årig extremskidåkare

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, det beror ju på hur man vrider och vänder på det. Att betala för städhjälp så att både pappan och mamman slipper städa är ju superbra om det är det som dom vill lägga sina pengar på (och har de råd med ciggaretter och platt-tv har de väl råd med städhjälp tänker jag). Att betala för barnvakt i Sälen är ju också toppen om mamma och pappa vill åka skidor tillsammans.

Tycker det är konstigt när lösningar på jämnställdhetsproblem kritiseras för att männen slipper axla hälften av det som utgör grunden till vad det specifika problemet består av. Då är det väl bättre att kritisera könsrollerna och patriarkatet i sig och de krafter och makanismer som upprätthåller dessa fenomen; istället för att kritisera att männen slipper dela det jobbiga eftersom det jobbiga eliminierades.

Karolina sa...

Absolut är lösningen jättebra! Men varför göra sådana uttalanden? Varför döpa just till rosa backen i samma veva?

Äh. Det påminner mig om att jag förra veckan fick spel på BR's nätbutik. Som bara hade rosa-glittriga städattiraljer till barnen att leka med.

Tack för en bra blogg!

Tinni Ernsjöö Rappe sa...

Anonym: allt är jättetoppen, tycker du? Du tänker inte att det befäster de "krafter och mekanismer som upprätthåller dessa fenomen" när Sälens marknadsansvariga uttalar sig så här? Till exempel? Eller när de döper lättaste lätta till "rosa"?

Lilla O sa...

Just de rosa pisterna är ett exempel på ogenomtänkta och fördomsfulla beslut som gör mig totalt vansinnig. Lillebror skulle jubla dock, han älskar rosa.

Och anonym, är barnvakt och städhjälp verkligen en lösning på jämställdhetsproblemen?

Anonym sa...

Suck. Nu tror jag du anstränger dig för att hitta möjliga fel i mitt resonemang bara för att.

Nä, jag tycker det är urfjantigt att döpa backen till rosa backen och du har förstås rätt i att beslutet att döpa backen till rosa backen är just ett sådant beslut som bidrar till att upprätthålla känsrollerna och föreställningarna om kvinnor och män etc.

Men att jag valde att inte lägga tid på att reflektera över den aspekten gör inte att poängen jag försökte lyfta fram i mitt inlägg är mindre viktig.

Mitt fokus var på den pragmatiska lösningen med barnvakt. Att någon sen väljer att döpa skidbackar till rosa gör inte lösningen med barnvakt mindre bra.

Och det är fortfarande konstigt att den här typen av pragmatiska lösningar som passar både män och kvinnor kritiseras på det vis som jag diskuterade ovan. Att det i samband med dessa lösningar tas andra beslut som upprätthåller könsrollerna är förstås beklagligt, men de pragmatiska lösningarna är i sig själva lika bra ändå.

Dessutom är jag övertygad om att det finns förbättringspotenial när det kommer till hur Sälens personal uttalar sig. Jag fokuserade dock inte på den aspekten heller.

Anonym sa...

Hänger något i samhället med?

Anonym sa...

Lilla O...

Med tanke på hur negativt inställd den svenska kulturen är mot städhjälp tror jag inte städhjälp kommer bidra till några radikala förändringar på kort sikt.

Men jag tror städhjälp och barnvakter kan hjälpa till att öka jämnställdheten i en familj i följande avseende: med rätt kompleterande beslut kan städhjälp och barnvakter vara ett sätt för att arbetsfördelningen och fritiden ska fördelas mer lika mellan mamma och pappa. För det är ju en mer jämnlik arbetsfördelning och fritid som vi ofta ser som en av de viktiga åtgärderna för ökad jämnställdhet inom en familj.

Och när enskilda familjer blir mer jämnställda förväntas ju även samhället bli mer jämnställt. Det är ju precis den logiken man använder sig av när man vill att föräldrarna ska dela lika på föräldraledigheten med mera.

Vill passa på att beklaga min delvis bristfälliga stavning i mina inlägg överlag.

Annika sa...

Jag hgar inget emot vare sig städhjälp eller barnvajktsservice i fjällen. Däremot kan jag ite begripa att det på allvar skulle vara så att mammorna står för marktjänsten och är fjättrade vid barnvagnen och bebisen när man är på fjällsemester? Men så har jag å andra sidan heller aldrig varit i fjällen...
Är det verkligen så att papporna är ute och åker med barnen medan mammorna häckar i pulkabacken eller står och lagar mat?

Ulrika sa...

I den bästa av världar är det pappa som gungar barnvagn och fixar markservicen men i verkligheten så är det krasst nog så att det ofta faller på mammans lott. Barnvakt är ju en bra ide att erbjuda. Företaget driver ju faktiskt affärsverksamhet och erbjuder det gästerna vill ha.
Att idologi och verklighet krockar är allt för ofta förekommande. Det är debatten som är det viktiga och belysa ojämställdhet, så alla familjer får reflektera för deras mönster. Förändring tar tid.

Alfa Tik sa...

Hur var det nu igen... Jo, det var ju JAG som var primärförälder... Och nog är det jag som rullar vagn i pulkabacken. Jag har ju liksom bäddat för det...

Och så till städdebatten: Jag har städerska. VEM ska jag gnälla på i jämställdhetsdebatten, jag är ensamstående. Den utflyttade sonen? Mitt ex eller kanske ska jag dra näven i bordet och piska upp den 13-åriga sonen?
Städerskan kommer och jag går, går ut med mina hundar och njuter av att ha köpt lite tid och ett doftande hem att komma hem till.
Jag ser inte problemet (det är inte heller något problem för mig). Och jag ser inte heller problemet om jag hade haft en vigselring på mitt finger.
Jämställdhetsdebatt i alla ära men min åsikt är att man ska vara försiktig med bittra antaganden.
Sen håller jag helt och hållet med om att det finns smartare sätt att marknadsföra sin barnvaktstjänst i backen på. Smartare på så sätt att man slipper en infekterad debatt. Tjänsten i sig är helt enkelt toppen (om nu ungen finner sig i att ha en främmande barnvakt)!