tisdag 3 november 2009

Diskriminering av gravida


Tjolahopp. Stor dag idag. Tingsrätten anser att Försäkringskassan har diskriminerat fyra gravida kvinnor när de nekat dem sjukpenning med hänvisning till att "deras problem har varit graviditetsrelaterade". Som om just den orsaken diskvalificerar en från sjukpenning.
Må kvinnor för alltid slippa höra orden "graviditet är ingen sjukdom" när de söker hjälp för symptom som förhindrar dem att fungera normalt.
Heja DO som drivit fallet.

5 kommentarer:

Rebecka Edgren Aldén sa...

Ja, hurra!

Anonym sa...

Det är förstås intressant att Sveriges domstolar bestämmer att graviditet är eller kan vara en sjukdom. Förhoppningsvis tänker dock en del av oss medborgare på att domstolar inte sysslar med naturvetenskap och att även om domstolar anser att så är fallet är det inte helt trivialt att ur ett naturvetenskapligt perspektiv argumentera för att graviditet är en sjukdom. Fast det beror ju förstås på hur man väljer att definiera sjukdom och så vidare. Och om den politiska viljan är att definiera sjukdom så att graviditet är en sjukdom så får ju förstås domstolarna rätta sig efter detta, och därmed även FK.

Personligen tycker jag att det allra mest intressanta vore att få höra en evolutions-filosofisk motivering till varför graviditet är eller kan vara en sjukdom.

Anonym sa...

Ja men det är ju inte så att tingsrätten bestämt att graviditet är en sjukdom, utan att graviditetsrelaterade problem kan vara sjukpenningsberättigande.
Tinni Ernsjöö Rappe

Jenny sa...

Anonym;
Att vara gravid är inte att vara sjuk, nej, men det finns följder av graviditet som kan leda till sjukdom och oförmåga att arbeta.
Och att inte får sjukersättning för det (som tex svårfoglossning) är lika absurt som att man inte skulle få sjukersättning för KOL till följd av att man är eller har varit rökare.

Mina fem öre.

Annika sa...

Det är ju tydligen helt okej att man kan bli sjukskriven för att man skadat sig när man spelat korpfotboll på fritiden. Jag kan då inte förstå arför det tydligen är så provocerande att an kan bli sjukskriven för att man t ex har så svår foglossning att man inte kan gå utan kryckor.

Det finns många lata, arbetsskygga kvinnor som tycker det är skönt att bli sjukskriven i slutet av graviditeten. det finns också kvinnor som väljer att ta av sina föräldradagar dör att slippa jobba den sista, tunga månaden (undertecknad). SÅ finns det kvinnor som kan och vill arbeta heltid ända till vecka 40.

Graviditet är ingen sjukdom, nej, men å andra sidan är det inte heller en sjukdom att få ryggskoptt p g av att man renoverat huset på helgen. Men det blir många sjukskrivna för.