måndag 9 mars 2009

"Hon har världens viktigaste jobb!"


"Hon har världens viktigaste jobb! säger mannen och pekar på sin hustru, hemmafrun som tar hand om barnen och hushållet. Själv verkar han dock inte vara intresserad av varken status eller karriär, för världens viktigaste jobb hägrar uppenbarligen inte för honom. Han blev åtminstone svaret skyldigt på frågan varför han inte själv tog detta arbete, när det nu var världens viktigaste."

Så skiver Lotta Hördin i sin utmärkta krönika (ja, jag är partisk, hon skriver om vår bok, men jag tycker hon gör det jäkligt bra! Och hade hon inte skrivit om vår bok hade jag förmodligen inte hittat den...).

Scenen var förstås från direktsända Debatt häromdagen. De upprörda hemmafruarna tyckte att det var bättre att vara beroende av mannen än av staten. Men varför ska de vara beroende av någon över huvud taget? Tänk om de båda jobbat lite grann och varit beroende av varandra? Och båda hade haft tid att träffa de gemensamma barnen? Hade inte det varit fint?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tänker de inte på vad som kan hända? Om mannen dör? Vad gör de då? Jag hoppas att han har betalat in pension till henne hela tiden.

Läste en gång om någon hemmafru med fyra barn, hon var tydligen väldigt aktiv i hemmamammornas förening - hennes man lämnade henne för en yngre kvinna... Och där stod hon. Skulle vara intressant att höra vad hon tycker i dag!
/Mia

Anonym sa...

Jag måste läsa er bok, har inte hunnit än!
Är själv intresserad av frågor som rör föräldraskap och jämställdhet. Har skrivit en uppsats om pappor ur ett kombinerat genus- och klassperspektiv.
http://www.psy.umu.se/grundutbildning/program/psykolog-programmet/Uppsatser/Examensarbete/HT2008/P673.pdf

Jag tror inte att en delad förädraförsäkring per automatik skulle leda till ökad jämställdhet, men är ändå helt klart för en individualiserad föräldrapenning. Att individualisera ff skulle ge en stark signal om att vi inte vill ha ett föräldraskap som är uppbyggt på helt olika premisser beroende på vilket kön du tillhör.
Dessutom måste det sluta framställas som att pappor ska vara lediga för att de ska få ha roligt, det är ju deras förbaskade plikt!

Problemet i er bok framställs som att mammor ska sluta vara "duktiga" och tex inreda eller koka sylt (detta baserar jag på sådant jag hört om boken) handlar inte problemet om att föräldraskapet inte är jämställt? Om pappa i familjen verkligen sköter 50% av barn, hem, föräldraledighet, VAB, deltidsjobb (?) och allt som är vardag i en familj, kanske man skulle få lite tid över till att göra fint i hallen medans pappa lagar bullar och dammsuger?

Vad tror ni?
Vänliga hälsningar/Sandra

Rebecka Edgren Aldén sa...

Hej Sandra!

Vi håller helt med dig! Du borde verkligen läsa boken. Den handlar betydligt mer om individualiserad föräldraförsäkring än om att mammor ska sluta vara så "duktiga". Hela boken handlar om att vi borde leva mer jämställt! Det är väl just det kapitlet där vi målar upp bilden av en backlash i samhället (med alla de attribut som du räknar upp) som har lockat flest journalister. Så jag säger bara: Läs boken!

Ha det bra!