torsdag 19 mars 2009

Vuxendagis?

Läste ni Malins Siwes ledare i gårdagens DN? Den där hon neggar loss på förskolan Kastanjen utanför Stockholm som har börjat servera frukost till barn och föräldrar för att råda bot på en rad problem som de upplever att de har (stressade avsked som ger lessna barn samt dålig integration mellan svenskar och utlandsfödda föräldrar).

Jag tycker det låter fantastiskt. Lösningsorienterat och mänskligt.
Men Siwe gillar det inte. Ska förkolan börja servera middag också? Ta hand om tvätten? frågar hon.

Jag ogillar verkligen den sortens retorik. Att man inte skulle kunna ta ett steg framåt eller åt sidan, för hur skulle det se ut om man tog hundra steg?

(Förresten låter det som en kreativ idé, det där med middag på förskolan. Eller hur.)

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter underbart! Ett sätt att mötas i vardagen! Är inte problemet just att vi lever för separata, ensamma liv?
/Mia

knaprig kaka sa...

Jag tycker att det låter som en alldeles utmärkt idé. Alla sätt är bra utom de dåliga, som en barnmorska på BB sa till mig. Det har jag tagit fasta på sedan dess. Normer ska man inte låta sig hejdas av, det är bara dumt.

Anonym sa...

Onsdag morgon. En genomträngande doft av knallpulver i hallen. Mycket riktigt; Malin Siwe är tillbaka i DN. Hoppas att hon inte blir kvar alltför länge den här gången. Hon drar ner kvaliteten på tidningen nåt alldeles fantastiskt.

Annika sa...

Siwe hade nog inte tänkt klart gissar jag...
Jag skulle förresten gärna vilja komma i kontakt med er beträffande ett arrangemang i höst. Kan ni maila er mailadress till aocht@live.se? Må så gott båda två!

Anonym sa...

Det vore väl ypperligt att kunna lämna sina barn på dagis, äta lite frukost och samtidigt lämna in tvätten... När man sen hämtar barnen så hämtar man den klara tvätten och varför inte middagslådan eller i alla fall råvarorna till den med medföljande recept... Inga sura trötta barn med till affären där man svettig rusar runt för att hitta på middag, ingen frukost att plocka undan när man kommer hem, ingen tvättberg som väntar. Istället hinner man prata med varandra, ligga i soffan och käka praliner, kramas, lägga pussel eller vad man nu vill göra, kanske ta en kvällspromenad med de trevliga föräldrarna man lärde känna på frukosten... Det skulle jag gärna betala för, likväl som jag betalar för att någon lagar min bil.
/Johanna

Anonym sa...

Men varför hämta barnen över huvud taget? De kan ju sova över där, då slipper man tandborstning, läggning, godnattsaga och allt tjat på morgonen... Man kan hämta hem dem på fredagen! ;-)

Hemliga damen sa...

Jag vet inte om jag har drömt... men jag vill minnas att någon berättat för mig att de hade möjlighet att köpa mat på förskolan när de hämtade barnen. Fatta lyxen, att gå hem och ställa fram färdiglagad husmanskost direkt på bordet. Kanske inte alltid, men en del dagar skulle det definitivt underlätta i vardagen.

Johan Ahlin sa...

Mer kreativt är att låta barnen vara med vid matlagningen, hemma. Man skulle nog mest sitta och snacka med de andra föräldrarna, superkul men barnen blir utan viktig ensamtid med föräldrarna.

Såna lösningar luktar för mycket "familjen som projekt" för mig och min familj.

Kolla den här bruttan, hon verkar ha bra åsikter, dessutom verkar hon inte vara någon slags attackfeminist;

http://www.tco.se/Templates/Page2____706.aspx

Johan Ahlin sa...

Sen vill jag bara nämna att ordet "livspussel" är varumärkesskyddat av TCO..

Tinni Ernsjöö Rappe sa...

Johan:
Exakt vad menar du när du skriver "familjen som projekt"? Jag har hört det förr, som kritik, och jag fattar inte riktigt.

Och vad är en attackfeminist?

Peace love and understanding.

Johan Ahlin sa...

Well, lösningsorienterade aktiviteter eller åtgärder är nog bra, Siwes aversioner är grundlösa, speciellt då fler förskolor tänker ta efter.

"Familjen som projekt", visste att du skulle reagera.
Om man har ett dagis och tycker det fungerar alldeles oerhört bra, fastän det är kommunalt, helt utan inriktning på varken det ena eller andra och barna är inte ute i luften exakt varje dag. Barnen/grupperna har i våra nästan 10 år varit harmoniska, personalen trivs och har i vårat fall varit på samma avdelningar i 30 år. Trots det så seglar det ibland förbi föräldrar på vårt dagis som vill ha något mer och jag kan ha förståelse för det, grejen är bara att i många fall hör man att dessa barn/föräldrar kanske prövar lyckan på flera dagis innan de fastnar.
Det är detta jag tycker liknar projekt, där många föräldrar letar efter dagiseldoradot när barna redan hittat det efter första försöket.
Kritik eller komplimang? Lite av båda faktiskt.

Attackfeminister är i mina ögon feminister som ger män skuld för sin blotta existens.(Doris Lessing)