torsdag 5 mars 2009

Jo, så konservativt är det


När vi började skriva bok protesterade jag och sa till Tinni: Nej, så här konservativt är det inte bland svenska småbarnsfamiljer i dag! Jo, hon stod på sig, det är det!

För ett och ett halvt år sedan flyttade jag till Nacka. Då var vi mitt uppe i bokskrivandet. Och jag fick en chock. Ja, precis så konservativt som hon sagt var det! I stort sett alla mammor jag träffar här jobbar 75 procent, de har män som jobbar supermycket. De är alla jättegulliga och aktiva föräldrar, de ställer upp på allt, bakar till klassfesten, hämtar och skjutsar till aktiviteter, de står till och med och tittar på varje hockeyträning, gymnastikträning, fotbollsträning. De jobbar gratis i kiosken vid IP och ja, de är helt fantastiska! Både mammorna och papporna! Men de har ofta en rätt traditionell uppdelning. Mammorna jobbar mycket mindre, papporna jobbar mycket mer. De har alla minst två barn, de flesta har tre, eller fyra... På ett föräldramöte jag var på för några veckor sedan presenterade sig varje förälder genom att berätta vad de hade för renoveringsprojekt hemma...

Jag tänker igen på Belindas krönika. Jag bodde tidigare i en bubbla på Söder i Stockholm, här i Nacka är det betydligt mer konservativt och traditionellt. Och jag hör hela tiden rapporter utifrån landet om att det ser ut så där också. Så, barnfamiljer lever väldigt traditionellt.

Inga kommentarer: