tisdag 1 december 2009

Om att styra barnens önskningar

Apropå att säga ifrån när ens barn blir överösta av könsstereotypa leksaker och kläder.

Ja - jag har förstås sagt ifrån. Men nu var det länge sedan. Det är liksom ingen hemlighet var jag står ;-) Men, det är heller inte så lätt.

Efter ha varit förälder i 8 år och med tre barn har jag lärt mig att det inte går... Det går inte att ställa sig helt utanför samhället och det är heller inget jag vill.

Jag kan inte bli arg på en snäll faster som kommer och ger min 2-åriga dotter en söt mörkrosa sammetskappa! Det är ju inte för att vara elak. Hon har bara söner och har i alla tider öst gulliga tjejgrejer över mig och mina systrar. För att ta ett exempel.

Det går heller inte att styra andra föräldrar heller. På dagis, i skolan. Det går helt enkelt inte. Och alla köper ju det de köper för att vara snälla och för att det funkar. Barnen blir glada!

Barnen styrs in på vissa kläder och leksaker. Visst. Men hela samhället styr ju oss i den riktningen. Rätt snart har barnen adopterat den smaken, de åsikterna - det är ju det som är socialisering. Och när det är gjort går det inte att skilja vad som är äkta och vad som möjligen inte är det. Som Judith Butler (den gamla queer-teoretikern) säger, det finns inget bakom masken! Visst har vi lärt oss våra könsroller, men det finns inget bakom. Vi är också dem vi har lärt oss att vara.

Således ÄLSKAR min äldsta flicka rosa och prinsessgrejer. När folk kommer med sådana saker blir hon glad! Och jag tycker egentligen inte att det är fel. Jag kan inte bli arg på individer. Däremot kan man påverka på ett större plan. Försöka se strukturen, mönstren. Ge barnen fler alternativ. Jag vill absolut inte begränsa mina barn. Jag vill absolut inte nedvärdera det de tycker om (oavsett om det är inlärt eller medfött, eller vad det nu är). Gillar min dotter rosa så är det okej! Det är inget fel på rosa!

Mitt förra inlägg var en observation av denna struktur. Mitt motvapen är att ge mina barn fler alternativ. Komplettera deras önskelistor och rum med andra sorters leksaker och färger. Mer tror jag inte jag kan göra.

Och se på mig, jag älskade rosa och prinsessor och glitter och sånt när jag var barn - i dag är jag en stridbar feminist ;-) Det är inget fel på prinsessor! Eller rosa.

Min feminism handlar inte om att begränsa eller säga nej, det handlar om att utvidga och säga ja. Det är bara sorgligt när man ser hur otroligt könsuppdelat allt är och hur lite man egentligen själv kan påverka.

7 kommentarer:

Hanna sa...

"Min feminism handlar inte om att begränsa eller säga nej, det handlar om att utvidga och säga ja."

Klockrent. Får jag låna denna formulering när jag pratar om genus?

Charlotta sa...

Jag skriver under på detta. Det handlar inte om att begränsa utan om att ge ett bredare underlag, precis som du skriver så klokt.

Rebecka Edgren Aldén sa...

Hanna, låna på du! ;-)

Anonym sa...

Jag är inte ute efter att döma någon. Jag förstår att det du beskriver är ett nödvändigt pragmatiskt förhållningssätt för att inte ständigt hamna i konflikt. Eller göra sina barn otjänsten att skuldbelägga dem för att de suger i sig av den påverkan som samhället utsätter dem för, när en dotter älskar prinsessklänningar och en son gärna leker med bilar.

Jag dömer inte. Men jag är inte själv beredd att delta i det spelet. Så följaktligen låter jag bli.

Rebecka Edgren Aldén sa...

lilling, jag kände faktiskt inte att du dömde. Jag är med dig. Jag gillar det inte alls. Jag bara förklarar hur jag försöker förhålla mig till detta. Det är starkt att du klarar att inte gå in i spelet. Du hade inga barn, eller hur?

Anonym sa...

Nej, jag har inga barn. Det finns flera skäl till det men detta är ett av dem. Inte det som väger tyngst, men det ligger definitivt i vågskålen.

Bra att det inte framstod som att jag dömer, jag är van vid att jag tolkas så när jag som frivilligt barnlös vill diskutera frågor som har med barn och vuxna att göra.

Ville bara försäkra mig om att det framgår att jag har full respekt för att vi alla väljer att leva våra liv på olika sätt och med olika strategier.

Anonym sa...

Guaranty Trust LÅN PLC

Har du försökt att få lån från bankerna utan framgång? Stort behov av pengar för att få ut av skulden? Behöver pengar för expansion eller etablering av ett eget företag?.
Vi ger hårda pengar lån och alla andra typer av lån, med en ränta på mellan 3% - 5%.
Vi beviljar lån Nation Wide, från 1,000.00 till 100 miljoner USD / pund / euro.
Vi finansierar 100% och med en belåningsgrad på 75% -85% vid förvärv av egendom, svara på detta e-mail: gtloans01@london.com

Vi erbjuder följande typer av hårda pengar lån:
Hårda pengar Lån, kredit,
Kommersiella hårda pengar lån
Personliga hårda pengar lån
Business hårda pengar lån
Investeringar hårda pengar lån
Utveckling hårda pengar lån
Förvärv-Lån Equipment Leasing
Lån till nystartade företag Kommersiella Fastigheter Lån
Inventering Lån utan säkerhet Lån
Byggnadskreditivräntor
Kundreskontra Lån krediter
Factoring Warehouse Finansiering
Maskiner Lån
Rörelsekapitallån Flooring Lines
Jordbrukslån, Internationella lån
Inköpsorder Finansiering: nästan alla typer Lån
E.T.C. ..

Vid intresse kontakta oss via e-post: gtloans01@london.com

Hälsningar
Tony Belly