måndag 14 december 2009

Jämställt från början

...gör allt lite enklare. För oavsett vad man tycker om jämställdhet så är det i alla fall ett bra sätt att förebygga skilsmässa. Jämställda par skiljer sig mer sällan, enligt forskningen (det har både en studie vid Stockholms universitet och en studie av Försäkringskassan visat).

Och (detta skriver vi jättemycket om i vår bok) att leva jämställt underlättar även om det ändå blir en skilsmässa. Detta tar föreningen Makalösa Föräldrar fasta på och har utformat en kurs i jämställt föräldraskap. Läs här!

Ett utdrag:

"Varför bry sig om ifall par med barn lever jämställt eller inte? Och framför allt – varför drivs frågan av en organisation för ensamstående föräldrar? Jo, för att man har sett hur illa det kan gå när mammor och pappor inte delar lika. Helene Sigfridsson är generalsekreterare för Sveriges makalösa föräldrar:

– Det är fler som skiljer sig och har konflikter när relationen inte är jämställd. Hamnar man i en vårdnadstvist i framtiden är det den förälder som tagit ut mest föräldraledighet och har den närmaste relationen till barnet som får vårdnaden, säger hon.

Det är inget som Helene Sigfridsson tror att människor är medvetna om när de som nyblivna föräldrar väljer att – oftast – mamman ska vara hemma större delen av föräldraledigheten och ta de flesta vab-dagarna.

– Visst finns det många föräldrar som blir mer jämställda efter en separation eftersom man då måste ta allt ansvar själv när man har barnet hos sig. Men samtidigt är det den som har arbetat mest, ofta pappan, som riskerar att förlora kontakten med sina barn. Det är en förlust både för barnet och för samhället, menar Helene Sigfridsson.

Nästan alla separerade föräldrar hade gemensam vårdnad om barnen förra året. Ändå är det bara en knapp tredjedel av barnen som bor växelvis lika mycket med vardera föräldern."

1 kommentar:

Helene sa...

Allt vårt arbete med jämställt föräldraskap finns samlat på www.vardnadsfred.se