fredag 4 december 2009

Aldrig rätt att slå


Tycker faktiskt att det är skandal att det annars så fredsälskande landet Sverige nu svämmas över av folk som tycker att Elin är en hjälte som slår sin man.

Läs bara Britta Svenssons ord i Expressen:

"Nu svallar svenska hjärtan av stolthet över att vår egen Elin, ingen vanlig au pair utan dotter till en socialdemokratisk minister och en Sveriges Radio-journalist, inte tog någon skit.
Precis som en svensk tjej med skinn på näsan inte ska göra. Elin är vår hjältinna."


Även om man instintinktivt älskar Jesper Parnevik som ställer sig så tydligt på Elins sida med orden:

"Jag hoppas att Elin använder en driver nästa gång i stället för en järntrea."

Min åsikt är att det aldrig är rätt att slå. Hur stort svin (läs tiger) man än är, förtjänar man inte att bli slagen (eller jagad med en golfklubba).

7 kommentarer:

Pappzkallen sa...

Tack. Det är så befriande (och förmodligen väldigt förutsägbart i en genuspedagogs ögon) att som man se någon acceptera att även kvinnors våld mot män är ett problem. Ja, jag vet att det tyvärr är så tragiskt att mäns våld mot kvinnor är ett ohyggligt mycket störra problem, både till numerär och råhet. Det kändes ändå bra att se någon ta avstånd från den mediebild som just nu stärker skammen hos de män som utsätts för våld av kvinnor och som själva kanske tror att de förtjänar det...

Den förvånade pappan sa...

Måste erkänna att jag inte heller förstår det "starka" i att slå någon annan. Våld är naturligtvis fel väg att gå oberoende av om det är män eller kvinnor som slår...

Stefan sa...

Läs och förskräcks. Den här kvinnan brukar väl framställa sig som "feminist" när hon är ute i media. Tydligen ett tecken på styrka att slå otrogna män i skallen med golfklubbor. Helt otroligt.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/familj/article6237048.ab

Stefan sa...

Länken verkade inte gå att klippa in. Det var förstås Ann Söderlunds artikel i AB jag syftade på.

Tinni Ernsjöö Rappe sa...

Jag tror inte att Ann Söderlund tycker att det är okej att slåss med golfklubbor. Jag tror att det där eventuella slaget som Elin gav Tiger känns som ett kollektivt mentalt slag från alla kvinnor som gått där bredvid sin hyllade make och tigit och sett söta ut - även när de på ytan perfekta männen varit otrogna.

Jag tror att detta slag (som kanske inte ens är verkligheten) har blivit en metafor.

Rebecka Edgren Aldén sa...

Jag vill förtydliga en sak här. Jag vill absolut inte förringa våld mot kvinnor med detta inlägg. Tycker att det systematiska våld som kvinnor över hela världen utsätts för av vissa män är alldeles fruktansvärt. Och jag vill heller inte sätta likhetstecken mellan Elins eventuella golfattack och mäns våld mot kvinnor. Det var inte avsikten med detta inlägg! Jag bara reagerade på att hon presenteras som en hjältinna för att hon slog. Visst, att sätta ner foten är absolut rätt och bra på alla sätt och vis. Men jag hör till dem som tycker att det är lite osmakligt med alla bilder med en sönderslagen Tiger intill Elin med golfklubban som cirkulerar. Hur hemskt det än är med mäns våld mot kvinnor berättigar det inte att en kvinna slår en man. Ville bara skriva detta så att ingen tror att jag förringar våldet mot kvinnor.

Stefan sa...

Rebecka. En fråga. Om en man blivit bedragen och som en konsekvens slagit till sin kvinna med en golfklubba vid ett enstaka tillfälle, hade du då kallat det "mäns våld mot kvinnor", bara för att utövaren varit man?

Eller tycker du uttrycket är förbehållet långvarig och systematisk misshandel med avsikt att utöva förtryck?

Det är ju så att kvinnor tycks ha vissa frihetsgrader i samhället (och även inom populärkulturen) att bruka våld mot män som på olika sätt betett sig som svin. Örfilar och skrevsparkar mot män förekommer ju flitigt som "straff" för t ex otrohet i tv-serier och filmer. Elins (eventuella) golfslag kan väl ses som ett exempel ur verkligheten på detta, och bemöts vanligen med "han förtjänade det"-attityd eller med skratt.

Personligen finner jag det här mycket märkligt. Och likaså finner jag det märkligt att du känner att du måste förtydliga att du är emot våld mot kvinnor därför att du (som jag tycker på helt självklara grunder) tar avstånd från våld även mot otrogna män. Det måste väl för tusan vara helt okontroversiellt att ta avstånd från våld även mot män, eller?

Om inte så tycker jag det säger en del om vilken dubbelmoral kring våldsanvändning som existerar i samhället.