tisdag 15 december 2009

Kul spräcka myter

En annan bra grej i SvD-artikeln jag skrev om i går ligger på slutet. Det är när Lars Jalmert tar upp myterna kring barn och föräldraskap. Läs bara här:

"Lars Jalmert, professor i pedagogik vid Stockholms universitet och dessutom barnpsykolog och mansforskare, är en av föreläsarna på Makalösas kurs om jämställt föräldrasamtal. Han föreläser om ”Myter om vårdnad och kön”. Här är hans kommentarer:

Anknytning

– Ursprungligen stod begreppet för att bara en person, helst mamman, duger att ta hand om det späda barnet. Den föreställningen lever tyvärr kvar hos många. Idag vet vi att barnet kan ha djupa, likvärdiga anknytningar till flera personer. Jag tycker inte man ska använda begreppet anknytning längre, eftersom det leder tankarna fel, utan prata om nära sociala relationer i  stället.

Amning

– Det finns en stark amningslobby i världen som förespråkar amning under lång tid. Det är i och för sig ett smidigt sätt att föda upp barnet på. En del mammor kan av olika skäl inte amma och det är inte något som barnets utveckling påverkas negativt av.

Föräldraförsäkringen

– Det finns starka ekonomiska myter här, som att man förlorar mycket pengar om pappan är hemma, så är det dock inte för de flesta.

– Föräldraförsäkringen infördes 1974 med sex månader. I dag har vi infört ytterligare sju månader med full betalning, så en delning skulle inte heller behöva betyda att någon förlorar tid med sitt barn.

Skilsmässor

– Det finns en missuppfattning att över hälften av alla samliv går sönder och att par separerar främst när barnen är små.

– Enligt statistiska centralbyrån lever 74 procent av Sveriges 1,9 miljoner barn med bägge sina ursprungliga föräldrar och skilsmässorna sker jämt över barnens ålder. 2,5–3 procent av föräldraparen separerar när barnet är ett år, två år, tre år hela vägen upp till 18 år. Det är alltså ingen topp i separationer när barnen är små, säger Lars Jalmert."

4 kommentarer:

Karolina sa...

Mkt bra artikel!

Karin sa...

Det vore väl bra att tota ihop honom med Louise Hallin i en TV-studio, så hon inte fick stå oemotsagd. Han är väl lika mycket expert som hon. Minst.

Charlotta sa...

Jättebra! Honom vill vi höra mer av - varför får inte han mer plats i media (som motvikt till Hallinskan).

Gunvor G Ericson sa...

Mkt intressant och bra artikel. I verklighetens Sverige har vi dock regler som konserverar en gamaldags syn på att barn "juridiskt tillhör mamman".
I min grannkommun får inte lilla Angelina som föddes i augusti "erkännas" av sin pappa. Han räknas inte eftersom mamman inte har uppehållstillstånd så får inte faderskapet prövas enligt socialstyrelsens allmänna råd säger socialen. Dags att ändra på det tycker jag.