onsdag 9 december 2009

Stinker rosa?

Check this out: Pink Stinks - en brittisk kampanj om barnleksaker. Intressant. Jag blir på många sätt glad över exempelvis t-shirten med trycket "I´m no princess!". Tydlighet ger gåshud. Ibland tycker jag att jag ser saker och ting från alldeles för många aspekter och att det hela bara slutar i otydlighet.

"PinkStinks is a campaign and social enterprise that challenges the culture of pink which invades every aspect of girls' lives."

6 kommentarer:

salle sa...

Är det inte risk att en sån här kampanjen ger det typiskt flickiga ännu sämre rykte? Poängen är väl att rosa ska ha samma status som blått?! En tjej i princessklänning förtjänar lika mycket respekt som en kille i batmandräkt. Och tvärtom. Känn på denna: BlueStinks! I´m no batman. Hade det fungerat?

Tinni Ernsjöö Rappe sa...

Jag vet: det är ju det vi alltid skriver i den här bloggen.

Men jag känner ändå att det någonstans funkar på något plan. Det är skillnad på prinsessrollen och Batman. Ju.

Och jag tycker att I´m no batman hade varit en LYSANDE t-shirt att komplettera kampanjen med.
Det är ju för fasen inga prinsessor och batmans vi har där hemma.
Bra idé du gav mig där, Salle.

Lisa sa...

Hit med en "I'm no Batman-t-shirt" nu på momangen!
Och nej, rosa stinker inte bara om vi låter färgen begränsa.

Anonym sa...

Det är väl inget fel med rosa och prinsessor eller batman och blått så länge man inte delar upp dem sakerna efter kön och tvingar in barn i ett strikt könsideal.

Maria sa...

Jag blir så ledsen av den här kampanjen. Sånt kvinnoförakt. Jag säger som F! Västra Götaland: Pröva en "Dissa blå leksaker"-kampanj.
Eller som Lisa här: Ge mig en "I'm no Batman"-tröja.

Sylvie sa...

Bara en fortsättning av det klassiska kvinnoförtrycket. Genom att motarbeta rosa motarbetar vi det som förknippas med rosa: flickor och kvinnlighet. Synnerligen märkligt att all världens feminister inte genomskådat det här.