lördag 19 december 2009

Barnen blir halva människor!

Fick tips här från Linda om den här debattartikeln på Newsmill. Det är väl ingen som blir förvånad över att jag skarpt gillar och beundrar hela pedagogiken och tänket bakom förskolorna Tittmyran och Björntomten (har skrivit om de här förut). Debattartikeln är skriven av kvinnan bakom genusförskolorna (hon var förskolechef), Kajsa Wahlström.

Läs bara här några väl utvalda stycken. De sammanfattar rätt bra också varför jag brinner så för att ge barn 100 valmöjligheter i stället för två...


"Det var som om världen försökte halvera mina kompetenta barn och jag förstod inte riktigt hur, varför eller vad det var som skedde."

"Barnen är utan skuld. Det är våra förväntningar och bemötande som smalnar in både flickors och pojkars roller. De blir halva människor med tillgång till endast halva världen av roller och färdigheter."

"Jag arbetar med att bredda rollerna för alla. Ge flickor och pojkar tillgång till varandras monopol. Det ger människor med breda roller och färdigheter, de ger både flickor och pojkar tillgång till positiv tillhörighet och gemenskap och då fasas maktbehovet ut. När ledare ser till att alla som ingår i gruppen verkligen ingår, i handling och med lika värde, slipper deltagarna kämpa inbördes om makten. Gruppen kan skapa sig en gemensam målsättning och utvecklas. Både flickor och pojkar är i stort behov av jämställda ledare som kan och vill föra utvecklingen framåt."

Läs hela debattartikeln här!5 kommentarer:

KaosJenny sa...

Rätt tänkt... Alla människor har både det "manliga" och det "kvinnliga" i sig. Klart man mår bättre om man både får fnissa, gråta, vara arg osv. Vi försöker uppfostra hela människor men det är inte alltid lätt... Kram

Ingrid sa...

Känner igen mig i så otroligt mycket i hennes artikel på Newsmill. Det verkar finnas ett sånt otroligt motstånd mot att ge små pojkar tillgång till alla sina sidor och möjligheter att det nästan är löjligt. Nånstans bottnar det väl i ett väldigt förakt för det vi brukar kalla flickigt och kvinnligt. Varför skulle annars vuxenvärlden få sådan panik när pojkar tex väljer dockor, blommor eller att vara känsliga och lyhörda.

Emma-Noora sa...

länken funkar inte för mig - hade gärna läst!
tack för behövligt vardagspepp! bloggen är min startsida.

skickar massa stressa-av-kramar! såna där långa som oftast bara barn är modiga nog att ge...

Rebecka Edgren Aldén sa...

Emma-Noora - vad glad jag blir! Jag väljer att börja min dag med din kommentar! Ska försöka fixa länken!

Tack!

Charlotta sa...

Precis, låt barn vara både mjuka och hårda och ha tillgång till alla sorters känslor oavsett könet. Varför är det inte självklart?