tisdag 7 september 2010

Jag om hemmafrutrenden i SvD

Och i dag är jag intervjuad i SvD om hemmafrutrenden.

Det handlar förstås om pengar. Ska staten ge bidrag åt mammor som vill vara hemma med sina barn? Nej, jag tycker inte det. Alla får förstås göra som de vill, men jag tycker att statens hållning måste förbli så neutral som möjligt och inte bidra till att öka ojämställdheten. Staten måste se föräldrar som likvärdiga. Vi ska inte ha vårdnadsbidrag och vi ska inte ta pengar från vår offentliga barnomsorg och ge till de föräldrar som vill vara hemma. Och vi borde absolut införa individualiserad föräldraförsäkring. Sedan får man välja att göra som man vill. Vill man vara hemma får man bekosta det själv.

Staten måste väl ändå gå på arbetslinjen, att alla friska vuxna människor är med och bidrar till vårt gemensamma, med sin arbetskraft och med sin skatt.

6 kommentarer:

cruella sa...

Ja, det känns fullkomligt självklart. Det är ett gigantiskt hyckleri att påstå vårdnadsbidrag innebär att man inte styr... Fattar inte hur någon går på det, rent intellektuellt alltså. Att folk röstar med plånboken tycks tyvärr bara bli vanligare och tas för givet av politiker av alla kulörer.

Anonym sa...

Arbetslinjen? Enligt beräkningar från Riksdagens Utredningstjänst så behöver ett föräldrapar med två heltidsbarn på dagis en årsinkomst på 710 600 kronor vardera för att deras arbete ska generera ett överskott till samhället. Och en ensamstående förälder måste tjäna över 1,4 miljoner innan familjens skatteinbetalningar har täckt samhällets kostnader för familjen.

Så om det är "arbetslinjen" och samhällsekonomin som talar, så är det väldigt mycket bättre att flerbarnsföräldern är hemma med sina barn. Dessutom kan man bekosta ett hyfsat vårdnadsbidrag, och det är fortfarande billigare för samhället!

Dagis är ett enda stort jämställdhetsprojekt och socialt ingenjörsprojekt, och handlar inget om vad som är ekonomiskt bäst för samhället. Tycker man det är bra, så fine. Men var tydlig med vilka argumenten är.

Anonym sa...

Jag fattar inte heller hur man kan hävda att det är hemmaföräldrarna som tär på samhällsekonomin. Ingen dagissubvention, inga vab-dagar.

Det är en seglivad myt att vårnadsbidraget skulle vara en ekonomisk belastning. Kommunerna som infört vårdnadsbidrag gnuggar ju tvärtom händerna för att vårdnadsbidraget sparar stora summor som de slipper punga ut med i dagissubvention.

Om alla fick betala vad en dagisplats verkligen kostar skulle vi förmodligen se betydligt fler hemmaföräldrar VÄLDIGT snart.

Sedan är det en annan sak att dagis kan vara ett väldigt bra komplement för BARNEN, från 3-4 års ålder förutsatt att det är en bra förskola med tillräckligt hög personaltäthet och inte alltför långaa dagar. Men någon samhällsekonomisk vinst är det inte, det är däremot hemmaföräldrarna.

cruella sa...

Du får gärna skicka en länk eller referens till utredningstjänstens beräkning - misstänker att det finns mer i den än du skriver här.

cruella sa...

En sak till: Om förskolan är kass för samhällsekonomin, varför blomstrar den och omhuldas av i princip alla partier då?

Anonym sa...

Cruella, vi är två olika anonym här, själv skrev jag det senare inlägget så jag kan bara svara för det.

Jag gissar att förskolan omhuldas för att den anses bra för barnen, precis som jag skrev. Från 3 års ålder har vi ju avgiftsfri allmän förskola i Sverige för att barn i den åldern har ett utbyte av dagis. Vi har däremot inte allmän förskola för de minsta, eftersom de inte har samma behov.

I övrigt finns det flera skäl tror jag. Ett är det jämställdhetspolitiska-att kvinnor ska få vara på arbetsmarknaden. Ett annat är ju att föräldrar KOMMER bli en vinst för ekonomin när barnen är äldre. Har man varit hemma många kan det vara svårt att få in en fot på arbetsmarkaden senare.

Men som sagt, någon vinst för samhället är ju inte barnfamiljen med två barn på förskola och låga/normala löner. Än mindre de som tar ut föräldrapenning för ett mindre barn samtidigt som storasyskonet går i barnomsorgen.

Tar man ut vårdnadsbidrag är det 3000 kronor och inget mer. INGEN i familjen-inte partnern heller-får ta ut föräldrapenning, sjukpenning, a-kassa eller någon form av bidrag/ersättning samtidigt. Osäkert med studiemedel dock, där vet jag inte vad som gäller. Arbeta samtidigt får man dock-det går bra att båda föräldrarmna arbetar och mormor är hemma med barnet till exempel, så länge man inte utnyttjar offentligt finansierad barnomsorg. Den familj som tar ut vårdnadsbidraget måste därför utöver vårdnadsbidrag och barnbidrag leva på förvärvsarbete alternativt egna besparingar.

Så jo- nog är det en ekonomisk vinst för kommunerna alltid.