söndag 23 maj 2010

Guldnappen


Även om jag är för individualiserad föräldraförsäkring och emot jämställdhetsbonusen så är jag inte emot morötter i stort. Den här moroten tycker jag är bra: Guldnappen! Unionen ger varje år ett pris till ett företag som underlättar för föräldrar att förena arbete med familjeliv.


Vem ska vinna i år? Man kan nominera fram till den 15 juni!

3 kommentarer:

Johan sa...

Bra iniativ. Synd bara att det krävs kollektivavtal. I många fall är ju det ett direkt hinder för en bra löneutveckling. För att inte tala om hur många mindre företag det finns som är väldigt jämställda, föräldravänliga men där ingen vill ha kollektivavtal och det inte behövs något.

Varför är det emot jämställdhetsbonusen? Är det som idé eller i dess nuvarande krångliga utförande?

Rebecka Edgren Aldén sa...

Jag är emot jämställdhetbonus för att jag tycker den signalerar helt fel saker. Att vara förälder är ett 100 procentigt ansvar. Pappor ska inte ha en massa morötter för att ta hand om sin del. Tycker att det är ett feltänk. Varför ska skattebetalarna betala till pappor som är "duktiga"? Nej, jag tror på en individualisering av föräldraförsäkring. Låt människor göra vad de vill med sina små barn, de får dela hur de vill. Men från samhällets sida - om man ska ge skattepengar - så måste det vara tydligt hur samhället ser på föräldrars likvärdighet och individens ansvar. Och samhället ska tydligt kommunicera det. Och jämställdhetsbonus skickar ut helt fel signaler tycker jag.

Johan sa...

Nu gäller det ju iofs "duktiga" föräldrar. Inte enskilt pappor. Ett par där pappa är hemma 100 % hade fått lika lite bonus som ett par där mamma är hemma 100 %.

Kvoterad föräldraförsäkring är väl i så fall exakt samma sak. Samhället betalar till föräldrar som är hemma med sina barn.

Stora skillnaden är väl om man lockar eller tvingar.

Är du emot skattesubventioner på böcker, mat, miljöbilar och solceller också? Man borde ju inte behöva muta folk att äta, läsa eller agera mer miljövänligt.

"Frihet är bra. Kontroll är bättre."?