måndag 9 februari 2009

Visst har pappa råd!

Ja, det är klart att pappa har råd! Läs denna utmärkta artikel i VLT ("min" tidning, tycker att jag har liiiiite äganderätt eftersom jag har skrivit krönikor där i drygt två år).

"En ny liten bebis, och 480 dagar betalda av staten bara för att få vara med detta alldeles nya underverk. Det är klart att man vill ta del av, eller?
Tittar man på statistiken så är svaret ja - om vi talar om kvinnor. Talar vi om män så är svaret nja. För faktum är att 79 procent av alla föräldradagar fortfarande tas ut av mammorna. Få pappor tar ut mer än de 60 dagar som är reserverade för honom, om han ens gör det.

Det han förlorar på det är kontakt med sitt barn. Hon förlorar sin attraktivitet på arbetsmarknaden och ekonomiskt både på kort och lång sikt. Undersökningar har dessutom visat att par som lever jämställt mer sällan tar ut skilsmässa, och i höstas kom försäkringskassan med en ny undersökning som visade att män som tar mycket föräldraledighet när barnen är små också jobbar mindre övertid när barnen blir större.
Politiska styrmedel har visat sig vara det som ger störst effekt i föräldraförsäkringsfrågan. När den första pappamånaden infördes ökade pappornas uttag av föräldraledighet med en månad. Med utökningen till två pappamånader ökade uttaget till två månader."

Läs hela artikeln här!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är bullshit att säga att man inte har råd. Familjer har ju råd med villor, bilar, designmöbler... you name it! Vi bor i lägenhet, en liten sådan och vi TAR oss råd att låta pappan vara hemma!