fredag 20 februari 2009

Kvoterad föräldraförsäking – igen!

Här diskuterar man också kvoterad föräldraförsäkring (Networking är en cool blogg där 16 kvinnor i karriären driver en blogg tillsammans).

Det känns som att den frågan lever upp vart tredje, fjärde år. Jag har varit med i debatten länge. Se här till exempel i Aftonbladet 2003.

När ska någon politiker fatta vilken sprängkraft det finns i den här frågan? Det är klart att inte allt kommer att lösa sig bara för att vi kvoterad föräldraförsäkringen, men så många knutar kommer att knytas upp. Det är nog en av få frågor som skulle kunna få så snabb och effektiv effekt på jämställdheten i vårt land.

Men, det är kanske inte så konstigt att frågan inte är hetare i riksdagen, när man läser de här siffrorna enligt en undersökning tidningen Du & Jobbet låtit göra:
Politikerpappor och ämbetsmän tar ut minst föräldradagar av alla svenska pappor. Politikerna tar i snitt ut 3,32 dagar per år, medan snittet för alla pappor är 16,4 dagar.

Det här var ju en skön kommentar om det på Expressens opinionsblogg:

"Inte undra på att frågan om individualiserad föräldraförsäkring betraktas som iskall. Snubbarna i politiken måste tycka att det är roligare att leka med de andra papporna på jobbet, än vara hemma med ungarna. Eller så kan de helt enkelt inte räkna.
För farsorna som tar ut flest föräldradagar finns lustigt nog i yrkesgruppen matematiker och statistiker, med ett snitt på 27,1 dagar. Åtminstone anständigt nära mammornas snitt 35,4."

10 kommentarer:

Johan Ahlin sa...

Jag har varit hemma väldigt mycket med mina barn pga att jag valde att jobba mycket kvällar, det syns inte statistiken i vår lilla familj. Detsamma gäller kanske riksdagspolitikerna vilkas säsong sträcker sig från september till juni.

Det är ju klart att papporna är hemma mindre än mammorna men det är oerhört svårt att mäta med exakthet då man inte vet hur många som är hemma utan att ta ut föräldrapenning.
Kolla sidan 12-13 i nedanstående länk;

http://www.jamombud.se/docs/ForaldraskapkunskapsochnulagesrapportJamO200643C.pdf

Anonym sa...

Jag tycker att delad föräldraledighet är en oerhört viktig fråga. Däremot vänder jag mig kraftfullt mot ordet "kvoterad". Vad det handlar om är ju att individualisera föräldraförsäkringen - något som vi gjort på alla andra områden för länge sedan. Vi har tex inte längre sambeskattning för gifta. Vad det handlar om är ju inte att särbehahandla en grupp, utan tvärtom att ge exakt samma rättighetern och skyldigheter till båda föräldrarna. Nu tycker min dotter att jag ska leka i stället...
Anna Maria

Sara sa...

Så glad jag blir att du gillar NetWorking!!!

Intressant angående yrkesgrupper och pappaledighet...

Rebecka Edgren Aldén sa...

Johan, ja, det är svårt att mäta. Men det borde ju rimligtvis vara så att de kvinnliga politikerna också jobbar på kvällarna och kompenserar. Jag vet att jag jobbade mig igenom hela föräldraledigheten, när helst jag kunde.

Jag ska kolla in länken! Tack för det!

Men det finns också andra studier som visar att de där två månaderna som papporna tar, inta tas i två månader utan en dag här och där. Och trots att mammorna tar då cirka 12-13 månader så är de i praktiken borta betydligt längre. Så åt det hållet är det ännu värre.

Ja, jag håller med kvoterad föräldraförsäkring är ett urdumt ord! Individualiserad ska det vara! Liksom alla andra försäkringar.

Hemliga damen sa...

Aaahh... en blogg helt i min smak! Jag ser redan fram emot framtida inlägg!

Anonym sa...

Hej, har du någonsin varit delaktig i en sportförening (t ex fotboll,. Ishockey,m handboll eller basket). Jag tycker du borde åka och besöka ett par stycken och räkan hur många kvinnor som är ledare och lägger ner oerhört mycket OBETALD tid. Helt obegripligt hur ni kan isolera familjen och föreningsverksamhet. Allt hör ihop och jag tror nog att Sverige tillhör de land som ligger i fronten när det gäller detta. mvh/Håkan

Rebecka Edgren Aldén sa...

Oj, oj, oj. Tror du inte kvinnor är det? jag har varit gympaledare gratis för mina barn i fyra år. Plus att jag skjutsar till hockey och fotboll. Jag lovar, när det görs olika tidsstudier räknar man in sådana aktiviteter.

Och vad har egentligen det med föräldraledigheten att göra? Menar du att papporna tar mer sen? När barnen är större?

Johan Ahlin sa...

Finns bara ett sätt, ekonomiska styrmedel! 50% rakt av! Har man sen råd att vara hemmafru och dessutom vill det är det inte så mycket mer att göra.

Å du Håkan, i din klubb kanske, men vår grabb hade faktiskt en Hockeymamma som tränare;)

Anonym sa...

Jag vill bara påminna om att föräldraförsäkringen faktiskt är individuell, föräldrarna får från början lika många dagar vardera. Problemet är bara att föräldrarna har möjlighet att överlåta dagar till varandra. Och här har faktiskt både mamman och pappan möjlighet att visa hur man vill ha det. Mamma - säg nej till att få fler dagar från pappan (för det är absolut vanligast att det är pappan som överlåter). Pappa - säg nej till att överlåta dina dagar till mamman. Tills dess att överlåtelsemöjligheten tas bort, vilket jag hoppas att den gör - ansvara för era dagar, ta resp. överlåt dem inte till den andra föräldern.
Alex

Rebecka Edgren Aldén sa...

Alex och Johan - jag håller med er!