onsdag 25 februari 2009

Kärnfamiljsfeminism

Här är länken till Nya vågen-avsnittet där PM Nilsson, Malin Ullgren och Ylva Elvin-Nowak pratar om "Skriet från kärnfamiljen".
Otoligt kul att boken får så mycket utrymme i media, men också så jävla tråkigt att Malin Ullgren dissar så mycket därför att vi har medelklassperspektiv.
Vi är rätt så många som lever medelklassliv och har medelklassdrömmar och det känns som att vi och våra frågeställningar och vår vardag också har existensberättigande i feministdebatten. Men det har vi inte. Ända sedan "Diagnos: Duktig" kom ut (som jag skrev tillsammans med Jennie Sjögren) har jag jobbar råfeministiskt och varit ute på mängder av företag och organisationer och pratat könsroller, men ändå räknas detta inte in i det feministiska finrummet.
Lyssna. Vad säger ni?
Om det inte är det feminism vi arbetar med, vad är det då?
Vad säger ni?

Kärleksfulla hälsningar från kärnfamiljsfeministen Tinni

9 kommentarer:

andersbwestin sa...

Malin Ullgren har ingen kunskap om vad uttrycket "en evolutionärt hållbar strategi" innebär.

Hon bär på ett förakt och en okunskap om det biologiska i livet.

Hon bor i en låda gjord av "kulturella konstruktioner".

All vet ju vem som vinner racet.

De som får flest barn och som samtidigt har förmågan att ge Trygg Anknytning.

Så bry er inte så mycket om hennes kritik. Den gör inte så mycket avtryck i den framtid som kommer.

Rebecka sa...

Jag blir så förbannad. Och det trots att jag vet att det hör till spelet. Malin Ullgren SKA sitta där och dissa boken... Den är inte tillräckligt fin. Inte tillräckligt feministisk. Vad fan? Praktisk feminism är väl också feminism! Om alla bara snackar (och det är inte så många som snackar, det är de redan införstådda på universiteten och på bang och arena) så händer inte så mycket. Jag föraktar inte dem! jag har själv skrivit i bang en massa gånger - men det var inte där jag fick genomslag, det var inte där jag påverkade människor! Vår bok är radikalare än alla politiska partier i dag. Det vi föreslår rent konkret är mer feministiskt och mer radikalt än vad någon av de är. Och vi når ut! I dag kom nya Amelia-tidningen - med sex sidor om jämställdhet i familjen, med utgångspunkt från vår bok! Tror något fler läser Amelia än bang (även om jag gillar bang också).

Rebecka sa...

Sen, en annan sak. I programmet anklagas vi (av Malin Ullgren igen) för att vara aningslösa när vi i ett av casen berättar att de "har råd att ha hjälp". Ja, de har råd att köpa hjälp hemma - det är en verklighet i dag. Vissa har det och vissa gör det. Att INTE skriva det vore att förtiga verkligheten, då skulle heller inte caset vara äkta! Malin tycker att det är aningslöst att bara nämna det utan att problematisera vem det i så fall är som kommer och städar: Jo, en betydligt fattigare, troligen med annan etnisk bakgrund, kvinna från arbetarklassen.

Men Malin, det är en annan diskussion. Den hade inte platsat i denna bok (allt kan inte få plats i en och samma bok). Det är helt enkelt en annan bok. Och vet du vad (och detta är nästan för ironiskt), den boken har redan Tinni skrivit! Hon skrev för några år sedan debattboken "Rent hus - slaget om den svenska dammråttan" om just detta! Vem är det som städar, vem städar hos städerskan osv osv.

Rebecka sa...

Jag undrar hur många debattböcker Malin har skrivit om vem som städar hos den underbetalda städerskan...

Tobias sa...

Ja, vad skall man säga... Det är så dumt så jag har svårt att hitta ord.

Jag blev riktigt arg när jag hörde det. Jag skulle vilja höra dem förklara hur vi _faktiskt_ skall nå jämställdhet istället för en massa teorier därav.

Klart att "Skriet..." är feminism! Men den tar ner det hela på ett praktiskt plan som hotar den av teoretiskt tjafs uppbyggda position de velat skaffa sig och det hotar dem, därav deras missunsamma reaktion.

Och säger inte Ylva att man-kvinna förhållande per default är dömt att misslyckas? Inte visste jag att alla homo-par är automagiskt mer jämställda än hetero! Fantastiskt! Ylva, dags för dig att börja smaska skäggbiff och skriva en ny avhandling för att bevisa den tesen, jag tror inte på det.

andersbwestin sa...

Men är inte grundproblemet att Malin i grunden föraktar kärnfamiljen och människors parbildningsbehov. När hon säger ordet hetero så känns det som om hon säger "bajs".

Vi får inte vara beroende av varandra. Den ömsesidiga ömsesidigheten är något mycket hotfullt för hennes utopia.

Vi skall vara autonoma könlösa agenter.

Men personligen har jag aldrig riktigt förstått hur samhället skall överleva med Malin och vissa andra akademifeministers teoribildning.

Det är något slags Matrix samhälle med barnen boende i en slags metallkuvöser med föda och kärlek via ett tekniskt apparatsystem.
Amygdala måste naturligtvis vara bortopererat eller åtminstone neutraliserat via någon kemisk substans.

MVH

Rebecka sa...

Ja, hon tyckte att det var "naivt" att skriva att det finns de som VILL leva med sina män och sina barn. Naivt? 72 procent av alla barn under 18 år lever med sina biologiska föräldrar i en kärnfamilj! Visst fan är det rätt många som VILL det. Och hon kan inte ha läst kapitlet efter där vi skriver att skilsmässa är att föredra framför den ojämställda, orättvisa, olyckliga familjen!

En annan sa...

Tinni och Rebecka, jag började att läsa er bok för någon dag sedan och nästan sträckläste ut den. Den var väldigt bra! Jag fick mig många tankeväckare, både vad gäller min roll i familjen men även gällande mina prioriteringar i livet. Det var år sedan jag läste en så inspirerande bok. Tack! /Staffan

Rebecka Edgren Aldén sa...

Åh, GUD så glad jag blir! TACK!