tisdag 3 februari 2009

En studie i könskonservatism


Såg ni TV4:s nya satsning i går? "Familjen Annorlunda". Om svenska familjer med många barn. En familj hade två barn och skulle skaffa ett tredje och så blev det trillingar... En mamma hade fyra par tvillingar, alltså åtta barn! En annan familj hade tio barn.
Det är alltid spännande att se hur folk löser sina liv. Så visst, programmet var fascinerande. Men samtidigt rätt outhärdligt att se. Varför? Jo, därför att det samtidigt var en sorglig studie i hur extremt konservativt och könsstereotypt dagens familjer lever.

Tiobarnspappan var förstås familjeförsörjaren som smet ut på mornarna för att han "inte klarade av att välja kläder åt barnen" (så mamman stod där själv med alla tio barnen...). Mamman var förstås hemmafru och tog hela ruljansen där hemma...

Trillingfamiljen berättade om hur jobbigt det var att hämta på dagis. Båda hade krävande jobb. Mamman berättade att hon längtade till dagarna hon inte hämtade, för att det var så jobbigt. Och hur fördelar de hämtningarna? Jo, på vanlig ologisk svenskt sätt: Hon tog fyra hämtningar och han en...

Men värst var nästan när tiobarnspappan förfasade sig över att lillkillen klädde sig i klänningar tillsammans med de tuffa storasyrrorna. Han var tvungen att göra "docka-bil-testet" för att se om sonen var "normal". Sonen valde bilen och pappa jublade. Sen sitter mamman och pappan och ser gulliga ut i soffan och berättar om hela grejen. Helt oreflekterat. Hur hade tv-teamet reagerat om pappan hade pratat lika generaliserande fördomsfullt och diskriminerande om svenskar-invandrare. Då hade hans rasism väckt ramaskri. Nu var det bara gulligt svensson-homofobiskt.

Nej, fy!

1 kommentar:

Anonym sa...

Test