torsdag 26 februari 2009

En "riktig" man?


Det är intressant vilka debatter som kommer upp i och med Vickans och Daniels förlovning. Många debatter handlar om Daniels manlighet, eller snarare – om hans manlighet överlever när han nu tvingas stå bakom Victoria...

Och vem sa att Sverige är jämställt? Inte förlorar en kvinna sin kvinnlighet om hon står bakom och stöttar sin man?

Johannes Forssberg på Expressen uttrycker det bra:

"För drottning Silvia har det fungerat alldeles utmärkt att vara snäll och söt, klippa band och ömma för utsatta barn. Men är svenska folket moget för att se en man i den rollen?

Jag hoppas det. Jag tycker det är modigt av Daniel att avsäga sig sitt fria liv och träda in i en komplicerad roll för att han är så kär i Victoria. Daniel Westling gör upp med en massa tokiga föreställningar om hur en "riktig man" ska vara. Det kan nog också vara nyttigt för det uppväxande killsläktet att betrakta hans och Victorias exempel. Med tanke på hur lata och dåliga killarna är i skolan måste de vara beredda på ett liv i skuggan av sina framgångsrika tjejer. Statusförhållandet i relationer mellan killar och tjejer är på väg att ändras och det är roligt att det är kungahuset som visar vägen."

Läs hela texten här!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Jag fortsätter att läsa bloggen med nöje! Kul att du länkar till brorsans ledare!

kram Anna Maria (Forssberg)

Rebecka Edgren Aldén sa...

Är det din bror? Hade ingen aning! Vad kul!

Anonym sa...

Och vem sa att denne nye man tänker stå bakom någon? Det är så påtagligt att han har HELT andra planer....//Emma

Anonym sa...

Är republikan, så jag tycker att kungahuset skall avvecklas. Att modernisera det odemokratiska systemet med en statschef som ärver sitt ämbete genom att införa kvinnlig tronföljd är meningslöst och bara en fånig gest.

Anonym sa...

Ja det är verkligen märkligt! Eller snarare sorgligt att det fortfarande ser ut så att det skulle vara något typiskt kvinnligt att stötta sin partner! Men jag hoppas hur som att Kronprinsessparet får ett långt och lyckligt liv tillsammans! Och att media dröjer med att börja snoka efter tecken på putande mage!

Anonym sa...

"Och vem sa att Sverige är jämställt? Inte förlorar en kvinna sin kvinnlighet om hon står bakom och stöttar sin man?"

Svar: Nej det förstås, det ligger ju i den kvinnliga könsrollen att stå bakom och stötta sin man. Stereotypier kan man tycka vad man vill om, men de finns och med dessa mått mätt blir Daniels manlighet i den nya rollen en helt legitim - om än "förlegad" - fråga.

Bengt sa...

Sverige är eller kommer att bli jämställt. Det är Daniel ett levande bevis på, sen kan de konservativa säga vad de vill. /Bengt