fredag 13 februari 2009
Om nappflaskor i jämställda Sverige
På en tjejmiddag för ett par veckor sedan träffade jag en engelsk tjej som precis hade blivit mamma. Pappan till bebin är svensk och de hade bestämt sig för att flytta till Sverige för att föda barnet och bo här. Tjejen jobbar som sociolog med jämställdhetsinriktning och såg fram emot att leva i det jämställda Sverige.
Men vad händer? På andra BVC-dejten, barnet är några veckor, berättar hon för bvc-sköterskan att hon tänker vänja barnet vid nappflaska så att pappan kan ge barnet ett mål om dagen och hon själv kan försöka hänga med lite i sitt jobb. Kanske läsa nån artikel eller svara på några mejl.
BVC-syrran svarar:
"Du tycker alltså att ditt jobb är vikigare än barnets hälsa."
Engelska tjejen blir stum. Händer detta i jämställda Sverige?
Det hade aldrig hänt i England. Hon hade känt noll skuld över samma sak i sitt hemland.
Detta är ett supertydligt exempel på hur vi i Sverige balanserar våra fantastiska jämställdhetsförmåner (vår långa föräldraledighet, rätten till vab, rätt till deltid när barnen är små osv) med supertraditionella och skuldtyngande propaganda som smyger sig in i var och en och förstör möjlighterna till ett självständigt och sunt föräldraskap.
PS. När jag skall googla fram en bild på en nappflaska till detta inlägg kommer det nästan bara upp så kallade "trendiga nappflaskor". Vanligaste trycket på dessa verkar vara döskallar.
Trendiga nappflaskor. Ursäkta. Vad håller vi på med?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Den här bvc-sköterskan – som den stackars engelskan råkade ut för – kanske möjligtvis inte är representativ för sin yrkeskår. Det finns journalister som skriver idiotgrejer, men för den skull är väl inte alla journalister dumma i huvudet, eller?
Att göra det här till någon slags svensk amnings/nappflaskepolitik faller platt som ett, ja jag vet inte vad. Bättre kan du.
Ps. Vill du ha nappflaskor som inte är pimpade. Gå in på apoteket .se
Det här ett typiskt exempel på balansering. Sverige är farligt jämställt. I alla fall på pappret. Då måste vi omhulda mamman desto mer. Hon blir vår sista galjonsfigur, vår symbol för kvinnlighet. Klart hon måste amma!
Laura, hur många bvc-sköterskor har du kommit i kontakt med? Alla är inte så här, men väldigt många. Och absolut fler än i England ;-)
Kära Laura. Jag vet att det finns präktiga och opimpade nappflaskor. Jag har köket fullt av dem...
Och om du tror att detta var en åsikt som står för endast denna barnmorska, så check this out:
http://www.vardguiden.se/templates/Article.aspx?c=2511
eller
www.amningshjalpen.se
nyanserat tycker du?
Skicka en kommentar