torsdag 19 februari 2009

Avskaffa pappalosern!

Ja, det är verkligen dags att avskaffa pappalosern, Anna Larsson (SvD)!

Det går inte att komma ifrån att detta är en viktig kärnfråga. Den om delad föräldraförsäkring. Jag håller med om att det fokuseras för mycket på barnets första år och att det kommer så otroligt många år efter det.

Men. Faktum kvarstår: Pappor som delar föräldraledigheten skiljer sig mer sällan. Pappor som delar får fler barn med samma kvinna. Pappor som delar förlorar inte lika lätt kontakten med sina barn. Pappor som delar får oftare delad vårdnad och varannan vecka vid skilsmässa.

Och. Så som man delar på ansvar för hem och barn under första året – så förblir det oftast (enligt kvinnomaktsutredningen).

15 kommentarer:

Laura Lorentz sa...

Kvinnomaktsutredningen. Hm. Jag googlade och första träffen var daterad 2002. Tryckte på tredje och hamnade på en Ung Vänstersajt (och fick på köpet en Bob Hansson.pop up).
Så, förklara för mig. Vad är kvinnomaktsutredningen?

Rebecka Edgren Aldén sa...

Hej Laura! Kvinnomaktsutredningen är en statlig utredning som gjordes för några år sedan. Det finns flera studier gjorde på de här ämnena senare, men kvinnomaktsutredningen var rätt omfattande och den konstaterade bland annat detta att så som man fördelar arbetet hemma under det första året - så förblir det oftast. Så. Det är är bullshit att säga att den andres tid kommer sen... Visst, några lyckas. Martin Stenmark och Hanna Hedlund är bra exempel på några som har lyckats! Men de allra flesta misslyckas. Den sneda arbetsfördelningen består.

Anonym sa...

Utan att ha läst några utredningar så vill jag ändå ifrågasätta att alla människor ska leva likadana liv.

Det finns en oerhörd variation på den genetiska uppsättningen i våra kroppar och jag är mycket säker på att de - inkl mig själv - som lever i långa förhållanden och är en aktiv förälder, faktiskt har lägre nivåer av manligt könshormon.

Forskning finns http://www.geert-hofstede.com/hofstede_sweden.shtml

Vilka är vi att be människor att gå emot sina gener?

Entusiasm och oförstånd är en dålig kombination och ibland skymtar den kombinationen i könsrollsdebatten, det är så mycket goda viljor men holistiska perspektiv saknas ofta.

Rebecka Edgren Aldén sa...

De är rätt intressant att det alltid är feminister som blir anklagade för att försöka tvinga människor att leva likadana liv. När man kan se sig omkring och se att de flesta väljer att leva nästan exakt likadant - redan nu.

OM vi levde i en fri och jämställd värld - är det någon som tror att så få pappor skulle välja bort att vara med sina barn? Att så många mammor skulle välja att leva som de gör i dag?

Vi lever rätt tvingande liv redan i dag. Och det är till exempel uttrycket: "Det är min tur sen", ett bra exempel på. Det är något som mammor som tar ett kliv tillbaka och tar hand om hem och barn medan mannen gör karriär säger. Men, väldigt många kvinnor får inte den där turen sen. De flesta män tar inte det där klivet tillbaka.

Min poäng är att vi redan lever tvingande liv.

Men det är klart, tror vi att det är gener som styr vår val här i livet, ja då är det inte mycket att göra. Det märkvärdiga är då att vi verkar ha olika sorters gener vi människor beroende på i vilket land vi är födda och lever i. Och det talar emot de där styrande generna. Tvärtom verkar det som att de flesta lever sitt liv efter hur "deras" samhället har sagt att de ska leva sina liv. I Sverige har man "sagt" att det är mamman som ska vara hemma första året - för att ta ett exempel. Eller att det är hon som ska jobba 75 procent. Och att hon ska föda två barn med ungefär två år emellan... Och att pappan ska jobba mer än heltid medan barnen är små.

Och det är oftast så det ser ut.

Inte särskilt fritt.

Anonym sa...

Mitt intryck av förvånadsvärt många mammor är att de motvilligt delar med sig av föräldraledigheten. Av ren egoism vill de vara de som är hemma längst med sina små, då blir det pappalosers av papporna pga mammorna (som också blir losers). Vadå min tur sedan, vänd på det, när är det pappans tur till det lilla barnet? När barnet ska övningsköra eller?

Rebecka Edgren Aldén sa...

Jag håller helt med!! Det är oftast mammorna som är bromsklossarna. I boken utvecklar vi det här.

Jag pratar inte om pappornas skuld. Det är lika mycket mammornas skuld. Just när det gäller föräldraledigheten är det mer mammorna som styr. Jag pratar om struktur! Varför är det så här? Varför lever vi så lika?

Varför väljer vi, om ni nu väljer, att leva ojämlikt?

Anonym sa...

Att yra om gener är bara löjligt. Inget i det moderna samhället är anpassat efter dina gener, kontor 8h om dagen, vilken gen är det?

Vill du inte vara lika som din fru så behöver du inte ta alla dina dagar, ingen tvingar dig, men du erbjuds möjlighet.

Föräldradagar är ingen genetisk rättighet, vi har infört dem i Sverige för att vi vill ha ett visst samhälle. Vill vi ha ett mer jämlikt samhälle så är förslaget lysande.

/Pappa som tagit 60% av dagarna

Anonym sa...

Martin Stenmark och Hanna Hedlund?

Que? Vad menar du?

- en som inte har koll på kändisars privatliv

Anonym sa...

Förresten: det är väl inte "oftast mammorna som är bromsklossar"? Vad grundar du det på?

Anonym sa...

Att: Rebecka

Ibland blir det fel, min kommentar #3 igår baserades på att jag:

- är man
- tror att gener i män är olika
- tror att gener i kvinnor är olika

När jag läser text idag verkar det som om jag pratade om att kvinnor och män är olika, det var INTE mitt syfte...

OLIKA GENETISKA FÖRUTSÄTTNINGAR INOM SAMMA KÖN:

Detta gör att vi - som individer - är predestinerade till olika saker i livet.

Ambitionen och syftet är rätt men vem skall bestämma att någons normer är helt fel.

/E

Rebecka Edgren Aldén sa...

Det kan du ha rätt i. Visst är vi olika! Människor alltså. Ändå verkar vi så styrda av vår kultur.

Det är jättesvårt att avgöra om normen är rätt eller fel. Jätte-, jättesvårt. Men en utgångspunkt måste ändå vara att män och kvinnor har samma rättigheter. Och att ingen ska finnas till för någon annan. Eller att någon är värd mer än någon annan. Beroende på kön eller något annat.

Det finns massor av orättvisor i världen. Varför kämpa för just den här rättvisan? Tja, därför att man vet att det skulle göra så stor skillnad om man levde rättvist och jämlikt.

Rebecka Edgren Aldén sa...

Haha, nej, jag har inte heller så bra koll på kändisars privatliv. Men jag råkade intervjua Martin Stenmark och Hanna Hedlund för Family Living när deras yngsta var två månader. Då hade han precis varit "tvungen" att skippa sin pappaledighet för att han gick och vann den svenska Melodifestivalen. Hon fick vara hemma istället. Sen släppte han sin skiva som gick super och ja, hon fick fortsätta vara hemma. Hon sa hela tiden, min tid kommer sen, vi byter sen - för hon var verkligen sugen på att satsa på sin karriär och ville ute och jobba! Jag erkänner, jag var skeptisk. Har hört det där så många gånger förr. MEN. De gjorde det! Han tog en time out och var hemma länge med barnen. Hon satsade stenhårt på sitt jobb. Hon blev programledare och gud vet allt, släppte en skiva och är i dag minst lika framgångsrik som han.

Nu säger jag inte att man måste vara framgångsrik. Men jag tycker att de är bra förebilder! Tänk hur deras relation hade sett ut om hon inte fått chansen? Om han fortsatt framåt, uppåt och blivit skitstor och hon bara var där hemma och bytte blöjor, städade och lagade mat och sånt. Tror ni deras relation hade mått bra av det? Tror ni att deras relation mår bra av att båda fått chansen? Att båda fått vara hemma med barnen?

Det tror jag.

Rebecka Edgren Aldén sa...

Oj, då, här ser jag att jag inte har svarat på allt som jag har slängt ur mig... Jo, mammorna är enligt statistiken mer bromsklossar än papporna. Det finns flera studier på att det är mamman i familjen som bestämmer hur dagarna ska fördelas. Inte många pappor slåss dock för sina dagar.

Jag tror inte att det är så konstigt att det är så. I könsrollerna sitter det ju att det är mamma som vet bäst om det mesta där hemma... Om hon tycker att det är bäst att hon är hemma, argumenterar inte han om det. Tycker hon att det är bäst att dela så håller han med.

Eller som Ylva Elvin-Nowaks forskning visar: Mamman har skuld gentemot barnen, sig själv, samhället, vännerna och ja, det mesta.

Papporna känner bara skuld gentemot: mammorna.

Anonym sa...

Finns det en Manmaktsutredningen?

Rebecka Edgren Aldén sa...

;-) Nej, jag tror att man tyckte att män hade tillräckligt mycket makt ute i samhället. Fast man kanske skulle göra en mänsmaktihemmet-utredning ;-)