Det är bra ibland att påminnas om hur bra abortlagstiftning vi har i Sverige. Många verkar tro att abortfrågan är helt död - att det är något självklart. Men det är det verkligen inte alls! I Baltikum har vi sett det på sistone. Även i Portugal och i Polen. Och många, många andra länder. Australien, till exempel, tror man ju är ett modernt i-land - men icke när det gäller abort.
Nu riskerar en 19-åring 7 månaders fängelse för en hemmaabort... Läs Ottars senaste rapport (jag älskar Ottar, när jag var frilans skrev jag ofta, ofta för dem!)!
För er som inte vet bakgrunden:
"I Australien finns fortfarande rester av det koloniala brittiska styret kvar i form av till exempel landets abortlagar. Lagarna regleras på delstatsnivå – varje delstat har ett eget parlament och en egen premiärminister. I Queensland och New South Wales är aborter förbjudna, annat än om kvinnan riskerar sitt liv eller sin psykiska och/eller fysiska hälsa vid en fullbordad graviditet."
och
"Överlag finns en oro för stora protester från religiösa grupper – läs potentiella väljare – bland politiker och därför vågar man inte göra något åt de gamla lagarna som drabbar kvinnor menar lokala bedömare. Detta trots att stora opinionsundersökningar visar att australiensarnas attityder till abort liberaliserats de senaste 20 åren. Numera anser 57 procent att kvinnor ska få tillgång till abort ”närhelst de behöver”."
57 procent... Det betyder att 43 procent inte är för kvinnans rätt till sin egen kropp...
onsdag 14 oktober 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
13 kommentarer:
"Numera anser 57 procent att kvinnor ska få tillgång till abort ”närhelst de behöver”."........
Är det verkligen samma sak som:
"57 procent... Det betyder att 43 procent inte är för kvinnans rätt till sin egen kropp"
Är verkligheten så enkel att den generaliseringen känns ok?
Är abort endast en fråga om en kvinnas rätt till sin kropp? Cyniskt förhållningssätt i så fall. En abort innebär ju trots allt att ett liv plockas bort, vilket värde har det i sammanhanget? Ska det inte tas i beaktande alls?
Självklart ska kvinnan ha total bestämmanderätt över sin kropp, dessutom stor bestämmanderätt angående en abort, men vid abort borde väl rimligen även andra aspekter tas i beaktande? Typ, det lilla liv som växer där inne? Det är faktiskt ett liv! Va?
Frågan är givetvis svår, men det innebär väl inte att man ska strunta i de svåra frågorna?
Man behöver varken vara religiös, fundamentalist eller religiös fundamentalist för att tycka att ”frågan om fri abort” är mycket större än kvinnans rätt till sin kropp (jag säger inte att du har sagt det, jag säger det själv).
Vidareutveckla gärna dina tankar Rebecka
@ Rickard. Även om man ser abort som ett enormt etiskt dilemma så blir det väldigt marigt att ta med embryots intressen i lagstiftningen. Hur ska en lag formuleras, menar du, som ger kvinnan "total bestämmanderätt över sin kropp, dessutom stor bestämmanderätt vid abort"? Exakt när upphör den totala bestämmanderätten? Hur ser praxis ut när kvinnan endast har "stor bestämmanderätt"? Vem ska få den övergripande bestämmanderätten istället? Staten? Pappan? Någon etisk nämnd? Vilka ska få ingå i den nämnden?
ps. Vi har ju redan en gräns i Sverige när fostret går över till att kallas barn och därmed får ett barns rättigheter. Detta sker relativt tidigt i graviditeten och kommer, tror jag, att läggas ännu tidigare iom att prematurvården förbättras i framtiden. ds.
@Helena
Japp, det är väldigt väldigt marigt, helt klart! Vad jag menar med ”stor bestämmanderätt” är just att andra faktorer bör vägas in, inte att kvinnan ska förlora bestämmanderätt/inflytande!!
Men att, exempelvis, helt exkludera pappan, är det i alla lägen ok? (Här ska också slängas en slev på de fäder som skiter i de blivande mödrarna och deras behov!!)
Staten? Tja, varför inte? De ha ju det redan i och med att Staten är lagstiftare. Är det verkligen ointressant vilka anledningar som ligger bakom tankarna/planerna på abort? Är det ”bara” kvinnans kropp det handlar om?
Frågan är svår, det är det jag menar. Jag menar också att den just därför är värd att diskutera, det är viktigt att inte väja för svåra frågor även om man inte har några klara svar på allt.
För övrigt; oavsett vad man kallar det, foster eller barn, så är det väl fortfarande samma liv?
Nej jag tycker inte att det är särskilt marigt egentligen.
Om man anser att ett embryo/foster är ett fullvärdigt liv så har det naturligtvis samma rättigheter som tex ett litet nyfött barn. Då anser man ju också att abort alltid är fel, även efter våldtäkt, incest eller när mammans liv är i fara.
Om man å andra sidan anser att ett foster är just ett foster tills det att det efter en viss ålder blir ett barn, ja då återstår ju inget annat än att bara se till en kvinnas rätt till sin kropp. Innan embryot/fostret blir ett barn är det nämligen bara en del av kvinnans kropp, inte ett liv.
Det senare är ju den syn som svensk lagstiftning har, och som de flesta svenskar har.
Och ja, det är helt ointressant vilka anledningar som ligger bakom valet att göra abort. Du har naturligtvis rätt att tycka exempelvis att ett liv som kommit till efter en brutal våldtäkt på en 12-åring möjligen är mindre värt (och därför kan aborteras) än ett liv som kommit till genom sex inom äktenskapet mellan en man och en kvinna i 30-årsåldern (och som därför inte för aborteras), men detta är ju inget man kan lagstifta om. (Detta är nämligen ganska vanliga argument i abortdebatter, att kvinnor som är vuxna, i stadiga förhållanden, har jobb och pengar ska skämmas för att de väljer abort. Kvinnor som tex däremot är svaga psykiskt, väldigt unga, har blivit utsatta för brott etc, kan ha rätt till abort. Helt galna argument enligt mig.)
/en annan Helena
Svårt med aborträtten men jag tycker helt klart att den ska finnas och att kvinnan ska få bestämma. Tror inte att aborter görs lättvindigt... Har träffat barn/ ungdomar som fått höra av sina mammor att de aldrig var önskade... Har svårt att tänka mig att staten eller någon annan ska bestämma att någon ska föda och ta hand om ett barn. Sen är frågan om preventivmedel (och rätten att få skydda sig med vettiga medel) också viktig.
Intressant förresten att det i vissa länder är mer ok att använda droger och skjuta folk som kommit in på ens gård än att göra abort...
Hej, det är den första Helena igen. Jag svarar Rickard.
Jag tycker att det är du som väjer för de svåra frågorna när du inte blir konkret i hur det du efterfrågar ska efterlevas i praktiken.
Säkert är det så att några män exkluderas i besluten men på _vilket sätt_ skulle lagstiftaren kunna skriva in den eventuelle faderns rätt att fatta beslut? Och som den andra Helena var inne på; vilka anledningar ska vara okej?
Det är lätt att moralisera och ropa på hårdare tag eller lagar. Det är mycket svårare att verkligen försöka förstå vad konsekvenserna skulle kunna bli.
Måste säga att det var en riktig skit-artikel i Ottar. Obalanserad, raljerande och dåligt underbyggd. Det är enkelt för vem som helst att med Googles hjälp ta reda på fakta, t ex på Wikipedia. Först en disclaimer: rättegången mot det unga paret är naturligtvis helt idiotisk.
1. Om vi börjar från slutet med opionionsundersökningen. 57% anser att kvinnor ska ha ”unrestricted rights”, dvs abort utan begränsningar liknande det som gäller i USA. Inte ens Sverige har en sådan lag, utan vi begränsar rätten till vecka 18. Läser man vidare i undersökningen så visar det sig att endast 4% är emot abort. Resterande vill ha abort med någon form av begränsning.
2. I samtliga delstater i Australien är abort tillåten t o m 20 veckan, i vissa fall längre. Ett par delstater har krav på att det skall ske på sjukhus eller på privatklinik.
3. Aborter är i de flesta fall kostnadsfria, precis om all sjukvård i Australien. (Jag borde veta som bor här. Ett läkarbesök kostar f n motsvarande 65 SEK). Sen väljer en del att gå till privatkliniker som då täcks av privat sjukförsäkring.
4. Juridiken fungerar annorlunda i Australien jämfört med Sverige. I anglosaxisk rätt så har rättsfall en större betydelse än i Sverige. På det sättet liknar Australien kusinerna USA och Storbritannien. Diverse rättsfall från framför allt 1971 och framåt har alltså rättat till lagarna och i praktiken gjort abort laglig. Eftersom en ny lagstiftning kan röra upp känslor har politiker valt att ligga lågt i denna fråga. ”Alla” har varit nöjda ändå. ”Let Sleeping Dogs Lie” som man säger här.
5. Australiensare är inte speciellt religiösa och religiösa grupper har väldigt litet inflytande. Politiskt finns partiet ”Family First” vilket kan liknas vid svenska KD. De fick knappt 2% av rösterna sist. Det säger en del tycker jag.
6. Vad f-n har det forna ”brittiska kolonialväldet” att göra med abortlagstiftning?
Med det sagt så är det naturligtvis upprörande att en åklagare i Queensland fått för sig att driva ett mål mot det unga paret. Vem vet varför. Trösten är dock att nu verkar det som att lagstiftningen äntligen skall uppdateras så att den reflekterar åsikter och värden i dagens samhälle. Ingen politisk ledarsida vad jag har sett, har varit för en restrektiv abortlagstiftning.
Så frågan blir istället varför Ottar väljer att publicera en sån undermålig artikel?
Åh, vilken intressant diskussion det blev här! Rickard, jag har inte så mycket att tillägga - jag håller med Helenorna. Självklart förstår jag att ett foster blir ett barn och att det kan vara synd om pappan osv, osv. MEN, som samhälle måste man ju välja! Tycker man att kvinnan ska ha rätt till sin kropp, att det inte är en så bra idé att tvinga kvinnor som inte vill ha barn att föda, så måste man ju dra en gräns mellan foster och barn. Och jag tycker att vi har en bra gräns där. Jag har själv varit gravid fyra gånger - en gång fick jag ett missfall. Jag tycker att det är en fantastisk upplevelse och jag har noga följt med i fostrets utveckling. Men som sagt, man måste välja. Och ta ansvar för det valet. Efter att ha läst och skrivit så mycket om vad illegala aborter kan ställa till med, samt att jag inte kan föreställa mig att tvinga någon att föda mot sin vilja - också med tanke på barnet, så föredrar jag helt klart att ha en lagstiftning som tillåter aborter! Och har man en sådan lagstiftning kan man inte, som Helenorna påpekat, börja göra skillnad på olika kvinnors situation och skuldbelägga vissa och inte andra.
Oj, nu lade jag till ändå ;-)
Intressant också att läsa dina synpunkter Erik. Känner inte till Australien så väl som du tycks göra. Jag reagerar på fakta - att de faktiskt har en dålig abortlagstiftning på vissa håll och att denna kvinna blivit åtalad.
Intressanta kommentarer. Tack, såväl Helenorna som Rebecka.
Jag har inga svar bakom mina frågor och funderingar utan kastar upp frågorna just för att jag inte har några svar.
Jag tror verkligen inte att aborter sker lättvindigt överlag, det är säkert ofta en rejäl kamp att gå igenom innan man kommer fram till sitt beslut och min avsikt är definitivt inte att moralisera och ropa på hårdare tag.
Jag lär nog fortsätta att fundera på de här frågorna……..
Skrämmande!
http://www.makenoiseforfreechoice.eu/
Skriv på för att göra abort till en mänsklig rättighet i EU!
Skicka en kommentar