tisdag 20 oktober 2009

Bra med bråk!

Från rim till allitteration! Nu får jag allt till det i mina rubriker...

Nej, men allvarligt. Läser att svenska par bråkar mycket om hushållssysslor. Är tacksam att Aftonbladet Wendela låter en bra expert tolka resultatet. Är så trött på att läsa att svenska par bråkar så mycket mer än mindre jämställda par nere på kontinenten och att det därför är ett bevis på att vi lever "fel". Nä, bråk är inte alltid fel! Konstruktiva bråk kan tvärtom vara riktigt bra och ja, konstruktiva! I boken har vi ett kapitel som heter Bråka för husfridens skull, om jag minns rätt. Vi har i alla fall ett kapitel som handlar om det. Att många håller tyst om vad de känner för husfridens skull, men att man istället borde bråka, eller diskutera och förhandla är bättre ord, för husfridens skull.

I vår bok refererar vi också till forskningsboken Jämställdhetens pris (mycket intressant läsning) som Aftonbladet tar upp i sin artikel.

Ett litet utdrag från artikeln:

"Men bråk om hushållsarbete är ett tecken på utveckling, enligt Sverker Wadstein (familjerådgivare på Bra Relationer).

– De patriarkala strukturerna finns kvar i samhället, men vi håller på att förändra det. När nya förväntningar uppstår blir det mer gräl. Det är en lång omdaningsfas när det inte finns tydliga rollfördelningar mellan män och kvinnor. Att vi grälar om hushållssysslor är positivt, det betyder att förändring pågår, säger Sverker Wadstein."


Så bråka på!

5 kommentarer:

David sa...

Jag instämmer. Med tillägget: bråk måste avslutas också, inte bara påbörjas. Vissa bråk-ovana klarar inte av det sistnämnda. Och då blir förhållandet rätt isigt, tror jag, eftersom man drar sig för att starta bråk. ("Hur ska det här sluta?")

David sa...

Oj, jag menade "vissa bråkovana klarar inte av det förstnämnda", alltså att avsluta bråk ...

KaosJenny sa...

Sen kan det förstås vara olika på hur mycket personliga påhopp och insamlade surdegar man tar upp med varandra. Själv försöker jag hålla de där jag-har-sovit-mindre-än-du-genom-hela-vårt-föräldraskap utanför eftersom jag garanterat skulle få tillbaka jag-har-diskat-8000-fler-gånger-än-du-eftersom-du-under-fyra-graviditeter-kräktes-varenda-gång-du-tänkte-på-disk-och-sen-blev-ovan. HemmaVM är inte så konstruktivt men jag tror stenhårt på diskussioner och gräl även om båda två också måste jobba på att bli sams...

Helena W sa...

Men är det inte också så att de mer jämställda äktenskapen håller bättre? Iaf om man ser till fäders uttag av föräldradagar?
Vi bråkade jättemycket om hushållsarbete när vi fått första barnet. Men vi har faktiskt lärt oss och nu med barn nr2 flyter det så mycket bättre.

Alfa Tik sa...

Jag längtar efter ett rejält bråk...
Jag avskyr den där tystnaden, armarna i kors och det där dova hotet.