måndag 25 maj 2009

Köp inte så dyra presenter!

Det här är något jag också stört mig på! Magdalena Ribbing tycker inte heller att det är rätt etikett att köpa presenter för 100–200 kronor till barnkalasen. Läs här. Okej till en kusin eller till en bästa kompis barn... Men till dagiskompisar eller klasskompisar?? Nej, nej, nej.

Runt 50–60 kronor räcker.

Efter tre barn och ett oändligt antal kalas kan jag avslöja om familjen bara har ett barn (eller väldigt små barn) på deras kalasetikett: De som bjuder in till barnkalas som pågår över 2–3 timmar har inte varit med särskilt många gånger. (Barnkalas, enligt mig, ska helst vara i två timmar, sen orkar varken barnen eller föräldrarna mer. Och då menar jag klassiska barnkalas där inte de andra föräldrarna är med...) Och det är ofta de oerfarna som köper dyrast presenter.

Har man tre barn med cirka 15–25 barn i samma klass/dagisgrupp så blir det rätt många kalas på ett år. Och jag hör kanske inte till de allra fattigaste, tänk på de som inte har så mycket pengar, eller de ensamstående föräldrarna! Och sen en annan viktig aspekt på det hela: Tänk på den stackars familjen ni köper till! Vem vill ha miljoner prylar? Jag lovar, det svämmar över rätt snabbt i barnrummen. Jag blir bara tacksam om mina barn får förbrukningsvaror, typ pennor eller såpbubblor. Eller något icke-skrymmande som pokemon-kort.

Vet att vi har diskuterat detta förut. Men alltid spännande att höra: Vad tycker ni? Vad är rimligt?

8 kommentarer:

engelsson sa...

Snubblade in på den här bloggen för första gången, intressant läsning så långt. Ang dyra presenter på barnkalas så håller jag definitivt med..som fyrabarnsmor så vet jag att sånt kan svida i en mager plånbok.. Egentligen en rätt vansinnig tradition detta med att det måste vara presenter på ett kalas..men det är nog inte det lättaste att bryta..mvh engelsson

Anonym sa...

Jag håller helt med. Det känns helt absurt att lägga ut mer än 50-60 kronor på en present till barnkalas. Och alla dessa små plastpryttlar. Nä - glitterpennor, snoddar, bilar, såpbubblor, pennor, pysselböcker osv (eller bilderböcker från bokrean för all del) är alldeles utmärkt. Jag blir galen på alla barbiekopior som äldsta dotterns rum svämmar över av. och då är hon bara fyra och har haft två kalas för kompisar...

Anonym sa...

Vi hade hyrt ett badhus (billigt)
Men jag skrev på inbjudan:
MAX 50 kr för present.
Lite handfast sådär. Vill vi slå på med kalas deluxe så ska det vara något vi bjuder på som alla kan komma på utan att ekonomin ska tynga.

Karin sa...

Mycket bra idé att skriva på inbjudningskortet. Det blir så lätt att man bara hänger på när de andra föräldrarna köper dyrt. Man vill inte verka snål och tänker att det är trist för ens eget barn att komma med mycket mindre än de andra.
Vi var bland de första i dagisgruppen som hade kalas och jag blev verkligen förvånad över hur dyra presenter vår son fick. Och det satte ju tyvärr standarden för våra framtida presentinköp en tid framöver.
Fast nu har vi faktiskt dragit ner, främst för att vår son inte ska vänja sig vid att vi köper dyrt. Det dröjer säkert inte länge innan han börjar förstå, han är fem år nu.

Ingegerd sa...

Jag köper alltid, alltid böcker til födelsedagskalasen. Mina ungar tycker inte alltid att det är så kul, men jag mår lite illa när jag ser högen av presenter på kalasen som till 90 procent består av plastskräp som går sönder inom två dagar. Jag tänker att böcker kommer alltid till användning - om inte födelsedagsbarnet gillar den så kanske de ger bort den till någon annnan. Och då har vi i alla fall inte bidragit till plastberget, bara till att något barn någonstans har fått en bok som de gillar...

Rebecka Edgren Aldén sa...

Gud, vilka bra inlägg ni gör! Skriva Max 50 kronor på paketet är ju suveränt! Och att bara ge böcker är ju också toppen! Böcker tackar man aldrig nej till!

VÅGA VÄGRA billiga plastpresenter ;-)

Kom gärna med fler synpunkter och tips!

Lotta @ Silverknuten sa...

Oj vilket aktuellt inlägg för mig! Bra tips att skriva en prisgräns på inbjudan.
Vi hade vårt första riktiga barnkalas när vår dotter fyllde fem för en dryg månad sedan, och jag blev också ställd över presenterna. Jag kunde inte riktigt bedöma vad de kostade, men bl.a. fick hon en barbie som hon inom en vecka hade klippt håret av (hahaha). Men jag kände mig helt rådvill när vi sen skulle köpa present när hon i sin tur blev bjuden på kalas. Som tur är hade min man laddat upp och hade en bra pyssel- och målarbok hemma. Det blev säkert närmre en hundring i slutändan, men från andra gäster såg jag bland annat en stor legokartong som måste ha varit närmre 200.

annalin sa...

Men jag måste försvara vissa som köper dyrt! Åtminstone tycker jag att det är vettigare att lägga på någon tjuga på presentbeloppet, så det räcker till nåt ordentligt, just för att inte presentbordet ska se ut som en Happy Meal-collection. En barnbok är inte så billig alla gånger.

Jag (och dottern alltså) var nyligen på ett litet kalas där det stod på inbjudan att "x tycker det är kul om nu kommer o äter tårta med oss på eftermiddagen, inga presenter". Då tycker jag att detta ska tas på allvar.
Men nej, naturligtvis hade flera andra med sig "nåt litet". Alltså fick inte x nån present fr just min dotter för vi trodde att det var det som sagts.
Isåfall tycker inte jag att presenterna borde öppnats på kalaset alls utan sparats. Nu blev det ju fel hur vi än gjorde...