fredag 29 maj 2009

Ännu mer om naturliga förlossningar


Det här var ju intressant! Profylaxkurser och rätt andning minskar inte förlossningssmärtan.

Kanske var det samma undersökning jag läste om för några dagar sedan som visade att risken för kejsarsnitt heller inte minskade med profylaxandning.

Jag är verkligen ingen motståndare till profylax eller "naturliga" förlossningar!! Jag har ju själv varit helt torsk på att försöka föda vaginalt. Jag övade andning inför min andra förlossning (som slutade i katastrofsnitt efter 68 timmar...). Och jag gick profylaxkurs inför min tredje förlossning med min man, efter att jag lyckats övertyga läkarna om att jag borde få försöka en tredje gång, trots två akuta snitt – och skrämde upp alla förstagångsföderskor med min bakgrund... ;-)

Andningen hjälpte mig jättemycket andra gången. Inte ett skit tredje gången – som alltså också slutade i akut snitt...

Varför jag tycker att detta är så intressant är för att jag inte alls tror att detta med "viljan" och "tron på sig själv" spelar så stor roll. Visst, placeboeffekten finns ju alltid, men det här beror nog mer på hur man är skapt. Hur mycket jag än vill, tror på mig själv, inte är rädd, är beredd på smärta, är smärttålig... så KAN JAG INTE FÖDA VAGINALT!

Så. Mitt förslag är att avdramatisera detta med förlossningar en aning. Lägg inte in så mycket snack om vilja och inställning – det handlar inte om det! Att föda är inte en prestationshandling!

Har jag rätt? Har jag fel? Kom gärna med era synpunkter!

(Ps. Kolla in den söta lilla foten bredvid naveln! Vilket mirakel!)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är för mycket duktighetshets inom förlossningen. När man opereras behöver man inte vara duktig. Men det ska man när man föder. Man undrar vad som händer om man "misslyckas" när man vill vara duktig. Och hur det påvekrar anknytningen till bebisen?

Maria

Malin sa...

Jag födde vaginalt och använde mig av profylaxen hela tiden. Hjälper inte? Jag tyckte den var guld och verkligen tog bort smärt-topparna. Använde den vid amningen i början, varje gång jag skulle göra nr. 2 på toan läääänge efteråt (fick en SR). Denna gång ska jag föda med snitt och jag inbillar mig att profylaxen kan hjälpa mig denna gång med, kanske första gången jag ska resa mig och har ont, vid amningen i början osv. Jaja, det var väl inte det inlägget handlade om men ändå.

Anonym sa...

Du har alldeles rätt kära du! Går det inte så går det inte...
Hälsningar Helena förlossningsläkare