fredag 11 september 2009

Om att ta hänsyn till de biologiska skillnaderna

Det var ju flera här på bloggen som undrade över Erik Hörstadius argumentation. Och nej, det går ju inte ihop, det han säger: "Feminismen är ett frihetsprojekt, samtidigt måste man ta hänsyn till de biologiska skillnaderna..."

Som jag skrev tidigare hade vi ju en lång diskussion senare på kvällen, han och jag, om detta och om annat.

Han framhärdade i sitt krav på att politikerna i lagstiftningen måste ta hänsyn till de biologiska skillnaderna. Vilket jag tycker är befängt! För oavsett om man tror att det finns biologiska skillnader eller inte så kan man ju aldrig veta EXAKT vilka skillnader det handlar om. Vilka skillnader är biologiska och vilka är kulturella? Det vet och förstår man ju sällan förrän långt senare... Och även om man nu skulle kunna bevisa de biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor vet ju alla att de individuella skillnaderna är större.

Hela denna idé om olikhetstänk i lagstiftningen strider dessutom om lagen om alla människor lika rättigheter och värde. Vi måste ju ha en universell utgångspunkt när vi stiftar lagar, annars behandlar vi människor olika redan från början! Omsätt denna tanke till svarta och vita. Tänk om man hittar biologiska skillnader mellan svarta och vita – ska vi ha olika lagstiftning för svarta och vita då också? Det påminner otäckt mycket om raslagarna i till exempel Sydafrika eller Hitlers Tyskland på 30-talet...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är konstigt att vissa använder biologiska argument för att förklara hur relationen ser ut mellan kvinnor och män men inte i andra sammanhang. Varför får vi aldrig höra saker som:
"Iranier gillar att köra taxi för att de har en taxi-gen"
Eller:
"Invandrare har anlag för att skura toaletter och få dålig lön."

Z sa...

Fast det finns ju vissa biologiska skillnader. Det gör ju det. Varför ska tex polisen ha olika test för att komma in på polishögskolan för kvinnor och män? Om kvinnorna skulle göra männens test skulle inte alls lika många kvinnor komma in. Och är det bra att kvinnor får ha ett annat test? Eller är det värt det att kvinnorna kommer in inom polisyrket? Jag tycker det är svårt. Ska små mindre starka kvinnor få vakta tex statsministern fast de inte är lika starka som männen, men kommit in på ett "lättare" prov? Kan de då skydda sitt objekt lika bra? Orkar de släpa på ett objekt som blivit skadat lika mycket som en man? Det finns biologiska skillnader, men hur man man mötas trots det?

Maria sa...

De biologiska likheterna är dessutom fler än skillnaderna. Varför inte fokusera på dem i stället?

KaosJenny sa...

Rätt spännande att många använder biologi som f-n läser bibeln. Klart det finns biologiska skillnader men det finns skillnader inom könen också. Och likheter... Vill man mötas så går det mötas över alla gränser och olikheterna är ju det som gör att Mannen och jag trivs ihop och kan komplettera varandra som personer och inte bara kön

Rebecka Edgren Aldén sa...

KaosJenny - är du också uppe så här sent? ;-) God natt nu!