fredag 18 september 2009

Älskar Sverige!


Ibland kan jag inte låta bli att fullkomligt älska Sverige! I vilket annat land skulle en feministisk, hämndlysten bizexuell piercad kvinna bli folkkär? Ja, nu gör ju Lisbeth Salander succé även utomlands, men det var här, i Sverige, hon blev till.
Jonas Holmberg skriver så här i dag på Expressen kultur:

"I stödansökningarna till projekt som Dirty diaries brukar ”gränsöverskridande” vara ett av de mest frekventa orden. En film av Flickan som lekte med eldens storlek är däremot inte gränsöverskridande – den flyttar själva gränsen. Och när filmen handlar om någon som Salander står vi plötsligt i ett Sverige fullt av män som älskar en våldsam feministisk hämnerska som slickar fitta."


Och för lite humorläsning, läs Per Ströms riktigt töntiga debattartikel på Newsmill (Tack Fredrika Bremer-bloggen för det tipset!).

Och så en liten fundering: Varför skickade man inte Män som hatar kvinnor som Sveriges Oscars-bidrag? Jag har inte sett De ofrivilliga. Den är säkert jättebra, men här har vi en svensk film som setts av över 6 miljoner människor! Salander skulle kunna erövra Anna Anka-land också!

1 kommentar:

Karin Bergh sa...

sverige är fantastiskt! och jag har funderat över samma sak. Oscarsbidraget alltså.