tisdag 8 september 2009

Händelserik måndag!

I går hade jag en ovanligt bra måndag. Den började med en urtrevlig författarfrukost på Söder som Katarina Wennstam ordnade. Jag älskar hennes böcker, särskilt våldtäktsböckerna har betytt oerhört mycket för mig. Så det var en ära att bli inbjuden (också att bli inbjuden som författare, jag identifierar mig ju mest som journalist). Tinni var också där. Och en massa andra spännande författare. Bland annat Unni Drougge, Maria Sveland, Åsa Larsson, Denise Rudberg, Mari Ljungstedt, Augustin Erba, Elisabeth Gummesson...

Senare på kvällen var jag inbjuden till en bokklubb ute i Nacka, där jag bor, där några mammor träffas lite då och då för att diskutera en bok - en helt vanlig bokklubb alltså. Det roliga för mig var att de hade läst Skriet! Jag känner en av mammorna väl och har stött på några av de andra, men det var ändå lite pirrigt och spännande att få höra "utomstående" diskutera sin bok! Det blev jättetrevligt och med många intressanta diskussioner. Jag kom hem alldeles för sent...

Och ja, precis när jag var som mest stressad med hämtningen (min son började hockeyträning klockan 16 och det tar rätt lång tid att ta på utrustningen - min halvtimme som jag hade planerat räckte inte... och sen rusa försenad till skolan och hämta äldsta dottern, sen till dagis hämta yngsta dottern och sen tillbaka till hockeyhallen och hjälpa sonen av med all utrustning... och sen älga hem och laga mat till riktigt hungriga ungar... pust!), ja då ringde SVT som galningar och ville få mig med i Debatt nere i Göteborg.

Så. I kväll ser ni mig diskutera män som ammar i Debatt...

10 kommentarer:

Anna ser dej sa...

Spännande! Ska se Debatt ikväll då. Och idag fick jag "Skriet.." med posten. Kan inte bärga mig tills jag får sätta tänderna i den. Tack för en bra blogg dessutom! Hälsar Anna

Rickard sa...

Ska bli spännande att höra dina synpunkter och resonemang.

Lilla O sa...

Låter som om du hade en bra dag! Läste ditt inlägg en timme för sent och missade debatt tyvärr. Synd!

KaosJenny sa...

Missade oxå debatten men läser med glädje Bloggen

LV sa...

Såg Debatt - du sa så himla bra saker om biologi och om hur begränsade de olika rollerna är. Men GUD att sitta inklämd bredvid Erik Hörstadius och hans likhetsfobi 27 minuter.
Intressant förresten att Alex Schulman tog upp äckelkänslorna - jag kände likadant första veckorna jag ammade, men eftersom jag är kvinna får det ju en helt annan innebörd.

PS/Debatten finns att se på SVTPlay ifall man inte såg den på TV.

Anki sa...

Såg Debatt! Du var jättebra! Det Runar gör väcker mycket intressanta reaktioner och grundläggande åsikter avslöjas. Irriterade ihjäl mig på Maria Abrahamsson som inte alls kunde se att det kan finnas en koppling mellan ammning och löneskillander. suck!

Sandra sa...

Såg också Debatt (efter att ha läst här vad programmet skulle handla om). Jättekul att se dig där efter att ha följt bloggen de senaste veckorna!

Det skulle vara intressant att höra vilken typ av "jämställdhet" Erik Hörstadius egentligen pratar för. Jämställdhet är ju tydligen bra, men likadana ska vi inte vara..

Det skulle också ha varit intressant att höra Maria Abrahamsson utveckla sin tes om att lönegapet inte har någonting med ammning att göra.

I min värld utgör ammningen en av de faktorer som orsakat skillnaderna mellan moderskap och faderskap. Och moderskap kontra faderskap är i sin tur avgörande faktorer för hur önskvärd man är och bra man klarar sig på arbetsmarknaden.

LV sa...

Sandra: jag har aldrig fått ihop vad Hörstadius säger om feminism. Ibland tror jag att han bara är ute efter att kritisera typer av feminismer som han ogillar.
Här skriver han t ex att han är feminist (och biologist)och, om jag har fattat honom rätt, att det bara är genom att erkänna de biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor som man kan föra en sansad diskussion.
http://www.aftonbladet.se/debatt/article314103.ab

Sandra sa...

LV: Jag undrar om Hörstadius överhuvudtaget har läst Fi:s politiska plattform?

Jag personligen kan inte känna någon fundamentalism slå emot mig när jag läser om exempelvis deras familjepolitik.

Och vad gäller detta;

"Såg ni alla glasögonprydda, pottklippta kvinnor i bylsiga kläder på årsmötet? Likt fundamentalistiska muslimer och kristna är de livrädda för kvinnliga former; tanken på två olika biologiska kön är outhärdlig. Idealet är ett könlöst neutrum, ljusår från 70-talets bejakande av sex och nakenhet."

Tycker inte att varken Schyman eller Rosenberg styrker den bild som han försöker måla upp av sk radikalfeminister.

Han lyckades för övrigt verkligen ta sin plats i Debatt med prat om psykisk beredskap, oxytocin etc. Oavsett om det var han som hade ordet eller inte..

LV sa...

Sandra: håller med dej om att det vore kul att höra Hörstadius utveckla vilken typ av jämställdhet han förordar, förutom rätten att vara med i Slitz.
(Och om det nu sitter i KLÄDERNA så är ju Schyman...alltså hon är ju väldigt chic.)