fredag 4 september 2009

Bra om kvotering

Ann-Charlotte Marteus skriver ofta bra, tycker jag. I dag skriver hon om kvotering och motståndet och argumenten mot kvotering. Riktigt bra!

Ett smakprov:
"60 procent män skulle alltså innebära diskriminering mot män. Hur stor procent män måste det vara, undrar man, för att män inte ska betraktas som diskriminerade?
"

En liten detalj. Chefen hon pratar om är PM Nilsson, i dag på Newsmill. Jag minns så väl när jag jobbade på Expressen 2001 och PM höll ett föredrag om just kvotering. Minns det så väl. Han berättade att av egen erfarenhet så blev det 80–20 när man inte ansträngde sig som chef för ledarsidan, alltså 80 procent män som skrev och 20 procent kvinnor. Men när han ansträngde sig så kunde det bli 60–40. Och i varje val försökte han vara medveten. Han ville heller inte att det bara skulle vara 50–50 i statistiken. Om han la ut en text om säg försvarspolitik så la han ut det på en kvinna. Om det handlade om säg föräldraledighet så lät han en man skriva det.

Och så drev han stenhårt frågor om pappaledighet och diskriminering av gravida och föräldrar.

Åh, vad jag älskade PM - jag var nästan kär (fast jag var gravid, nykär och precis skulle gifta mig med min blivande man)! Och ledarsidan var så bra under honom! Anna Dahlberg är inte dålig hon heller.

2 kommentarer:

Charlotta sa...

Åh, jag saknar också honom. Tycker han är en fantastisk ledarskribent.

http://networkingblogg.blogspot.com/

totte sa...

känns inte som killen som walking like he talking.