onsdag 2 september 2009

Ska pappa amma?

Haha, det här är underbart! Jag vet att alla biologister kommer att bli tokiga! Men jag har hört det förr - män kan också stimulera sina bröstvårtor så att det kommer mjölk. Och adoptivföräldrar kan också få igång mjölkproduktionen.

Jag är ingen fanatiker som kommer förorda varannan amning. Men om man som pappa tar sig den här tiden att få igång mjölken så tyder det på ett enormt engagemang. Jag säger bara lycka till! Hoppas det går vägen!

Tydligen är det mycket, mycket provocerande. Läs Malin Wollin här (som hellre förlorar rösträtten än låter en man amma sitt barn...).

Sen finns det andra som precis har fattat grejen: En ammande man utmanar hela könsordningen!

Så här skriver till exempel bloggen Trollhare:

"Hela grunden för att hävda pappor är andra klassens föräldrar byggs upp på två fundament: En man kan inte bli gravid och föda, och en man kan inte amma. Det är därför Thomas Beattie provocerar, och det är därför tjugosexårige Ragnar också gör det. Det är klart att det är äckligt, onaturligt och perverst att amma om man är karl; det är därför män föddes utan bröstvårtor och mjölkkörtlar. Det är därför män inte heller kan knyta an till sitt barn, för det kan bara mammor göra, eftersom det bara är mammor som kan amma. Om en pappa kan amma så faller argumenten och hånskratten tystnar."

Vad säger ni andra? Ska pappor amma?

15 kommentarer:

Karin J sa...

Jag läste debatten under också och Malin Wollins krönika och det är ett sabla tjat om att män ska vara män och kvinnor kvinnor och att vi inte kan ändra på det.
Det den här mannen gör är väldigt utmanande. Han ger sig på det mest känsliga i hela moderskapet och påstår att han också kan.
Det vore väldigt kul om han kunde!
Sedan tror jag varken syftet är eller resultatet blir att män ska eller kommer att börja amma i någon större utsträckning.
Däremot har han redan startat debatt och bara det är bra.

Fröken Ellinor sa...

Kalla mig traditionell, kalla mig avig, jag tycker nog allt att det är kvinnligt att amma.

Dock tycker jag att det är sjukt modigt att våga gå ut i AB och faktiskt erkänna att man kan amma och även VILL göra det.

Människor som startar debatter är i min bok alltid en virvelvind och frisk fläkt som en motvikt...

LV sa...

Eftersom jag just nu nattammar en himla massa, inte har sovit på fem månader och knappt vet vad jag heter så JA FÖR FANKEN!

Kanske kommer jag tänka om när spädbarnsperioden är över och jag sovit lite på saken.

Rebecka Edgren Aldén sa...

Det värsta är att man i anslutning till artikeln i Aftonbladet frågar kvinnorna: "Kvinna, kan du tänka dig att låta pappan amma ditt barn?"

Ditt barn????? Det är väl lika mycket pappans barn!

Men det värsta är att 88 procent av kvinnorna svarar nej.

NEJ?

Anna sa...

Ahmen gud, skrev precis om det. En massa surr men ingen lyckas haspla ur sig en enda vettig anledning till att det är så hemskt?

Jag skulle hugga av mig foten för att ha kunnat splitta amningen, om vi säger så.

Lotta @ Silverknuten sa...

Det här dök upp i ett annat socialt forum där jag är med, där alla verkade ense om att en man som vill amma måste vara mer eller mindre dum i huvudet. Jag kände mig som ett ufo som inte höll med om det (och var feg nog att inte alls ge mig in i diskussionen). Men visst, en man som vill ge sitt barn närhet, näring och kärlek måste ju vara mer eller mindre dum i huvudet, eller? Otroligt hur provocerande det är när människor inte vill låta sig begränsas av de "givna" gränserna för sitt kön utan själva vill testa vad som är möjligt.

LV sa...

Nu har jag sovit och druckit kaffe och tycker fortfarande att det vore helt underbart om det gick att dela på amningen.
Mitt enda argument mot manlig amning är mest egoistiskt och beror på att jag gillar att vara nummer ett hos bebisen. Men jag tycker priset är ganska högt ibland.

Anonym sa...

Kommentar till Malin Wohlin apropå amningen;
Är du så korkad ska du inte ha någon rösträtt!!!!!Tänk efter innan du skriver

Lotta

Danitra sa...

Jag blir så arg och ledsen när jag läser kommentarer som Wollins och även på familjeliv.se.

Varför är det så otäckt att en man ammar? Varför tror vi att vi ska vara så jävla speciella som föräldrar bara för att vi har snippa och bröst?

Är det därför folk blev så upprörda över att jag inte var hemma med mitt barn och över att jag sa att min man dög lika bra till att vårda vårt barn?

Rickard sa...

Kom igen Rebecka; Kristna högern? Vilken generalisering! Skärpning!

Anna sa...

Ska och ska..

Det krävs hormoninjektioner för att skapa en tillräcklig mjölkproduktion hos män.

Sådan hormontillförsel ökar risken för cancer (t.ex. testikelcancer).

Det är osannolikt, att det kommer att bli någon rusning bland papporna efter att öka sin risk för cancer...

Rebecka Edgren Aldén sa...

Tog bort länken. Insåg inte vad det var för sida. Såg bara att det var en som kallade sig kristen och som tyckte att män är män och kvinnor är kvinnor. Som många kristna brukar uttrycka sig.

Jag ber om ursäkt.

Men jag står fast vid att många religiösa ofta är väldigt könskoservativa.

Lilla O sa...

Kvinligt att amma? Är kvinnor som inte ammar okvinnliga då? Förstår inte heller varför det skulle var så provocerande med en ammande man.

Och Malin Wollin, det är inte första gången hon gör mig lite trött. Minst sagt.

Rickard sa...

Rebecka: Tack.
Håller med dig. Jag tillhör själv kategorin kristen, eller religiös för den som vill, och visst är jag i viss mån könskonservativ jämfört med många andra.
Samtidigt kan jag tycka att det måste vara lika ok att ifrågasätta (oss) könskonservativa människor som att ifrågasätta dem som ifrågasätter just könskonservativa människor (eller vad det nu handlar om).
Alla parter och sidor måste kunna ifrågasättas utan att för den skull idiotförklaras.
Jag håller med dig i mycket (vilket jag påtalat tidigare) men verkligen inte i allt.

Ja ja; Bra blogg, viktigt tema som aldrig får tystna.
Keep up the good work

Anonym sa...

Rickard och Rebecka:
Själv är jag både väldigt mycket kristen och väldigt mycket feminist (ej "särarts-"). Liksom min man. Som har varit mer föräldraledig än jag, för att ta ett exempel.
Vi finns, vi också!
:-)

Victoria

Detta var off topic.
Angående ämnet: Kör hårt, Ragnar!