onsdag 24 februari 2010

Birgitta om EU:s mammadirektiv


I dag skriver Birgitta Ohlsson om EU:s mammadirektiv i Aftonbladet. Några utdrag:

"Många kvinnor i EU väljer i dag bort barn helt och satsar på karriären eller så ger man upp den när barnen föds.

Effekterna syns i statistiken. EU har världens mest välutbildade hemmafruar. Samtidigt förgubbas och förgummas Europa. Unionens befolkning riskerar att bli en Jurassic Park om inte fler barn föds."

och

"Kvinnor i EU tjänar mindre än män och därför är kvinnors ekonomiska frihet mer begränsad. Ända sedan 1700-talet har makt över den egna plånboken varit en grundbult i den liberala feminismen. Det är hög tid att politiker i Europa inspireras av vår historia. Kvinnor ska inte behöva vara beroende av sin partner för sin försörjning.

EU har uttalade mål om att kvinnor och män skall ha samma möjligheter att förena arbetsliv, privatliv och familjeliv. Det är dags att Europas politiker börjar leverera."

Läs hela debattartikeln här!

Networkingbloggen bloggar om direktivet här! Och Catia på DN bloggar om det här!

4 kommentarer:

http://catiiis.blogg.se sa...

Tycker att varje familj själva ska få bestämma hur de vill fördela ledighet och att ingen, varken mamma eller pappa ska vara tvungen att ta viis många dagar utan att det ska vara barnets dagar och då kan vilken närstående som helst ta del av detta..

Helena sa...

Det är väl i och för sig inget fel i att vara en välutbildad hemmafru..? Då kan man bättre vara ett stöd för sin man, och man kan hjälpa barnen med läxorna hela vägen genom grundskolan och gymnasiet, och ta sådana kontakter i samhället (t.ex. med barnens skola) som man kanske inte vågat om man inte varit välutbildad. Plus att man har något att falla tillbaka på om man blir ensam.

Jag vill absolut att min dotter ska skaffa sig en lång, generell utbildning - bland annat för att jag anser att det är viktigt att vara allmänbildad och inte känna sig dum i en massa sammanhang. Men efter det vill jag också absolut att hon ska få göra valet att vara hemmafru, om det är vad hon själv vill.

Stefan sa...

Jag tycker det är ologiskt att Olsson kämpar mot detta tvång med näbbar och klor, men samtidigt vill tvångsdela den svenska föräldraförsäkringen.

Samma överhetstänk som i det här fallet EU står för, vill hon ju i fallet med föräldraförsäkringen tillämpa gentemot svenska föräldrar. Förmynderi som förmynderi.

Sara sa...

Det är hur som helst intressant, och det är viktigt att komma i håg att om man lever i Sverige har man större frihet till val kring hur man vill dela på sysslor med barn/hem/jobb.
Jag lever i Frankrike, där man har 3 månaders mammaledighet, och där pappan har rätt till 10 dagar. Jag var inte beredd att lämna min dotter ifrån mig till heltidsdagis när hon var 12 veckor, så jag är hemma med henne.
Visst, "det blev så". Men det var ett val vi gjorde utifrån de möjligheter vi hade.
Från min point of view är det lätt att välja i Sverige. 14 månader att dela på? Paradis!