fredag 14 augusti 2009

Länge leve föräldralediga

Denna mening hittar jag i en forskningsrapport som heter Folkhälsofrågor ur ett genusperspektiv (Statens folkhälsoinstitut). Ganska intressant. Undrar hur samma siffror ser ut för kvinnor?

"Det finns forskning som antyder att ju längre föräldraledighet pappor tar ut, desto lägre blir deras risk för förtida död. Mekanismerna skulle kunna vara att manligheten förändras bland pappor som är hemma med barn så att dessa män blir mindre risktagande och mer omsorgsinriktade, vilket i sin tur kan leda till bättre hälsovanor och lägre dödlighet."

2 kommentarer:

Malin sa...

Men är det så? Jag tycker att jag läst andra rapporter som säger att män oftast tar/tog (jag gissar att förlängd livstid måste beräknas på förgående generaton eller hur har de räkant egentligen alla måste ju vara döda för att det ska var intressant, eller...) ut sin föräldraledighet i form av längre semestrar, jakt etc där mamman också varit ledig...
/Malin

Lilla O sa...

Japp, ännu ett skäl till att det är männen som borde kämpa för jämlikhet! Sedan har livslängden säkert med andra saker att göra också såklart, men ändå.