måndag 10 augusti 2009

Bra tips!


Här några bra tips från en anonym om hur man ska få kvinnan att äntligen ta sig för att lära sig och göra det som HAN alltid gör!!

"Tips till mannen för jämställdhet: om t ex en krok går sönder och barnet ser det, säg gärna 'vi får be mamma fixar det när hon kommer hem'. Lägg kroken och skruven synligt nånstans och så får barnet fråga sin mamma sen, det blir garanterat svårare för henne att erkänna att hon inte vill (fast hon kan!) inför sitt barn än inför sin man. Om bilen ska fixas, ta upp det när ni båda sitter i den. 'Ska vi åka bort och kolla oljan? Vi har inte gjort det på länge'. Se sen till att hon går och köper olja så att hon vet vilken sort som ska användas, medan du tar hand om barnet, går och letar upp en serietidning till honom/henne el dylikt, det vill säga ordna det så att även hon får kunskap om vad en bil behöver. Pengaplanering är också viktigt: under de perioder då du som man tjänar mer, lägg över mer av planeringen på kvinnan. Då blir det mer jämbördigt på det sättet att den ene inte känner sig som inkomsbringare och den andre som utgiftsgenererare -- en del av ekonomin i ett hem är ju planering och kontroll, och om kvinnan får full kontroll över alla hushållets pengar ökar medvetenheten om alla utgifter och mannen riskerar inte att bli bitter för att han drar in pengar men hon 'bara' köper upp dem. Sen tvärtom då mannen är föräldraledig."

Tack, tack! Jag vill ha mer, mer!!

10 kommentarer:

Ulrika igen sa...

Jag har verkligen funderat vad det beror på att det finns en mental spärr mot det "traditionella manliga" sysslorna. Jag tror att det handlar om en invand/inlärd föreställning som sitter djupt rotat i oss redan som barn. Vi tjejer vågar inte prova, ta för oss och exprimentera. SÅåå rädda för att göra fel. Det är tryggare med de sysslor man behärskar. Vår självkänsla talar om för oss att vi inte kan, duger.
Medan killarna har fått lära sig att prova,utmana.
Min sambo är verkligen pådrivande och urless på att jag inte tex servar bilen, byter olja. Det är hans kärnpunkt om ni läser mitt inlägg om vår" resa. Det handlar även om att ge mig den extra tid jag behöver för övning. Det är tålamods krävande och tidskrävande. Det är även frusterande att han tex byter däck tre ggr snabbare....Han är kanske inte alltid villig att instruera och stötta fullt ut.
Vi bor på landet så sysslorna är super traditionella. Men målsättningen är att jag ska kunna vara oberoende av honom om det händer något. En kick för självförtroendet.
Vi jobbar som sagt på det, små steg framåt

Malin sa...

Kollar man verkligen olja nuförtiden?

FiaLisa sa...

Jag kan tycka att det är en god tanke att kvinnan ska göra mer av de manliga sysslorna, men jag tycker samtidigt att det lägger ytterligare en börda på kvinnorna att bära, kvinnorna som traditionellt redan drar det tyngsta lasset med barn och hem.

Under framför allt småbarnsåren är arbetsbelastningen på familjen så stor, att det inte finns tid till att båda ska göra allt. När familjen är så pressad av allt som ska göras - är det inte bättre att utnyttja individernas kompetens optimalt? Varför ska jag ägna en dag åt att fixa datorn när sambon gör det på 10 minuter? Då börjar mitt projekt likna mer en fritidssysselsättning än hemarbete och det kontot finns inte hos oss.

Nu sköter jag många av de traditionellt manliga sysslorna så jag upplever inte själv detta som något stort problem. Men jag upplever ofta en frustration över att jag inte hinner lära mig de saker jag skulle vilja, för egentligen vill jag kunna fixa datorn och en massa andra saker, men det finns inte tid.

En annan aspekt är den rent fysiska skillnaden. Jag kan inte lyfta tungt vilket leder till att så fort möbler ska flyttas måste mannen rycka in. Traditionellt men nödvändigt.

Anna sa...

Här håller jag inte alls med. Det känns inte som om kvinnors brist på lust eller kunskap att göra manliga sysslor är någon djupare del av jämställdhetsproblematiken.
Det är lätt att gå ut och måla ett plank eller byta ett filter, spika en spik, man går iväg och gör något som sedan syns och går att ta på. Jag önskar istället röntgensyn till männen, så att det syns att där jackor nu hänger på krokar låg jackor nyss på golvet i en hög, att tröjan som är ren som nyss var smutsig och dessförinnan var ren ingår i ett oändligt och osynligt kretslopp som inte går att ta på. Det bara ÄR och det är inget man får applåder för. Möbler lyfter man en gång i kvartalet och de står där man ställer dem, ungar lyfter man en gång i kvarten, men det syns inte. Jag vet inte hur mycket ni spikar och byter oljefilter hemma, men skulle jag renodla "manliga" och "kvinnliga" sysslor så fördelar sig dessa totalt i vårt hushåll till 5 och 95 procent. Alltså säger det sig självt att mannen måste hoppa över till en annan planhalva mesta delen av tiden.

David W. sa...

Det är jag som är 'anonym' ... ni verkar ha knasigt slöa män som rekommenderas röntgensyn för att se behovet av att hänga upp jackor!

Jag menade inte att kvinnor ska göra mer hushållsarbete än män och 'ta över' konventionellt manliga sysslor, jag menade att de män som är missnöjda med fördelningen ska våga utmana sina partners. Då får männen mer tid till barnen och kan öva på sin 'röntgensyn' för vardagsgöromål, som ju är avgjort mer tidsödande och 'eviga' än enstaka 'manliga' sysslor. Det är ju just därför kvinnor ska göra dem, också! Gör det och märk skillnaden, dvs. lämna matlagningen och tvätten åt mannen och gå sätt upp en hylla, så får båda känna av att det är mycket mer avgränsat och bekvämt att gömma sig bakom hyllupsättande än att sköta mat och tvätt (som ju också inbegriper relaterande till barn på ett annat sätt, oftast.)

Det är inte svårt. Och det där med muskler och att 'utnyttja individernas kompetens optimalt' går jag icke på. (Datorn? Manligt? Tillåt mig tvivla. Muskler? Ja, hur får man dem? Inte av att inte bära saker i alla fall.)

Så resonerar man ju inte när det gäller barn. Ska de INTE duka, städa, plocka undan bara för att föräldrarna gör det snabbare och effektivare, och för att det 'passar' vuxna? Det är ju på sikt mycket bättre att de lär sig saker, och det är mycket bättre för stämningen om alla hjälps åt, och precis samma sak gäller vuxna. I början går det långsamt och man gör misstag, sen kommer man på ett sätt. Om t ex den ene byter däck själv och den andre kör till en verkstad, det spelar väl ingen roll, det är bara olika sätt att få det gjort.

Penga-argument? Jamen de brukar ju -- med rätta --underkännas när det gäller föräldraledighet.

Jag tror de konventionellt manliga sysslorna i en familj är en mycket viktigare problematik för jämställdheten än folk anar. Lösgör dem från könsordningen och ni får en helt annan familj.

Malin sa...

Klart man kollar olja ;-) Tycker inlägget är roligt och har hög igenkänningsfaktor, tyvärr.. :-)

Anna sa...

Tack David!

En gång i tiden jobbade jag med att sälja mobiltelefoner (neeej, inte som en finnig 18-åring på stan, som en tekniskt kunnig och serviceminded tjej i butik). Mobiltelefoner är ohyggligt enkla att använda. Verkligen löjligt simpla manicker. De är ju gjorda för att användas snabbt, utföra enkla uppgifter och aldrig krångla.

Varje kvinna, jag säger VARJE kvinna på 30 år och uppåt, och sorgligt nog en del yngre, sa till mig: jag måste ha en enkel telefon för att jag är så dålig på det tekniska.

Jag höll på att bli vansinnig. Det spelade ingen roll vad jag sa eller hur jag demonstrerade, de var helt övertygade om, helt insnöade på, att de inte kunde klara av mer än en Nokia 3310. Det var som att de ville hålla för öronen när jag försökte föreslå något annat. De blev rent av förbannade. Det var bortom all logik. De hade bestämt sig för att vara otekniska.

Det var det där med den mentala spärren, som sagt.

Ulrika igen sa...

Ja det är ju den mentala spärren allt handlar om :))
Håller med David. Varför inte utmana sig själv och göra det svåra?
Det handlar om en känsla av att vara oberoende och kunna lita på sin egen förmåga, då det behövs.
Om jag VET att jag behärskar ett moment tex) vedhanteringen med att hugga, trava och sköta pannan då det är -30, så har jag heller ingen oro äver att vara ensam hemma, Jag vet att allt inte hänger på min sambo om det havererar. Han blir också tryggare då han vet att jag har full koll på saker och ting. Sedan kan vi givetvis dela upp sysslorna, som det passar mest praktiskt i vardagen.
Vi upptäckte nämligen att det var han som hade huvudansvar för många viktiga saker som är grundläggande och att vi då båda blev begränsade.
Tex) köra/backa med släp, hantera båtmotorn, skotern och övergripande ansvar för drift av gården.
Jag kan ju nu ta skotern/båten på egen hand om jag vill, utan att färlita mig på honom.....
Det var förvånansvärt få saker som har med muskelstyrka att göra.
Vi har ju redan gjort revolution på det " kvinnliga " så detta är ju också självklart

KaosJenny sa...

Ha Ha, underbar debatt... klart som korvspad att hela familjen vinner på att mamma kan greppa hammaren istället för att ha bitter markservice. Har bekanta som upptäcker att det blir mer tjafs när de inte renoverar eftersom hon står ut med att tvätta o städa när han renoverar... Ombyte förnöjer.. kan tycka att det är riktigt skönt att greppa gräsklipparen med tillhörande hörselkåpor... och nyttigt för hela familjen... LEDSEN; JAG HÖR INTE; FRÅGA PAPPA...

Anonym sa...

Intressanta inlägg. Tyvärr kan det som några av er oroa er över leda till att männen gör ännu mindre. Min man gör inte traditionella manliga sysslor om inte jag bad honom. Jag bestämde mig för att sluta reta mig på att mannen inte gjorde det och började göra det själv. Således är det numera jag som kaklar, lagar mat, lägger altan däck och snyter barnen medan han spelar x-box för han behöver ta igen sig. Han jobbar som säljare och jag är som företagsledare med 40 personal under mig. Tur för vårt hem och våra barn att inte jag behöver ta igen mig! Ja, jag har blivit en bitterfitta och med hänsyn av nära och kära idag en anonym sådan.