tisdag 18 augusti 2009

Att odla sin trädgård...


Är just nu lite störd över några bekanta. Eller snarare deras arbetsfördelning...


Hon hämtar och lämnar i stort sett varje dag. Jobbar deltid. Han mer än heltid. Hon sköter det mesta hemma. Disk, tvätt, matlagning, läggning, badning, städning... Han sköter trädgården och drar in pengarna.


Deras trädgård är typ perfekt. Medan han filar på en liten buske, vadar hon omkring i gigantiska tvätthögar. Medan han klipper gräsmattan så att den blir ännu mer fulländad, står hon i ett totalt kaosigt kök... Förstår att det måste vara svårt för henne att klaga på honom - han håller ju ändå på och jobbar i trädgården...


Jag ser det här runt mig hela tiden. Det här paret är inte de enda. Överallt: Perfekta trädgårdar och mer eller mindre kaosartade hem. Vårt hem är också ett exempel på det - även om det inte är lika extremt...
Och så kommer min kära vän J och påpekar att män "flyr ut i trädgården". Han har så rätt!


Här hemma har vi nu kommit överens om att "inomhusprojekten" ska gå före "utomhusprojekten"...


Vad handlar den här trädgårdsflykten om? Och är det någon annan som känner igen sig i detta? Eller har jag helt fel?


4 kommentarer:

Karin J sa...

Usch, det låter hemskt. Men jag känner faktiskt inte igen mig. Varken hemma hos mig eller mina närmaste grannar tycks det vara så. Vi har haft turen att hamna på en gata där det är okej att ha ogräs längs staketet. Jag läste någonstans att en misskött trädgård är en av de saker som retar grannarna mest. Vi slipper det grupptrycket.

FiaLisa sa...

Nästan allt arbete i hemmet kan när det når en viss gräns bli mer som en hobby. Mannen i fråga verkar ha trädgården som hobby, då tycker inte jag det räknas som hemarbete. På samma sätt kan överdrivet städande, heminredning och renoverande snarare betraktas som hobby mer än något nödvändigt för att få vardagen att gå runt.

När man använder sin hobby som ursäkt för att slippa ta tag i det nödvändiga hemarbetet blir det fel, men problemet har många olika ansikten. Det kan bero på allt från problem i förhållanden som man flyr från till ren lathet.

Jag förstår din frustration, jag skulle känna likadant.

Rickard sa...

Vet inte vad det handlar om men det slår mig många gånger hur olika jag och min fru verkar vara standardbilden av vad kvinnor resp. män gör i hem och hushåll. Jag stannar ju hellre inne och stryker kläder och fixar maten och hon drar hellre ut till växthuset och trädgården. Tvättar bilarna gör hon också mer gärna än mig. Men, trots det så har vi en bit kvar till vad man skulle kunna kalla jämställdhet, vi har liksom bara vänt på det traditionellt manliga och kvinnliga sysslorna.
Ska jag gissa så kan det väl säkert handla om att man väljer minsta motståndets lag helt enkelt, lättja typ!
Fly? Tja, kanske det. Förmodligen pratar man inte så mycket med varandra om det i alla fall. Olika prioriteringar om vad som faktiskt är viktigt ligger säkert också bakom.

Chokladmoose sa...

Vi har inget hus och inga barn, men vi har vänner som har båda och jag känner igen detta från dem. Precis detta. Varför? Jag förstår inte. (Vi har hund, hunden går på dagis så en del av problematik med barn förstår jag)