tisdag 28 juli 2009

När blev du hetero?


"Därför behövs Pridefestivalen. Den är även en påminnelse om att vi skulle klara oss bättre utan de falska masker som könsrollerna innebär. Stereotyper bygger i grunden på rädsla och osäkerhet. Att klamra sig fast vid dem är ofta den lättaste utvägen i människors identitetssökande. Men identiteter som bygger på förtryck av andra hör inte hemma i ett upplyst samhälle. Kön, sexuell läggning eller etnicitet ska inte behöva påverka våra livschanser. Det är ingen politiskt korrekt floskel – det är en självklarhet."

Bra i DN i dag om vikten av Pride. Tycker att årets tema är suveränt: Hetero!

Så därför ställer jag här några frågor till er läsare:

1. När kom du på att du var heterosexuell?
2. Hur har straightkulturen förändrats de senaste åren?
3. Hur skulle du reagera om ditt barn visade sig vara heterosexuell?
4. När berättade du att du var hetero för någon första gången?

Läs hela DN-ledaren här!

6 kommentarer:

Fröken Gustavsson sa...

Känns som fyra retoriska frågor men jag tänker svara i alla fall.

Det föll sig naturligt för mig att jag var heterosexuell och om mitt barn blir heterosexuell så får han vara det, inget jag lägger någon värdering i. Jag kom ut som heterosexuell på lekis tror jag, när min kompis frågade chans på en kille åt mig. Hur straightkulturen har förändrats vet jag dock inte, troligtvis för att jag inte ser min läggning som någon kultur.

Jag ser fram emot när de det är lika naturligt att bara ändra "hetero" till "hbt" i min text ovan... Nu ska jag läsa DN-ledaren! Bra tema!!

Anonym sa...

När jag gick på gymnasiet var det väldigt trendigt (hur det nu kan vara det...) att vara bisexuell, det var nåt man räknade med att alla skulle vara. Låter väldigt konstigt, men så var det. Så för mig var det väldigt traumatiskt att inse att jag var heterosexuell, och att berätta det för mina vänner. Jag inser dock att jag nog är en av väldigt få som har upplevt ett utanförskap som heterosexuell i vårt samhälle!
/Clara

Anonym sa...

"I den nationella folkhälsoenkäten 2005 och 2008 svarade
554 av 13 329 personer att de var homo- eller bisexuella
på frågan om sexuell läggning."
Källa: Expressen

Mot den bakgrunden tycker jag er fråga känns löjlig. Det är några % som är HBT. Så varför all fuzz?

Anonym sa...

1. Jag har aldrig kommit på att jag är heterosexuell. Det kan nog bero på att jag inte är det.

2. Svår fråga eftersom straightkulturen liksom hbt-kulturen är mångfacetterad

3. I de flesta avseenden spelar det ingen roll för mig om min son skulle visa sig vara hetero. Utifrån hur samhället ser ut idag skulle jag bli glad över två saker: minskad risk för att utsättas för homofobiskt våld och större chans för mig att bli farmor. Jag hoppas att det homofobiska våldet minskar och att möjligheterna för bögar att bli föräldrar kommer att förbättras, men jag är rädd att det ändå inte kommer att se så ljust ut när min son blivit äldre

4. Jag minns inte men jag har säkert sagt det ett antal gånger innan jag insåg att så inte var fallet

KaosJenny sa...

Härliga frågor;-). Fantastiskt hur många gånger som homosexuella får dylika frågor...

doublecorona sa...

Den hyperpolitiskt korrekta journalistkåren, politikerna och homofillobbyn, dvs max 5% av befolkningen - deras hysteri kring homosex och könsroller får mig att uppleva "tvång", från deras sida. Snart kommer islam ändå att vara majoritet i Sverige, lika bra att homofilerna letar sig tillbaka till garderoben, för deras egna hälsas skull...