tisdag 2 juni 2009

Var finns ni - terapeuter med genuskunskap?

Populärterapetuers råd i självhjälpsböcker och tv-program leder till att de traditionella könsrollerna förstärks, menar sociologen Sara Eldén, som nyligen lade fram sin avhandling "Konsten att lyckas som par" vid Lunds universitet. Hon har undersökt hur man talar om par i både amerikanska och svenska teveprogram och i självhjälpsböcker. Läs mer här.

Det här håller jag verkligen med om. Jag tänkte på det senast när jag var med i tv-programmet Kattis&Co för att prata om Skriet, och i inslaget innan hade poeten Bob Hansson och prästen Annika Borg givit råd till ett par vars kärlek svalnat. Han låg bara på soffan, och hon gnällde - så såg problematiken ut. Bobs och Annikas råd var riktigt klassiska. "Gå ut och dejta, se varandra som första gången ... yada yada yada".

Ingenting om att hon säkert är okär och sur därför att han ligger på soffan och gör INGENTING. Ingenting om att kärleken kanske kunde återvända om han reste sig ur soffan och gjorde någonting vettigt (som att vika lite tvätt, plocka ur diskmaskinen, plocka undan leksaker - ja de hade två barn -, prata lite med henne om hur dagen varit ).

Sverige behöver terapeuter och familjerådgivare med genuskunskap - det är inget snack om saken.

3 kommentarer:

Linda sa...

Så sant! Genuskunskap borde dessutom ingå i alla utbildningar av yrken där man arbeter med människor, stora som små, gamla som unga.

Och så i föräldrautbildningen och i innan-du-flyttar-ihop utbildningen. De måste förstås införas först.

Birgitta Å sa...

Finns SPALTMETER med yadayada-böcker som bara uppmuntrar till att göra om hela genusfällan gång på gång. Som om en bukett bommor lappar ihop...

Rickard sa...

Vad sägs om att kommunicera - på riktigt