måndag 27 april 2009

Kläder är ju kul

En bloggutmaning från Ecoloco.se (hej Loa!)

Hur tänker du när du köper kläder till barnen? Vad är viktigt? Tänker du unisex?
Jag tänkte jättemycket unisex när min dotter var liten. Pinsamt nog så till den milda grad att nu när min son ska ärva grejerna så blir det tokstereotypt på honom. Det som var unisex på henne (neutrala kläder), blir väldigt pojkigt på honom och jag önskade att det låg mer gult, rött och rosa i lådorna med gamla kläder. Det avslöjar hur svårt och smålöjligt det här med barnklädeshysterin är.
Nuförtiden köper jag det som verkar bra och som är snyggt. (Och det som barnen gillar. Annars använder de det inte.) Men jag köper väldigt sällan kläder med Disney-tryck (det tror jag dock är mer av en klassmarkering jag vill göra där om jag ska vara ärlig... och det är jag ju).

Vad tycker barnen själva? Har de åsikter om sina kläder?
Det går i perioder för båda barnen. 2,5-åriga sonen är väldigt bestämd och intresserad. Han vill ha "coola" kläder. Den nya skinnjackan går hem, fotbollsskor likaså, svarta t-shirts med rockiga mönster också. Dagens fynd i ärvda kläder-lådan, en ljusrosa skjorta, älskade han. Idag är han en liten stekare med rosa skjorta och lockar i nacken. Får sjuårigen själv bestämma blir klädseln vild: rutig kilt och gula strumpor, randig kofta och målade stjärnor på kinderna. En framtida punkare kanske.

Tror du att barnens kläder påverkar deras beteende och utveckling?
Ja, barn får ju kommentarer för sina kläder och olika kläder är olika bra att leka i. Jag tror dock att det är svårt att stå emot omvärldens tryck - kläder och klädstil är ett sätt att uttrycka sin personlighet (jag tror att minsta barn fattar detta). Kläder är ju faktiskt kul.
Är man för totalt könsneutrala kan man ju börja med att klä sig så själv, tycker jag.

Frågorna skickar jag vidare till alla bloggare som vill svara. Hur tänker ni kring barnkäder?

4 kommentarer:

HomeRiver sa...

Härligt att läsa dina tankar. Jag har också lagt ut mitt inlägg i Unisexutmaningen. Välkommen att läsa hur jag tänker.

Mifflan sa...

Hahaha! Ja då kan man ju börja med att klä sig unisex själv. Jag, likson ni blev utmanade så nu surfar jag runt och kikar på vad andra har skrivit om ämnet!

Malinka sa...

Jag har skrivit ner några klädreflektioner.

ecoloco sa...

Tankeväckande att läsa vad alla "utmanade" skrivit. Gillar din dotters självständiga stil! Du kanske skulle börja fota "dagens outfit"...

Ja, visst är det så att barnen gör som vi gör - inte som vi säger. Idag har jag piffat till mig med nagellack på tånaglarna och då ville ju barnen såklart också ha nagellack. Jag väntar med spänning på vilka olika reaktioner dottern och sonen får på sina rödmålade naglar :-)

Tjejer får ju vara tuffa och pojkaktiga...men folk verkar nästan bli provocerade av pojkar i rosa och fjädrar.

kram
Loa