fredag 10 april 2009

Vad är jämställdhet?


Här och här pågår en diskussion om vad som är jämställdhet. Ja, vad är jämställdhet? Det är ju egentligen det hela vår bok handlar om.

Att man inte ska begränsas av sitt kön är en väldigt bra definition! Om vi nu pratar om familjelivet tycker jag att det också är viktigt med tiden. Hur mycket tid och energi lägger de respektive föräldrarna ner? På hushållsarbete? Sitt lönearbete? På sina vänner? Sina intressen? På att planera för resten av familjen? Jag tycker att man ska sträva efter en så jämlik fördelning av ansvar, tid och att bådas tid, jobb, vänner, intressen, tid med barnen osv är lika viktig.

Vad tycker ni? Vad är jämställdhet?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men om jag och min man tycker att det är jämställt när jag jobbar 50 procent och han 100 procent? Är inte allt frid och fröjd då? Jag gillar dessutom att pyssla med hemmet mer än vad han gör. Och jag tycker oftare att det behövs städas, vill ha snyggt och prydligt runt omkring mig. Ska jag tvinga honom att ha samma nivå som jag? Hans största intresse är att vara med sina vänner, de är väldigt aktiva, spelar innebandy, bowlar och fiskar m m. Jag har inte alls samma behov att komma bort. Jag älskar att vara hemma och vara med mina barn! Är vi inte jämställda då? Säger vem?

Anonym sa...

Jag tycker att det är viktigt att dela på det mesta. Håller med om att tiden är viktig. Vi försöker hämta och lämna på dagis varannan dag. Vi lagar mat varannan dag. Om en lagar mat så plockar den andra undan. Och så har vi en kväll i veckan då vi får göra vad vi vill. Det funkar för oss.
/Mia