onsdag 21 april 2010

Pappor inte farliga för sina barn!

Kommer ni ihåg Eva Sternberg? Hon som skrev en debattartikel i Expressen om att pappor är livsfarliga för sina barn (jag skrev om artikeln här)? I artikeln hänvisade hon till en avhandling och jag hoppas att alla uppmärksammade att forskaren som skrev avhandlingen, Anna Carlsson, bestämt tog avstånd från Eva Sternbergs slutsatser i sin artikel. Min vän Ana Udovic (som är en riktigt bra journalist!) skrev en liten text där hon intervjuade Anna Carlsson som skulle ha publicerats i tidningen mama, men när den inte fick plats bad hon mig publicera den här. Tack Ana (missa inte Anas egen blogg, här)!

Här är Anas text:

Pappa + spädbarn = farligt?
”Hemmapapporna är livsfarliga för barnen” – ja, så skriver Eva Sternberg, familjerådgivare (samt en av grundarna till Kvinnor Kan-stiftelsen) i en debattartikel i Expressen. Till stöd för sitt påstående som ”alla inom barnomsorgen vet”, tar hon till en avhandling skriven av Anna Carlsson, doktor i medicinsk vetenskap på Malmö högskola.
Problemet är bara att det är lögn – Anna Carlssons avhandling visar inte på något vis att pappornas ökade uttag av pappaledighet hänger samman med antalet skallskador på småbarn.
– Det är helt taget ur luften! Jag har inte alls tittat på mammors och pappors förmåga att ta hand om bebisar, och det känns väldigt tråkigt att figurera i samband med det påståendet. Däremot visar min studie att individanpassad information om barnsäkerhet har en god effekt på föräldrarnas benägenhet att förebygga olyckor i hemmet, säger Anna Carlsson.
Vanligaste stället för en 1–2-åring att drabbas av skador är i hemmet, och då framför allt i köket – vid spisen och diskbänken.
– De sträcker sig upp och får tag i kastruller, eller drar i sladden till kaffekokaren eller vattenkokaren, säger Anna Carlsson.
En vanlig olycka är varmt kaffe som barnet får över sig när det sitter i knät och gör häftiga rörelser.
– Föräldern finns ofta i närheten när det händer, vilket betyder att det går väldigt snabbt när det händer, säger Anna Carlsson.
Fotnot. Anna Carlssons avhandling heter ”Child injurys at home – prevention, precautions and intervention with focus on scalds”, Malmö högskola.

2 kommentarer:

Karolina sa...

Åh. Jag hade verkligen önskat att denna artikel också slås upp på Expressens löpsedel. Får man sprida denna artikeln från Ana på andra medier?

Rebecka Edgren Aldén sa...

Sprid på! Jag är övertygad om att Ana vill att det ska nå ut!