onsdag 26 oktober 2011

Jag debatterar i Kvällsöppet

I kväll debatterar jag jämställdhet i Kvällsöppet i TV4. Individualiserad föräldraförsäkring eller inte. Ni vet vad jag tycker. Är det okej för en mamma att gå direkt tillbaka till jobbet efter förlossningen är en av de andra frågeställningarna. Kolla klockan 23!

3 kommentarer:

KaosJenny sa...

Intressant, om jag är vaken så tittar jag. Lycka till!

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Tack för tipset! Läste inlägget lagom till att programmet började. :-)

Anonym sa...

Glöm bara inte att vi redan HAR en individualiserad föräldraförsäkring i Sverige.

Vill man dela på något annat sätt än 50/50 måste den ena föräldern aktivt avstå dagar till den andra genom att skriva under ett papper. Den förälder som avstått kan dessutom när som helst ångra sig och ta tillbaka "sina" dagar.

Med andra ord kan ingen bli berövad på halva föräldraledigheten. Vi har allstå största möjliga valfrihet i dag, där grundprincipen är hälften var men där föräldrarna kan välja annorlunda-OM de kommer överens om det.

Det du vill göra är att snäva in valmöjligheterna och skapa mindre utrymme för familjer att skapa sig den tillvaro som passar just dem bäst.

Ytterligare en väldigt viktig aspekt -som du kanske inte tänker på-är att uttaget av föräldradagar inte är detsamma som uttag av föräldraledighet. Man har rätt att vara helt föräldraledig barnets första levnadsår utan att ta ut en krona i föräldrapenning. Får du som du vill kan det resultera i att fler kvinnor är hemma ett helt år utan inkomst-medan föräldrarna tar hälften av tiden var EFTER det. Resultat: Kvinnorna är hemma mycket längre än männen i alla fall! Fast utan pengar!