tisdag 8 mars 2011

Klassperspektivet i Kommunals rapport

Tack A.M.O som skickade mig en direktlänk till inslaget! Här:




Blev intervjuad av TT i går också apropå Kommunals rapport. Här kan man läsa den intervjun i DN;

Ett utdrag:

"Var tredje i undersökningen uppger också att man inte kan jobba heltid med de öppettider förskolorna har.

- Nästan en miljon människor arbetar på tider utanför kontorstid. Om vi förväntar oss service dygnets alla timmar måste vi också vara beredda att utöka barnomsorgen på kvällar, nätter och helger, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Hon varnar för stora samhällsekonomiska konsekvenser. Den genomsnittliga förvärvsfrekvensen bland Kommunals medlemmar är ungefär 84 procent. Hälften av alla medlemmar — 250 000 — jobbar deltid.

- Alla dessa personer tjänar väldigt mycket mindre pengar och betalar mindre i skatt än vad de skulle kunna göra.

Det dåliga samvetet över att hämta sent kan också vara en konsekvens av att bemanningen minskat och barngrupperna ökat. Fortfarande är det lite skamligt att använda barnomsorgen i för stor utsträckning, säger Annelie Nordström.

- Det har nästan blivit finare att ha en outbildad barnflicka hemma.

Rebecka Edgren Aldén framhåller att det har blivit en klassmarkör att hämta tidigt.

- I dag är det status att ha fria tider och kunna styra över sitt eget liv. Men det sker ofta på bekostnad av jämställdheten, de flesta har inte så fria tider. I stället går kvinnorna ner i arbetstid.

Det hårt lanserade hemmafruidealet väger också tungt.

- Våra mammor stod på barrikaderna och slogs för dagis och såg det som en frihetsrevolution. Jag tror att min generation gör uppror mot det här och lever väldigt konservativt i stället, vi gifter oss i kyrkan, ska baka vårt eget bröd, inreda, pyssla, sticka och odla. Och hämta tidigt på förskolan, säger Rebecka Edgren Aldén."



Det som var bra i intervjun var att de tryckte på klassperspektivet. För visst är det ett problem att högutbildade, välutbildade södermammor får ont i magen av pressen de känner att vara först på förskolan (eller i alla fall inte sist) - jag är inte ironisk nu - men det är framför allt ett problem att så många kvinnor i Kommunals undersökning inte KAN jobba heltid för att öppettiderna på förskolan inte passar (30 procent). Vi medelklassfamiljer har satt normen, och kommunerna har satt öppettiderna efter den normen.

Och så måste jag bara kommentera detta med den fria viljan och att de vill vara med sina barn. Ja, men självklart! Vem vill inte vara med sina barn?

Det är klart att det finns massor av föräldrar som väljer att hämta tidigt. Och som bara gör det av helt fri vilja. Jag anklagar inte enskilda föräldrar! Men studien visar att 50 procent känner en press. Visst kan man vara hård och säga att de inte borde bry sig, att de väljer själva. (Ungefär som DN:s ledarsida så lämpligt i dag, på internationella kvinnodagen, väljer att göra...) Det kan man ju säga om unga tjejer som känner pressen att leva upp till size zero-storlekar också, som svälter och späker sig. Det är deras egen fria vilja, det är deras val. Och man kan ju också säga att kvinnor som blir misshandlade av sina män får skylla sig själva, de har ju själva valt att vara ihop med de här männen. Och vi kan säga att invandrarkillar som inte sköter sig i skolan och som sedan hamnar utanför samhället också får skylla sig själva. Man måste kunna diskutera normer och strukturer utan att alltid hamna i diskussionen att de får skylla sig själva, de har ju själva valt det.

Det finns en norm, det finns ideal, det finns en struktur. Och den tycker jag är intressant att diskutera och ifrågasätta. Normen att hämta tidigt på förskolan finns ju redan, jag försöker väga upp, ifrågasätta den. Det betyder inte att jag tycker att föräldrar som till exempel båda satsat på att downshifta i sina liv, valt bort dyra utlandsresor och stora lägenheter/villor för att kunna jobba deltid och hämta sina barn tidigare på dagarna gör fel! Tvärtom! Jag tycker att det är väldigt inspirerande!

Det är en skillnad. Jag hoppas att de flesta förstår det.

21 kommentarer:

FiaLisa sa...

Men de som hävdar att man har ett eget val tänker inte på att de bidrar till att skjuta på normen som ökar pressen för alla som vill leva upp till ett visst ideal. Inte nog med att kvinnor idag ska lämna barnen sent och hämta tidigt (inte känner väl män samma press om dessa tider och därför blir det kvinnorna som stressar för att klara dessa självuppsatta mål) kvinnorna ska också göra karriär och ha ett hem klippt ur en inredningstidning. Ekvationen går inte ihop och om inte normen blir mer normal och kvinnorna självmant inser att man inte kan få allt så kommer en hel generation springa hårt i väggen om tio år.

Jag tycker det är viktigt med diskussion om vilka normer vi styrs av just för att vi ska öppna ögonen och se oss själva så att vi får möjlighet att fundera på vilka mål vi egentligen vill ha i livet. Ofta springer man i ett ekorrhjul utan att reflektera över varför man inte hoppar av.

Lite roligt tycker jag det är att Solsidan har blivit så populär. De tar upp många av de normer som råder idag och skruvar dem ett varv så att det nästan blir jobbigt att se, just för att man blir så brutalt speglad.

Anonym sa...

Men skillnaden mot de exempel du nämner (struliga invandrarkillar, misshandlade kvinnor etc) är att det inte är synonymt med utsatthet/utanförskap att välja att jobba deltid.

Många av oss ser det som en vinstlott utan like att vi haft turen att födas i ett land där vi till och med har en lagstadgad rätt att jobba deltid när barnen är små. Vi som har möjlighet att jobba deltid är ju priviligierade för sjutton! Många kvinnor och män i andra länder ser på oss med avund, deras val står ofta mellan att inte jobba alls alternativt lämna bebisar till barnomsorg på heltid.

cruella sa...

Men bara för att det är sämre på andra håll betyder det ju inte att vi ska bagatellisera och vifta bort det som faktiskt skaver här hemma! Vill vi fortsätta vara förebilder på området så är det ju viktigt att hålla frågorna levande.

Jämställdhet i dess vidaste bemärkelse är inget statiskt mål som kan uppnås, det är en ständigt pågående process. Ungefär som frihet och demokrati.

Rebecka Edgren Aldén sa...

69 procent av alla ofrivilliga deltider innehas av kvinnor. 30 procent av kvinnorna i Kommunals rapport säger att de inte kan jobba heltid för att öppettiderna på förskolan inte passar.

Läs, vad jag skriver! Jag vet att det finns massor av gifta mammor som älskar att vara hemma med sina barn och bli försörjda av sina män - jag anklagar inte den enskilda kvinnan! Jag ifrågasätter normen. Vilket sorts samhälle vi ska leva i. Med mer jämställdhet kan kvinnor både klara sin försörjning och vara med sina barn - om både pappor och mammor hämtar på förskolan, då måste också arbetslivet räkna in barnen. Då kanske vi kan få ett arbetsliv där man inte behöver offra jämställdheten för att få vara med sina barn.

Anonym sa...

Gud vad det är synd om alla medelklasstjejer som pressas så hårt in i subzeroidealen och hämtatidigtidealen. Man måste ju förstå att de är ju sådana menlösa våp som inte klarar av att tänka själv och ta ansvar för sina egna liv. Staten borde gå in och kvotera och diktera villkoren i samhället mer, så att alla medelklasstjejer ska kunna må bättre. Buhuhää, vad synd det är om oss.

Anonym sa...

Rebecka, jag ifrågasätter inte att det finns ofrivilliga deltider. Det vet jag att det gör.

Men jag tycker att det är ett problem att deltidsarbete så ofta lyfts fram som ett problem och mindre ofta som den möjlighet många OCKSÅ tycker att det är. Man talar inte om att många föräldrar (mest kvinnor jag vet)faktiskt väljer deltid även när de har möjlighet till heltid. Som bekant vill regeringen dessutom att kvinnor ska arbeta ännu mer medan männen fortsätter att jobba lika mycket som tidigare=ännu mindre tid för barnen.

Och för att stanna en stund till vid klassperspektivet: Många kvinnor med slitiga yrken inom till exempel vård och omsorg ORKAR inte jobba deltid-då tar kroppen slut helt.

cruella sa...

Tröttsamt med flera kommentatorer som inte ens skriver ut ett nick så att man kan vända sig till rätt. Fegt.

Men: I stället för att håna enskilda människor som faller offer för normer går det ju att fråga sig varför vissa normer från tid till annan är så starka så att människor böjs eller böjer sig under dem. Det är ju bara nys att påstå att alla alltid står fria att göra vilka val som helst, det har aldrig varit så i praktiken. Varför är det så förhållandevis få arbetarungar som går vidare till högre utbildning? Varför är det så få läkarungar som vill bli snickare?

Sånt är också strukturer, och de flesta erkänner att det kanske inte är så lyckat. Varför betraktas könsrollsstrukturerna så annorlunda?

Kim sa...

"Offer för normer"? Snacka om att nedvärdera människors förmåga att ta ansvar för sig själva och sina liv. "Normer" kommer alltid att finnas så länge det finns mer än tre människor på jorden. Om man inte klarar av att själv välja hur man vill leva sitt liv så borde man inte heller ha rösträtt.

cruella sa...

Kim, det där är ett fullkomligt ointressant sätt att diskutera på. Normer uppstår för att människor väljer som andra, det verkar ju du också vara inne på. Ändå verkar du anse att normer inte är något problem någonstans, det är bara för individen att göra annorlunda.

Alla vet att det är betydligt komplexare än så. Gör man det enbart till ett individens problem är ju frågan död. Då behöver vi inte resonera om några samhällsfenomen över huvud taget. Men det är ju bekvämt kanske.

Anonym sa...

"Ointressant sätt att diskutera på?" Låter som en härskarteknik i mina öron. Bemöt argumenten i stället

Kim sa...

@cruella - Vad är problemet med att folk väljer lika som någon annan? Det finns 6 miljarder människor på jorden. Tror du att alla kommer välja olika om det inte fanns några "normer"?

Så snart en person upptäckte att det är enklare att bruka jorden med en plog som drogs av en häst så slutade snabbt de andra att använda grep och spade. Var det dumt gjort av de att följa "normen"?

cruella sa...

Jag bemöter ju argumenten, du ej läskunniga.

Kim, varför citattecken kring normen? Bara så vi vet vad vi diskuterar här. Och om det är någon idé att jag lägger tid på det.

Kim sa...

@cruella - Så länge det finns andra människor runt en så kommer man påverkas av de man interagerar med, då får man också inspiration och idéer hur man själv kan göra och agera. Är man då ett "offer för normer" bara för att man väljer att göra/agera som merparten av dem andra? Eller kan det tänkas vara så att man väljer att göra/agera så för att det har visat sig vara ett bra, pålitliga och framgånsrikt sätt? Det går ju faktiskt att göra/agera annorlunda om man känner för det! Klarar man inte av det kanske man inte skulle ha någon rösträtt heller!

cruella sa...

Jag tänker nog inte så enkelt som att var och en är sin egen lyckas smed. Det låter vackert och inspirerande men förutsätter att alla föds och lever med likartade förutsättningar för sina fria val. Så är det knappast.

Kim sa...

@cruella - Så du borde inte ha rösträtt allstå. Du klarar ju tydligen inte av att göra fria val, utan är istället ett "offer för normerna".

cruella sa...

Hur drog du den slutsatsen och varför tror du att såna påstående inspirerar till vidare diskussion?

Lyft blicken från dig själv, från medelklassen, från ditt eget perspektiv som tydligen fått dig så övertygad om alltings förträfflighet.

Hejdå, det var inget nöje precis.

Anneli sa...

Tack för ett bra inlägg!

Att vissa känner sig så anklagade har jag svårt att förstå, trots att jag personligen kan gå tidigt så känner jag en solidaritet (vackert ord!) med dem som jobbar på akuten på nätterna för att vi skall kunna få vård, eller på ica så jag kan handla fram till 22. Självklart borde debatten handla om dem, om deras rätt till barnomsorg.

Var det arbetslinjen det hette? Det kanske skulle främja arbete isåfall.

Heja dig!

Erika sa...

HEJA Rebecka!

Anonym sa...

Och om vi är så fria i våra val Kim, varför väljer då alla så lika? Ulrika

Anonym sa...

Jisses - hur har ni det i era övriga liv när en sådan här bagatell får sådana dimensioner. Eva

Anonym sa...

Alla väljer lika för man är inte medveten om att man kan välja fritt i alla fall i en viss utsträckning. Det ingår inte i begreppsvärlden. Men någon gång under livets gång kommer de flesta på det. En hissnande upplevelse. Knepet är då att inte bli bitter för att man inte kommit på det tidigare. /Eva