måndag 3 januari 2011

Fråga inte vad feminismen kan göra för dig...

Jag har varit sjukt dålig på att blogga. Det har varit mycket. Men jag följer ändå debatten i prataomdet:s svallvågor. Det är en på många sätt intressant och viktig debatt. Den handlar mycket om männen - och deras plats i den feministiska debatten.

Niklas Hellgren skriver en intressant text på sin blogg:

"Torka tårarna och gör nåt konkret i stället. Den allra mest grundläggande definitionen av feminism är att man ser att män i allmänhet är överordnade kvinnor i allmänhet, ett faktum som vi bör göra nåt åt. Definitionen säger inte att alla män överallt och i alla lägen är överordnade."

Läs hela här!

Unni Drougge skriver en debattartikel på SVT Debatt om hur männen i många fall tar över debatten och omdefinierar begreppen - ja, inte bara männen. Detta är en tendens jag ser mer och mer:

"Den nya generationen ”mjuka” feminismkritiker talar dessutom med kluven tunga: De erkänner visserligen maktstrukturerna, men de tar sig friheten att nöjaktigt bestämma undantagen: ”DU där, du är inte förtryckt, du bara inbillar dig. DU där, du drar bara växlar på ditt kön.” En kvinna får alltså inte lov att själv definiera de härskarfasoner hon drabbas av. Det är män som äger detta tolkningsföreträde."

Läs hela här!
Inga kommentarer: