fredag 19 november 2010

Mitt svar

Jag har aldrig velat kartlägga någon Sverigedemokrat. Och det var aldrig frågan om något samarbete med AFA. Jag gjorde en journalistvän en tjänst. Hon har skrivit för att förklara vad det är hon håller på med, och varför hon bad mig. Jag klistrar in hennes mejl här:


"Jag är journalisten som bad Rebecka om hjälp med en kontakt. Efter det har jag med fasa sett hur det hela har utvecklats till en mobb från människor som inte verkar vilja förstå vad journalistik handlar om.

Jag jobbar med nyheter och i mitt jobb ingår att granska de lokala politikerna, oavsett partifärg. Den här gången gällde det att få fram uppgifter om en folkvald sverigedemokrat, som jag kartlägger. För denna kartläggning använder jag mig av alla möjliga källor, såväl offentliga handlingar som informella kontakter. Och eftersom jag har uppgifter om att denna sverigedemokrat ägnar en del energi åt att kartlägga vänsteraktivister, så tog jag för troligt att de även har bra koll på honom. Av den anledningen ville jag komma i kontakt med någon som kunde ge ytterligare information att jobba vidare med. Det handlade alltså inte om att lägga ut ett kartläggningsuppdrag på någon inom AFA, utan om att få en källa som eventuellt hade information om det jag sökte. Jag skulle självklart förhålla mig lika kritisk till den källan som jag förhåller mig till andra källor när jag arbetar. För just detta uppdrag har jag källor även inom sverigedemokraterna.
Jag bad inte endast Rebecka om hjälp, utan la ut trådar bland flera vänner och bekanta. Hon har ingenting med den här granskningen att göra, utan gjorde bara mig en tjänst.

Rebecka tänker som en jag, som en journalist, och ville hjälpa till. Hon har inte förtjänat detta massiva hat som en enkel förfrågan om hjälp med en källa har orsakat."

Det var dumt att jag la ut efterlysning på det sätt jag gjorde. Och jag kan förstå att det missuppfattades. Jag har tidigare fått väldigt snabb hjälp på twitter och det var därför jag la ut även detta. Jag satt på mitt eget jobb (där vi sysslar med helt andra saker än att kartlägga politiker...), när min vän ringde, och var stressad och tänkte inte igenom hur det kunde uppfattas. Om jag har kränkt någon ber jag om ursäkt. Förlåt!

Jag kommer inte att kommentera något mer än det här. Detta blir mitt sista inlägg i den här frågan. Ni som vill hänga kvar och berätta för mig hur idiotisk och korkad jag är får väl göra det. Ni andra kan gå hem och ta helg och njuta av att ni är så mycket smartare än vad jag är.

Jag vet att det även finns många seriösa debattörer här och jag önskar verkligen att jag kunde bemöta er och diskutera med er. Men eftersom mobben är så stor så kan jag inte börja svara. Då göder jag även den anonyma mobben. Det är ju inte bara här på bloggen jag får kommentarer. I natt fick jag några samtal där personen la på - vet ju inte om det har med det här att göra, men jag brukar inte få samtal runt tre på natten. Jag har dessutom fått hur många meddelanden som helst till min FB, massor på twitter, och många mejl. Även min chef har fått flera mejl. I början svarade jag. Men jag insåg att det var lönlöst. Beklagar verkligen! Trycket är helt enkelt för stort. Jag hoppas att ni kan respektera det.

Vill också tacka de tappra själar som har försökt att försvara mig. Jag uppskattar det. Tack!

Ha en trevlig helg alla!

17 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Hej!

Vilken svarm det blev, jag blev lite nervos bara av att lasa kommentarerna, en del var otackt hatska.

Bra att du valjer att ga vidare, det blir fel ibland och vissa manniskor accepterar inte det, tyvarr.Jag hoppas att detta kommer att accepteras och du blir lamnad ifred!

Ha en trevligt helg!

Angelika sa...

Jag tillhör inte dem som ägnar mig åt näthat, men jag skrev en kommentar till ditt förra inlägg om att jag fann det ologiskt att kontakta AFA ang en SD-politiker.

Jag ber om ursäkt för att jag missuppfattade följande:
"För en artikel hon skulle skriva behövde hon komma i kontakt med AFA, hon skriver om en lokal sd-politiker och behövde information. Jag sa att jag skulle fråga på twitter, då allt och alla ju finns där. ". (saxat ur ditt förra inlägg).

Nu går vi vidare.

Jag hoppas verkligen att rötäggen som bombar dig med en massa sk-t tröttnar och jag önskar dig en skön helg.

:-)

JohannaV sa...

Det hade sett snyggare ut om du helt enkelt kort och kärnfullt bett om ursäkt.

Jag tycker du borde tacka alla de kommentatorer som tog sig tid och tålamodigt förklarade ditt misstag som kunde ha fått fruktansvärda konsekvenser.

Men vad du gör här är att du tar de hatfulla kommentarerna (ganska så få i proportion till provokationen) till intäkt för att kunna framställa dig som förfördelad. Dessutom har du mage att påstå att seriösa granskande journalister beter sig som du och din journalistvän: sätter intervjuobjektet i fara genom att be en terrororganisation hjälp med kartläggning.

En omvändnging under galgen. Föga hedrande, men man får väl vara glad för det minsta.

JohannaV sa...

Emmas bokylla:

"Bra att du väljer att gå vidare", skriver du.

Skulle du tycka likadant om det var ditt barn, din familj, dina föräldrar som riskerade att misshandlas?

Jag hoppas verkligen att du inte kommer att få leva under hot. Naiva människor (som undgått svåra och hotfulla situationer i livet) kan vara ohyggligt känslokalla och cyniska.

Lika kall och cynisk som din kommentar.

Ingen kräver av er att Rebecka ska hängas ut och ostraceras. Absolut inte. Men nog borde ni förstå varför hon kritiseras?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Frågan kvarstår!!?

Skulle det kännas lika bra och journalistiskt rätt att fråga nazister om dom kan hjälpa till att kartlägga en kommunist!!??

Är fortfarande anonym på grund av AFAs förföljelser av meningsmotståndare!!

Anonym sa...

Faktum kvarstår - ni använder er av vänsterextrema grupperingar för kartläggning. Grupper som brukar våld och är antidemokrater. Det ser verkligen inte bra ut. Tänk dig följande scenario: "Söker en VAM-medlem för kartläggning av en V-person". Vilket ramaskri det skulle blivit.

JohannaV sa...

Angelika:

Vilka är rötäggen?

De som använder sig av AFA för att kartlägga politiker

eller

de som tålamodsfullt försöker tala Rebecka (och hennes okritiska anhängare) till rätta?

Josefine sa...

JohannaV - det fanns en hel hög med mindre tålmodiga personer som skrev att hon var en äcklig hora, vidrig osvosv. Det är knappast konstruktivt.

Däremot är det väldigt töntigt av dig att skriva att alla som inte delar din åsikt är okritiska.

Hon har bett om ursäkt för sitt ordval, ingen har skadats (?) och hon har förklarat precis vad hon menade.

Tror inte heller att det skulle vara helt omöjligt att en extremhöger-organisation kontaktades om de hade något smaskigt om en vänsterpartist.

Anonym sa...

Det känns riktigt otäckt att du samarbetar med AFA för att kartlägga sverigedemokrater. Vad ska informationen användas till, hot som vanligt, hot som ofta drabbar barnen till sverigedemokrater. Vet flera exempel på sd-folk och deras familjer som blivit hotade av såväl AFA som andra vänsteraktivister. Förstår inte att du kan samarbeta med dessa organisationer, tycker det är brist mänsklighet.

JohannaV sa...

Josefin,

var vänlig och läs igenom mina inlägg innan du besvarar dem så undviks missförstånd.

SolGuru sa...

Med andra ord hade ingen missförstått någonting, och ilskan var helt motiverad. Det är möjligt att "journalistik fungerar" såhär, det är i så fall ett enormt problem. Tvärtom ovanstående talares färgstarka teori är det nog rätt omöjligt att man skulle kontakta en extremhögerorganisation för att fråga om "smaskiga uppgifter" om en politiker - och skulle det komma ut att man gjort det skulle det inte handla om något gatlopp bland alienerade surpuppor på internet, utan genom hela kvällspressen och media.

Johanna sa...

Det är skrämmande hur ni journalister arbetar. Ni väcker mitt förakt.

LV sa...

Tråkigt att ditt svar inte verkar gå in, och skrämmande att höra att journalister som kartlägger, eller antas kartlägga, SD utsätts för trakasserier - det verkar ju som om man försöker skrämma journalisten till tystnad, och dessutom styra vilka källor journalisten ska få använda sig av.
Ett beteende som jag inte alls kan få ihop med D:et i SD.

Jag har också förstått att SD-anhängarna anser sig utsatta för konspirationer och förtryck - från media, etablissemanget osv osv osv. Men för ett riksdagsparti är det inte en särskilt klädsam hållning - jag tror att man skulle vinna mycket både på att sluta trakassera meningsmotståndare och på att sluta göra sig till offer.

KaosJenny sa...

Trevlig helg på dig också...

Anonym sa...

Jag saknar din blogg! Kom tillbaka!
Mia

pp sa...

Mobben. Du är en idiot. Så enkelt är det.