måndag 15 november 2010

Män, upp till kamp!


Bloggen Enligt O skriver en bok som jag inte har läst, men som jag länge velat läsa: På y-fronten intet nytt av Peter Eriksson. Efter att ha läst Lindas inlägg blir jag ännu mer sugen.

Det som fastnade var bland annat detta:
"Enkelt uttryck är Erikssons budskap till svenska män detta: Sluta gnäll, ta ansvar och om det är någon du ska protestera mot är det de män som ställer till det i samhället, inte de kvinnor som påpekar det."

Det är något jag skulle vilja förmedla till alla anonyma antifeminister på nätet som hatar alla feminister.

Linda skriver klokt:

"Ärligt talat har jag väldigt svårt att förstå hur någon, man eller kvinna, kan tycka att det är okej att en snäv könsroll ska bestämma hur vi ska vara och vad vi får göra."


Hon fortsätter:

"Samtidigt vill Eriksson tro att det finns hopp för den svenska mannen och han tar upp många exempel på män som faktiskt vågar bryta normen. Som går i terapi med sin fru istället för att riskera att bli ensam efter en skilsmässa, som aldrig skulle drömma om att använda våld mot någon inte ens mot homosexuella och definitivt inte mot sin fru, som inte vill tillbringa tid på jobbet och missa sina barns barndom och som faktiskt inser att få kvinnor tycker att det är skitkul att ansvara för allt hemarbete. Jag har en sådan man och jag skulle aldrig i livet ha kunnat leva med en man som inte tog ett lika stort ansvar för vårt liv, vårt hem och våra barn. Den där städgenen saknar vi visserligen båda två, men jag har svårt att tro att någonting av detta har med gener och biologi att göra."

Och det här är så bra:

"Jag håller dock med honom i sin huvudtes, det är männen som måste gå i bräschen för en jämlikhetsrevolution. Så grabbar, ni måste höja era röster. Nu. Jag vill inte leva i ett samhälle där män som grupp skuldbeläggs för allt möjligt och omöjligt. Jag vill inte att mina söner ska begränsas av ett mansideal som på många sätt stinker. När fick män som grupp positiv uppmärksamhet senast? Är det inte på tiden? Man eller mus? Upp till bevis!"

Det är jag som har fetat stycket ovan. Jag lever med en underbar man och jag har en underbar son. För deras skull hoppas jag verkligen att mansrollen fortsätter att vidgas.

Och jag tror att det finns hopp. I dag blev jag intervjuad av två killar från Uppsala universitet. De skrev en uppsats i etnologi om synen på "dagis" och "kvällis" och "nattis". Jag har ju skrivit en del om synen på förskolan (bland annat här) och hur den har förändrats till något nödvändigt ont (särskilt efter klockan 16–17 på kvällarna, innan dess verkar förskolepersonalen och verksamheten vara synnerligen bra och föräldrarna är mycket nöjda, men efter 16–17 verkar det som att verksamheten är direkt skadlig...).

Det blev ett riktigt uppfriskande samtal med två enormt intresserade och medvetna 80-talistkillar (inte för att det spelar någon roll att de är födda på 80-talet, men vi hade en intressant diskussion om skillnaden mellan 70- och 80-talister).

Ska bli jätteintressant att läsa vad de kommer fram till. Tack för trevlig lunch!

28 kommentarer:

Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan sa...

Kul att du läser Lilla O, hon är grym på att bokrecensera.

Jag gillar verkligen Peter Erikssons bok.

enligt O sa...

Tack Rebecka för länk och citat. Det är en läsvärd bok om ett viktigt ämne!

Bella sa...

Läste din artikel om förskolan och kan tyvärr inte hålla med dig om allt. Jag tycker att förskolan, som du kallar dagis, visst är bra för barn. Den finns där som ett komplement till hemmet och uppfyller det tomrummet som hemmet inte alltid lyckas med. Med så är jag ju partisk som förskollärare.

Petra Eleonora sa...

Den boken ligger i att läsa högen och bara väntar...

Anonym sa...

"som aldrig skulle drömma om att använda våld mot någon inte ens mot homosexuella och definitivt inte mot sin fru"

Som om det skulle var en mansnorm att spöa bögar.....Fattat ni feminister inte att vi normala män tycker ni är helt jävla blåsta!

Anna sa...

"Medveten" är ett konstigt begrepp. Tekniskt borde det betyda att man är informerad eller att man har kunskap om en viss fråga eller problematik eller fenomen.

Men många använder begreppet på ett sätt som gör att jag uppfattar det som att det ligger underförstått att om man nu är "medveten" så innebär det även att man tycker och handlar/gör rätt utifrån en viss uppsättning (samtida) normer och värderingar.

Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan sa...

Om man är en "normal man" behver man väl inte vara anonym!?

Jag har gett dej en award ikväll för att du är så jävla bra.

Anna sa...

Nina R.,

Normala män kan inte ens på nätet uppge att de röstar på SD. Då riskerar de att bli utsatta för AFA:s ogillande.

Det finns många fullt legitima åsikter som det helt enkelt är irrationellt att uttrycka på nätet utan att vara anonym. Och detta bara för att det svenska samhället endast accepterar människor med andra åsikter till en viss gräns.

Minns bara hur till exempel Pär Ström och Anna Anka fullständigt idiotförklarades och bespottades för att de gick ut med sina åsikter offentligt.

Zeb sa...

Jag är anti-dubbelmoralist.

Då jag anser att många feminister inom media, kultur och politik agerar och argumenterar dubbelmoralistiskt så blir min grundläggande inställning negativ.

Till exempel. PE skriver att män ska "sluta gnälla". Det känns för mig väldigt könsrollsanpassat. Män förväntas då tydligen bita ihop och acceptera t ex kritik i tidningskrönikor mm på ett sätt som kvinnor inte förväntas göra på samma sätt.Varför det om jag får fråga? Att bli upprörd över saker, kanske överreagera ibland, även ikläda sig "offerrollen" av och till kan väl inte bara vara kvinnor förunnat? Om män nu gör detta i ökad utsträckning kan man ju också se det som att de bryter mot den traditionella mansrollen, som väl snarare hade varit att stoiskt acceptera både det ena och det andra utan att "gnälla".

Nej, om mansrollen ska bort, varför inte börja med att avskaffa det stoiska gentlemmannaideal som
förbjuder bl a "gnällande". Fast att avskaffa just den delen av mansrollen kanske inte är lika kul att prata om som att män ska göra fler hushållssysslor.

cruella sa...

Zeb, jag kan inte räkna alla gånger jag har skrivit, läst och sett andra feminister argumentera för att INTE ALLS BARA handlar om att männen ska göra hushållsjobb!

Att riva unkna könsroller handlar verkligen i allra högsta grad om att också killar ska sluta bita ihop om allt som rör känslodomänen och sånt som traditionellt ansetts kvinnligt trams. Hur kan du ha missat det, Zeb? Du kanske bara ser det du har bestämt dig för att se, för länge sen?

Och så det här eviga tramset om att det "inte går" att uttrycka vissa åsikter. Gör det visst det, fegisar. Vi feminister står ju pall för era påhopp, år efter år, decennium efter decennium.

Zeb sa...

Cruella. PE hyllas ju här (på en feministisk blogg) när han skriver att män borde "sluta gnälla".

Zeb sa...

Jag tycker PE verkar uppfylla den manliga könsrollen perfekt med sin bok om man ska döma av recensionen. Han lägger chevalereskt och gentlemannamässigt skulden för sakernas tillstånd på män. T ex gör män fel som inte är mer känslomässiga och relationsinriktade. Män har fel attityder gentemot barn, gentemot jobb etc.

Tänk om det istället är så att det är kvinnor som är alldeles för känslo och relationsfokuserade, och kanske lägger för stor vikt vid vissa saker i en relation.

Vad hade hänt om en man skrivit en sådan bok, eller kanske t om kritiserat kvinnors attityder gentemot barn? Hade denne "gnällande" man då hyllats som gränsöverskridande eller ansetts som anti-feministisk?

Jag misstänker att boken aldrig varit tänkt att läsas av män, utan är riktad till kvinnor, som ska läsa och "känna igen sig" i sin syn på alla hopplösa män i samhället.

Anna sa...

Hur många kvinnor vill ha en man som gnäller och gråter undrar jag.

Cruella, senast idag pratade man på nyheterna om lokalpolitiker (m) som blivit av med sina politiska uppdrag pga vad han skrev på facebook. Och chefer på statliga myndigheter har blivit avskedade för vad de bloggat om.

Anna sa...

Och det var ju nyligen en dagisvikarie som blev av med jobbat pga vad han skrev på nätet. Exemplena är hur många som helst. Och de tycks bara drabba män.

Zeb sa...

http://www.dn.se/ledare/signerat/jamstalldhet-aterinfor-flickskolan-1.1207876

Det här var en intressant artikel av DN:s uttalat feministiska ledarskribent. Smarta tjejer ska tydligen inte hållas tillbaka av "mindre begåvade" pojkar. Och problemet med de sämre betygen för killar som samma undersökning kom fram till i Stockholm förtjänar inte ens att nämnas i ledaren. Men hur var det nu. Feminism var kamp för båda könens jämställdhet, eller??

cruella sa...

Anna, vad var det männen ifråga hade skrivit?

Anna sa...

mer eller mindre politiskt inkorrekta saker. helt klart olämpliga saker i en del av fallen. men det visar ändå att det finns en övre gräns för vad man kan skriva på nätet och samtidigt vara säker på att få behålla sitt jobb eller att inte drabbas av andra otrevligheter pga vad man skrivit. politikern skrev något om att alla feminister borde skjutas. ingen tror att han menade allvar men det räkte för att han skulle förlora alla sina uppdrag.

samtidigt har man inte mycket att vinna på att inte vara anonym i mång fall när man skriver på nätet.

Vilket namn jag än väljer att signera det här inlägget med kan du omöjligen veta om det är mitt riktiga eller inte.

Anonym sa...

http://politisktinkorrekt.info/2010/11/17/journalist-efterlyser-afa-samarbete-for-kartlaggning/#disqus_thread

Anonym sa...

SD<3

Anonym sa...

Skulle du själv vilja ha AFA i hasorna?
Fattar du inte vad du ger dig in på, kanske ödelägga en familjs liv.
Tänk om tänk rätt, tack.

Anonym sa...

Hur går det med åsiktsregistreringen? Mupp.

JohannaV sa...

Hej,

Kom till dig via Politisk inkorrekt.

http://politisktinkorrekt.info/2010/11/17/journalist-efterlyser-afa-samarbete-for-kartlaggning/#more-67328

Har du skrivit detta? I så fall, varför samarbetar du med kända våldsverkare() för att kartlägga SD:are. I vilket syfte? Vill du döda,misshandla eller hota sverigedemokrater? Ger du dig på människor från andra partier också?

Henke sa...

Nu har jag tyvärr läst lite på din "blogg". Kan vara det sämsta jag läst. Du är som alla andra feminister. Du har svårt att skilja på tomater och päron. Du borde omskola dig. Fast jag såg på din twitter att du numera jobbar inom gestapo/stasi så du verkar redan ha tagit mitt råd att sadla om. BRA där. Du vet att det är brott med åsiktsregistrering va? Men det kanske du inte heller fattar? Lilla lilla du.

Anonym sa...

Du äcklar mig!

Anonym sa...

haha din jävla sopa. Sett artikeln om dig på Politiskt Inkorrekt?

Och jag skiter i om du publicerar kommentaren, jag hoppas bara att du läser den.

enligt O sa...

"Fattat ni feminister inte att vi normala män tycker ni är helt jävla blåsta!" Det är precis det boken går ut på, att de vanliga, normala männen borde ägna sig åt att motarbeta de män som kanske inte har lika bra koll, istället för att ägna sig åt att kasta skit på feminister.

cruella sa...

Henke, Henke - så fylld av hat. Var kommer det ifrån?

Tobias sa...

Den där boken köpte jag, tror jag, när den kom ut för ett antal år sedan, och jag tyckte den var skitbra. Här fanns äntligen någon som tyckte som jag, så uppenbarligen var jag inte ensam. Jag hade hoppats på att hitta en liten armé av människor som tyckte som jag och författaren, både män och kvinnor, men det har varit minst sagt tunnsått på den fronten... När helst man öppnar munnen med någon fin idé ("Har ni några förslag på hur vi kan göra det här till en bättre arbetsplats?" "Ja, vi kanske kan fokusera på att anställa kvinnor? Med mer än 1% kvinnor på arbetsplatsen tror jag det blir bättre iaf") tittar folk på en som man vore från en annan planet. I fallet i parentesen där (som utspelade sig på Kentor, en hyfsat stor konsult-firma) var det teamets två kvinnor som ögonen stod ut mest på, männen bara himlade med ögonen.
Jag börjar på allvar tro att ingen faktiskt i praktiken vill höra vad jag har att säga, utan att det mest är i teorin män ska vara feminister :/