onsdag 10 mars 2010

Var fjärde ensamstående mamma fattig

Och så tror vi att vi lever jämställt i Sverige... Hur kan i så fall var fjärde ensamstående mamma leva i relativ fattigdom?

Detta är en av de viktigaste anledningarna som finns till att försöka leva jämställt medan man lever ihop - då minskar risken för att man ska bli en fattig ensamstående mamma om förhållandet spricker! För det är när barnen kommer som klyftorna glider isär. Det är då mammorna tappar. Läs bara det senaste skrivet om detta.

Om man aldrig har levt ihop är det förstås svårare. Men i dessa tider när så många relationer inte håller förstår jag inte varför mammorna inte ser om sitt hus. De är hemma för barnens skull. Men de borde också se om sitt hus, för barnens (och sin egen) skull.

7 kommentarer:

Chokladmoose sa...

Blir mörkrädd när jag läser kommentarerna till artikeln i DN, helt sanslöst.

Marita sa...

Jamenja.

Det är ju det kvinnorna glömmer bort som stannar hemma. De glömmer att det är de som får stå med skägget i brevlådan när karlsloken tröttnat på familjelivet... eller vad de nu är de tröttnar på.

(ja, jag är medveten om att kvinnor också lämnar )

Anonym sa...

'relativ fattigdom' behöver man ens tänka på ett sånt begrepp vet man inte vad fattigdom betyder...

Anonym sa...

Marita: Nu är det ju i regeln kvinnan som tröttnar på familjelivet. Så fattigdomen är självförvållat.

Marita sa...

Anonym: vem det nu än är som sticker så är det i alla fall kvinnan som förlorar om hon istället för att arbeta varit hemma.

Sen att säga att fattigdomen är självförvållad är lite väl enkelt att se på saken..

Jag menar. Varför "väljer" en kvinna att stanna hemma? Väljer HON verkligen det, eller är hon påverkad av något annat? Hon kanske tror att hon "väljer" att stanna hemma för att hon och hennes man kommit "överens" om att det är smidigast,

men i grund botten kan det ju vara mer komplicerat än så.

Kanske det i vissa familjer är så att mannen jobbar 12 timmar per dygn, han jobbar alltså så pass mkt att det inte finns någon annan lösning än att kvinnan stannar hemma och tar hand om barnen? För han är ju inte beredd att göra avkall på sitt jobb.

Kanske det är så att kvinnan som stannar hemma i sin tur hade en mamma som på 50-talet stannade hemma för "hemmet skulle ju skötas" och för att man då klarade sig på en lön?

Hon kanske har fel förebilder ? Förlegade förebilder som inte funkar idag 2010?

Kanske det i vissa familjer är så att kvinnan "väljer" att stanna hemma för att det inte finns något jobb på orten och mannen vägrar flytta på sig eftersom han har ett fantastiskt jobb nere på industrin som livnär hela orten?

Att kvinnor väljer att stanna hemma kan bero på många saker, men det är nog inte helt fel att diskutera dessa orsaker då jag tror att det i många fall inte handlar om ett eget val.

Utan mer: Det blev bara liksom så.

Anonym sa...

Jag har inte varit hemma de senaste sex åren men hoppat av mitt högavlönade arbete, varit mycket med barnen och studerat. Min man har delvis försörjt mig men vi har levt enkelt och han har en normal akademiker lön för en icke-chef inom det offentliga. Han har heller inte arbetat heltid hela perioden.

Apropå artikeln är det viktigt at skilja på grupp- och individnivå. Visst finns det lågbetalda, ensamstående kvinnor som får vända på varje krona! Men sätt dig och räkna på hur ditt liv med barn och utan man skulle gå ihop ekonomiskt. Vad är det som gör att du inte skulle få ihop ekonomin - om än inte med lika hög konsmution som idag - om du skiljer dig? Hur mycket är det värt att joba för att ha möjlighet att konsumera?

En av de bästa saker vi har gjort är att konsumera lite och betala av på huslån. Där finns min "försäkring" om min man dör eller vi skiljer oss. Dessutom vet jag redan att jag klarar mig på låg inkomst utan att må dåligt av det.

Ja, det är bedrövligt att kvinnor inom vården med flera barn, i hyresrätter med dyr hyra inte får ekonomin att gå runt! Men det innebär inte att alla kvinnor hela tiden måste/borde arbeta på max för att trygga sin ekonom. (Inte alla män heller för den delen.) De människor som väljer att vara hemma mer eller längre må förlora ekonomiskt men kan ju vinna hur mycket livsglädje och njutning som helst ... om det är ett fritt val och även de ekonomiska konsekvenserna är en del av beslutet. Skräm inte småbarnsföräldrar till fler arbetstimmar. Be dem sätta sig ner och räkna på just deras egen situation istället.

Maria

KaosJenny sa...

Alltid klokt att tänka framåt förstås men i vissa lägen är det lättare sagt än gjort. Jag har kompisar som lämnat karln eftersom de ändå gjort allt och blivit tokiga över det. De har fått det mycket sämre ekonomiskt men mår bättre annars. Tycker att det är trist att kvinnor alltid får skulden, för att karlarna inte hjälper till, för att de lämnar, för att de får det sämre ekonomiskt och inte har sett över sitt hus... Otroligt att skylla självregeln bara gäller kvinnor. Blir en karl lämnad med barnen börjar grannar och ibland till och med exets mamma hjälpa till...