fredag 23 september 2011

Man tar sig för pannan...


Ni har väl inte missat debatten efter Roland Poirier Martinssons extremt okunniga ledare - som SvD valde att publicera samma dag vi firade att kvinnor har haft rösträtt i 90 år (ska bli spännande att se vad de väljer att publicera på jubileet av avskaffandet av apartheid, andra världskrigets slut eller mordet på Utøya - någon namnkunnig islamistfobiker kanske?)?

Roland, som tidigare har skrutit om hur bra han mår av att ha en hemmafru, jämförde i sin ledare feminismen med rasbiologer som mäter hjärnan och andra trevligheter. Och han förslog att någon politiker skulle ta initiativ till en utredning som skulle räkna på vad feminismen har kostar samhället (!).

Till SvD:s försvar och heder (jag gillar faktiskt tidningen) har de Anna Laestadius Larsson som krönikör på fredagar. I dag publicerar hon sitt andra svar på Rolands stolligheter. Läs den första här! Och dagens här!

För de som tvekar om att jämställdhet är något bra för både män och kvinnor - läs här!

Och om någon skulle vilja läsa Rolands gamla debattartikel "Ingenting går upp mot en riktig hemmafru" så finns den här!

6 kommentarer:

Öbon sa...

Visst är Anna Laestadius Larsson bra!

Anders sa...

Det är dessvärre en debatt vi måste ta, eftersom biologism förklädd till valfrihetstjafs är ymnigt förekommande i folkdjupet.

Johan sa...

Jag vill på _inget_ sätt försvara hans krönika, men jag vill ändå poängtera att för de flesta av oss är inte frågan om jämställdhet är bra för båda könen. Frågan är om feminism är jämställdhet.

Problemet är väl hur man väljer att ladda ordet feminism och vad man inkluderar i det.

Själv tycker jag att feminismen är alldeles för kollektiv i sin världssyn, vilket är precis motsatsen till hur jag värderar jämställdhet där man ser till den enskilde människan snarare än gruppen.

Samtidigt säger min fru att jag är den mest feministiska person hon känner. (hon kallar sig själv feminist)

Att min feministiska fru kan kalla mig det, samtidigt som jag tycker att feminism ibland är direkt ojämställt säger en del om hur luddigt hela begreppet och laddning av ordet är.

Potejto Potato.

Johan sa...

Sedan förundras jag över varför Anna Laestadius Larsson med flera ständigt ska jämföra de som ser annorlunda på hur jämställdhetsarbete bör gå till som nynazister, sverigedemokrater och Anders Breivik.

Ligger inte det ganska nära att likna genusvetenskap med rasbiologi?

Ulles tankar sa...

http://farmvillelive.blogspot.com/2011/09/jamstalldhet-ar-sa-javla-sexigt.html


Länkar till min åsikt i ämnet :)

Anonym sa...

Men nu går du väl ändå över gränsen med jämförelser med Utöya och andra världskriget.

Lite perspektiv kanske vore på sin plats?

Jag är för jämställdhet men jag är också för att låta oliktänkande komma till tals. Kritisera gärna innehållet i artikeln men inte det faktum att den blev publicerad!