onsdag 27 oktober 2010

Hillevi om fetmaoperationer


Hillevi Wahl skriver en bra text i dag i Metro om att fetmaoperationer. Att det egentligen inte löser problemen. Att ett missbruk lätt går över i ett annat.

Läs här!

Missa inte heller hennes blogg.

2 kommentarer:

Rävling sa...

Jag står i kö för att göra en gastric bypass (GBP), alltså en typ av överviktsoperation. Det finns flera olika typer av kirurgiska ingrepp, vilket är viktigt att påpeka när man, som du och Hillevi, buntar ihop alla till "fetmaoperationer".

Hillevi redovisar inte varifrån hon har hämtat sitt påstående om att "de flesta återfått 80% av sin tidigare övervikt" efter tio år. Är det svenska siffror? Amerikanska? Turkiska? Hur stor patientgrupp har undersökts? Vilka ingrepp har studerats? Gastric bandning (som tidigare var vanligast) visar t.ex. betydligt sämre resultat på sikt än GBP. Denna teknik används inte heller särskilt ofta i Sverige längre.

Visst är det så att ett missbruk kan ersättas med ett annat. Visst är det också så att media gärna lockar med viktmirakel-artiklar. Men min erfarenhet som överviktspatient som sökt hjälp via landstinget är att läkarna är noga med att påpeka och påminna om att en operation är ett hjälpmedel, inte en quick fix. Det egna ansvaret ligger i fokus, både när det gäller vikt och medvetenhet om missbruksbeteenden.

Vi som kvalificerat oss för en överviktsoperation är oftast helt enkelt för tunga för de flesta motionstyper - lederna orkar inte med belastningen. Operationen blir ett sätt att komma ned till en vikt som gör att vi faktiskt kan träna effektivt och på så sätt bibehålla en hälsosam vikt. Ansvaret ligger på oss, men operationen ger oss en chans.

Hillevi Wahl sa...

Hej.
Angående var jag får siffrorna ifrån i kommentaren ovan så vill jag gärna hänvisa till en utmärkt gräv-artikel av Malin Forsberg i Expressen för ett par månader sedan:

http://www.expressen.se/nyheter/1.2101488/7-000-svenskar-opererar-bort-sin-fetma-i-ar

Med vänliga hälsningar
Hillevi Wahl