söndag 21 augusti 2011

Tillbaka!

Vad skriver man om när man inte har bloggat på flera månader? Har tänkt att återvända hit flera gånger, men allt känns så fjuttigt att börja med. Så nu kör jag bara!

Ett nytt jobb tog all min kraft och jag var tvungen att ge mig själv lite ledigt från allt utanför jobbet. Men, mitt intresse för politik, föräldrafrågor och framför allt jämställdhet är fortfarande brinnande. Och att blogga om det är ju så otroligt roligt. Hoppas ni är med mig fortfarande.

Sitter i detta nu och filar på en ny debattartikel i ämnet. Blev så glad över att få erbjudandet att skriva igen. Det var ju ett tag sedan nu. Kommer förstås att meddela er här på bloggen när den publiceras och var.

Annars följer jag med stort intresse hur (C) diskuterar föräldraförsäkringen och håller förstås på sidan som vill dela föräldraledigheten. Det vore väldigt modigt av dem!

Sedan blev jag förstås påmind om det enorma kvinno- och feministhatet som finns när den galna norrmannen (vill inte skriva hans namn) utförde sin fruktansvärda massaker. Det är något man ska komma ihåg. Rasism och feministhat (och socialisthat) går ofta hand i hand. Sådana som ABB är motståndare till socialism, tolerans och feminism. Och ja, jag kan inte säga att jag är ledsen över att tillhöra hans motståndarsida.

Sommarens bioupplevelse (förutom den fantastiska Melancholia) var the Bridesmaids! I mina ögon en feministisk sensation. Blev så otroligt glad när jag såg den. Kände samma revolutionerande känsla när jag såg den som när jag såg Long Kiss Goodnight och Fucking Åmål. Med de två filmerna tog utvecklingen ett stort steg framåt: Geena Davis som kvinnlig actionhjältinna var vi inte vana att se då (och vad peppad man var när man kom ut från biografen!). Och kärlek mellan två coola tonårstjejer var något alldeles nytt när Agnes och Elin hånglade i taxin på bioduken. Den här gången var det inte främst filmen som var revolutionerande (jo, visst, att tjejer får vara så roliga och äckliga kändes nytt och fräscht och hysteriskt roligt, och det var också fruktansvärt uppfriskande att alla de kvinnliga rollerna var knäppa och roliga, det händer nästan aldrig) utan publiken! Aldrig har jag sett en "tjejfilm" (=definitionen brukar väl vara att huvudpersonerna är kvinnor, att männen bara har mindre biroller) som uppskattas så mycket av män! Det har länge varit en sanning att kvinnor kan se filmer om män och kvinnor, medan män bara ser filmer om män. Men när jag såg the Bridesmaids var det lika många män i publiken och de verkade ha minst lika kul! Det värmde mitt gamla feministhjärta!

Annars funderar jag just nu mycket på semester och jämställdhet. I förorten där jag bor möter jag nu dagligen mammor som varit semesterlediga i sju, åtta och till och med nio veckor. De förlänger semestern med föräldradagar och jobbar förstås aldrig mer än deltid. Själv har jag bara haft tre veckors semester. Jag blir alltid vansinnigt avundsjuk när jag hör om deras långa, långa somrar. Men kommer till sans när det uppdagas att papporna i familjen knappt varit ledig alls (en, två veckor - företagande män som drar in mycket pengar...), och jag minns att de flesta av de här mammorna inte har fasta jobb, inte har särskilt roliga jobb, inte tjänar särskilt bra, ofta är helt ekonomiskt beroende av sina män, är de som sköter det mesta i hemmet och har det största ansvaret för de många barnen (där jag bor, ofta minst tre, inte sällan fyra eller fem...). Och då känner jag att jag nog ändå vill ha det som jag har det. Ett jobb som jag kan försörja mig på, ett stimulerande jobb, och ett jämställt familjeliv. Även om jag inte skulle tacka nej till några fler veckors semester ;-)

Hur har er sommar varit?


11 kommentarer:

KaosJenny sa...

Har haft en fin sommar där både Mannen och jag varit lediga men "saxat" en del. Och jo, jag hänger med Kram

Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan sa...

Kul att du är tillbaka. Det var inte en dag för tidigt. ;-)

Jag har haft en kanonfin lång sommar TILLSAMMANS med min man. Vi upplever det som att vi båda kan äta kakan och ha den kvar.¨

Jag har också följt med i debatten ang föräldraledighet som är en fråga jag brinner för. Skrev ett inlägg om saken: http://ninaruthstrom.se/hatt-vs-loof/

Barbabok sa...

Välkommen tillbaka, kul att bloggen är igång igen!

Anonym sa...

Välkommen tillbaka! Jag brukar ofta tycka annorlunda än du i jämställdhetsfrågor, men jag uppskattar dina välgenomtänkta och välformulerade resonemang!

Själv har jag också bara varit ledig några veckor, det kändes som det bästa alternativet av olika anledningar. Men egentligen hade jag allra helst velat vara hemma hela sommaren med mina barn. Den senaste tiden har jag tänkt väldigt mycket på att livet är här och nu och att just den här dagen aldrig kommer tillbaka. Naturligtvis måste man försörja sig och folk måste jobba för att vi ska kunna ha ett fungerande välfärdssamhälle, men om det är några som borde jobba mindre så är det småbarnsföräldrar. Unga borde jobba mer, äldre borde jobba mer, men småbarnsföräldrar borde vara mer med sina barn. Och det gäller både pappor och mammor. Barnen behöver vår kvantitetstid, enbart kvalitetstid funkar inte. Det är min övertygelse.

Öbon sa...

Välkommen tillbaka!

Jag har haft en skön sommar, med någon eller några timmes/timmars arbete i princip varje dag, men också möjlighet till ledighet fr o m skolavslut till nu. Tillsammans med familjen, make, barn, hund och katter :-)

Helga sa...

Härligt att du är tillbaka!

Tackar som frågar, min sommar har varit jättefin! Fyra veckors semester från nytt och spännande jobb, maken är pappaledig och tar hand om yngste sonen så jag har kunnat ge järnet på jobbet utan dåligt samvete. Helt suveränt! Inskolning hos dagmamma pågår, maken sköter den också.

Elin sa...

Tips på en bra ledare: http://arbetarbladet.se/ledare/1.3823822-vill-du-dela-

Jenny / Ekopyssel sa...

Jag som trodde att det var vanligare att män tog ut lite extra föräldraledighet på sommaren, så har det i alla fall varit på mitt jobb. Men när du lägger fram det så förstår jag ju.

Det är svårt det där, för jag vill vara hemma mycket, men jag hoppas att vi kan lösa det så att båda vi föräldrar kan jobba mindre. Nu är vårt barn bara sex månader så det är väl inte riktigt dags än, men det gäller att tänka i tid tänker jag. I sommar har jag varit föräldraledig, men maken har pluggat på distans, så det har varit mycket tillsammanstid. :-)

Den förvånade pappan sa...

Elin

Ledaren ljuger. Dagens system nekar ingen att dela lika. Den varken uppmuntrar eller hindrar någon från att dela lika. Detta är bra. Det är så det ska vara. DEt ska vara upp till varje familj att själva välja hur man ska dela sin föräldraledighet.

Man kan vara hemma lika länge även om bara en förälder tar ut dagarna. Faktiskt.

Jag tycker att det är ytterst beklagligt att C inte har mod att stå upp för liberala tankar och ansluter sig till vänstersidans åsikter att staten vet bäst...

den rabiata orakade flat-feministen fanny sa...

Klart man läser trots uppehållet. Hoppas det inte blir något mer på ett tag.

Rickard sa...

Kul att du är tillbaka