lördag 16 april 2011

Fler är pappalediga

Liksom tidigare år släppte TCO sitt pappaindex nu i veckan. Det visar på en ökning, om än rätt svag, av andelen föräldradagar uttagna av pappor. Det är positivt. Att det går åt rätt håll, menar jag. Med den nuvarande ökningstagen kan vi ha ett jämställt uttag om 31 år. TCO:s ordförande Sture Nordh varnar dock för att ökningen kan ha demografiska förklaringar. Förra året föddes många barn, och nu har de hunnit bli drygt ett år och då tar många pappor ut sina dagar. Fortfarande är det en stor grupp pappor som inte tar ut några dagar alls.

När man läser pappaindexet är det tydligt att det är en grupp pappor som tar ut mycket dagar, och det är de som ökar på sitt antal, samtidigt som en annan grupp pappor fortsätter att ta nästan inga dagar alls. Det är alltså inte så att de flesta män tar 22 procent av föräldradagarna. Bilden ser snarare ut så här: några tar runt hälften och några tar inget alls.

Mer om hur fördelningen av pappadagar över landet läs här!

4 kommentarer:

Charlotte sa...

Hej!
Varför är det så viktigt för dig att min man tar ut hälften av våra föräldradagar?
/Lotta

Fia sa...

Jag ser inte föräldradagarna som tillhörande mig eller min sambo, utan vårt barn. Och att fördela dagarna lika mellan oss tror jag kommer vårt barn till gagn mest.

Rebecka Edgren Aldén sa...

Hej Charlotta, vad just du eller din man bryr jag mig inte om. Men det här är en större fråga än bara vad vissa individer väljer. Och varför den frågan är så viktig (alltså varför det är viktigt med jämställdhet i samhället, ute i arbetslivet och i hemmen - för det hänger ihop) det har jag skrivit en hel bok om, samt bloggat om i två år och debatterat i över tio år. Det kan jag inte sammanfatta här. Men läs gärna boken! Eller några andra inlägg på bloggen.

Charlotte sa...

Rebecka,
Hur kan det här vara en större fråga än vad vissa individer väljer? Är inte Sverige ett land fyllt av individer som vill välja? Och måste få välja, även om man väljer olika.
Jag har läst boken. Jag har läst några inlägg, men får inget klokt svar. Jämställdhet är inte 50/50. Jämställdhet är förtroende för individens fria val, oavsett kön.
Kvinnor har arbetat i generationer i kampen för sin rätt att välja. Nu vill du att jag inte ska få välja genom att tvångsdela föräldraförsäkringen. Familjer är olika, barn är olika. Vi vill välja olika. Framförallt vill vi välja. Själva.

Fia: Jag ser inte mina barn tillhörande förskolan när föräldradagarna är slut. Att fördela tiden mer med sina föräldrar än på dagis tror jag kommer mina barn till gang allra mest! Där har vi en intressant jämställdhetsdebatt. Förskolan vs. föräldrarna, så sjukt ojämställt!