måndag 8 juni 2009

Feminist, ja visst!

Visst var det tråkigt att vi inte fick skicka en feminist till Bryssel, men positivt att F! fick så många röster. Ändå! Det har varit några svåra år på sistone då få vågat kalla sig feminister. Det känns som att den tiden är över. Tack och lov! För mig är det superviktigt att bevara begreppet feminist och fortsätta kalla mig det. Med tanke på historien och allt det så många gjort i feminismens namn. Vi skulle aldrig vara där vi är i dag om det inte vore för feminister. Anser jag.

Vad säger ni? Oavsett vem eller vad ni röstade på, kallar ni er feminister? Varför, varför inte?

5 kommentarer:

Malinka sa...

Såklart jag kallar mig feminist. De som säger att ordet har negativ innebörd och i stället vill kalla sig "humanister" eller "ekvilister" eller vad farao det kan vara, brukar faktiskt inte veta den korrekta definitionen på feminism.

Rickard sa...

Alltså, vad är feminism? Finns det en (1) definition av begreppet eller finns det 100? Jag vet verkligen inte vad som avses, skulle bli tacksam för något förtydligande av vad det egentligen innebär/ni menar.
Enligt SAO 2006 är feminism: "en intellektuell och politisk rörelse för kvinnans fulla ekonomiska, sociala och politiska jämställdhet med mannen"
Jag säger inte emot på någon punkt i så fall, det är väl självklarheter!?!

Vad är jämställdhet?

Men allvarligt talat; inte Gudrun Schyman!!

Helga sa...

Såklart kallar jag mig feminist. Min defintion stämmer väl överens med den Rickard citerar. Och jag måste säga att jag håller med honom om Gudrun. Hon är uppfriskande, men jag har svårt att känna förtroende för henne.

Lilla O sa...

Rickard: Alla "ismer" har väl många definitioner så också feminismen. Lika lite som alla liberaler är nyliberala är jag manhatare som vissa tydligen tycks likaställa feminister med. Jag ställer helt upp på SAOLs definition och kallar mig lika självklart för feminist.

Jag röstade dessutom på F! tack vare Gudrun, inte trots henne. Visst kan hon vara lite osmidig ibland, men debatt är bättre än tystnad.

Johan Ahlin sa...

Vadå femisist?! I mitt yrke är det väldigt jämställt, faktiskt, så jag har gått och blivit familist, eller kanske ännu bättre; Nepotist, att ge sin familj, släkt och vänner fördelar, det är min melodi det!